Vaření

Pomazánka z černého kořene s lískovými ořechy

pomazánka z černého kořene

Kdo nezná tuhle úžasnou plodinu, tak by se s ní měl rychle seznámit. Černý kořen neboli hadí mord španělský, je skvělý pečený, v pomazánkách i salátech. Pěstovat ho můžete klidně doma na zahradě, v obchodě je k vidění velice zřídka.

Léčivé účinky černého kořenu znali už šamani v Africe a staré keltské i germánské kmeny. Nachází se v něm látka allantoin, která podporuje léčbu ran a trávení

Je  také zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E. Hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík a sodík – toto je seznam stopových prvků , které velmi prospějí vašemu zdraví. Je lehce stravitelný a podporuje chuť k jídlu. Díky některým látkám, které jsou v něm obsaženy, je velice vhodný pro diabetiky a revmatiky.

Proto máte-li možnost někde kořen koupit, neváhejte ani chvíli. Je skutečně výtečný.

Jen si musíte dávat pozor při čištění kořene. Umyjte ho důkladně pod horkou vodou. V horké vodě ho také raději oloupejte, protože z něj vytéká lepkavá hmota, která může mít nahořklou chuť.

černý kořen

Suroviny

  • 30 cm černého kořene
  • 1 vanička (200g) čerstvého sýra typu Lučina
  • sůl, pepř
  • lískové oříšky

Postup

Černý kořen oloupeme, v horké vodě, opláchneme lepkavou šťávu, která může vytékat. Nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se sýrem.

Dochutíme solí a pepřem.

Lískové ořechy nasypeme na plech a necháme péct v troubě předehřáté na 200°C asi 10 minut. Od oříšků se začne oddělovat slupka. Nejvíce se mi osvědčilo vysypat ořechy na utěrku a zabalit je a v utěrce trochu poválet.

Pomazánku mažeme na bagetky a posypeme nasekanými praženými lískovými oříšky.

Chuť pomazánky je zvláštní, velice jemná a s lískovými ořechy ladí velice dobře.

Dobrou chuť přejí Bohyně kuchyně.

   
17.03.2015 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [21] vladka321 [*]

    gerda — #20 Právě ve jmenovaných obchodech jsem tato semena nesehnala Sml15

    superkarma: 0 17.03.2015, 19:56:20
  2. avatar
    [20] gerda [*]

    vladka321 — #19není za co, já to našla googlem, fůru semen jsem viděla dneska v Globuse, určitě mají i v Kauflandu a vůbec všude v supermarketech. A ten odkaz jsem našla náhodně.Sml16

    1. na komentář reaguje vladka321 — #21
    superkarma: 0 17.03.2015, 17:18:40
  3. avatar
    [19] vladka321 [*]

    gerda — #18 Veliký dík, rozhodně si objednám Sml67 Letos již patrně nestihnu včas zasýt, ale příští rok ... Ještě jednou děkuji Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 17.03.2015, 13:53:41
  4. avatar
    [18] gerda [*]

    vladka321 — #17namátkou

    http://www.semenaonline.cz/zelenina/2727-seminka-cerneho-korenu-scorzonera-hispanica-cerny-koren-prodej-semen-2-g.html

    1. na komentář reaguje vladka321 — #19
    superkarma: 0 17.03.2015, 13:47:45
  5. avatar
    [17] vladka321 [*]

    Černý kořen marně sháním již asi tři roky. Myslím, tedy semínka. Moc ráda bych ho vypěstovala. Není tady někdo, kdo by mi dal tip, kde na něj mohu narazit, kde je šance semínka, či sadbu sehnat? misa.35 — #15

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 17.03.2015, 13:42:19
  6. avatar
    [16] misa.35 [*]

    alenabl — #14 http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/jak-pestovat-zdravy-a-chutny-cerny-koren-hadi-mord-spanelsky/

    superkarma: 0 17.03.2015, 13:41:39
  7. avatar
    [15] misa.35 [*]

    elly — #5 Pěstujeme ho již 5 let a je moc dobrý , vynikajcí je u i jako grilovaný. Dokonce je možné ho pěstovat i přes zimu jako dvouletý běžnew na záhoně. Tátovi ho doporučili na snížení cukru v krvi Sml58

    1. na komentář reaguje vladka321 — #17
    superkarma: 0 17.03.2015, 13:40:32
  8. [14] alenabl [*]

    zahrádkařím už spoustu let, ale černý kořen jsem nikdy nesela, ani nekonzumovala.Sml15

    1. na komentář reaguje misa.35 — #16
    superkarma: 0 17.03.2015, 12:41:10
  9. avatar
    [13] gerda [*]

    elly — #11a při setí do řádků přidat rychle vzcházející ředkvičku, aby bylo vidět, kde to je a dalo se to kolem dokola plet a okopávat. Strašně dlouho trvá, než se ukáže.

    superkarma: 0 17.03.2015, 09:50:53
  10. [12] manislava [*]

    Sml80Sml59

    superkarma: 0 17.03.2015, 09:46:41
  11. avatar
    [11] elly [*]

    LenkaN — #6Ale opravdu ukecávat rychle. Měl by se vyset co nejdříve, ideální je únor a první polovina března. To ještě stihnete. Na nějaké místo, kde je dost světla a půda není moc tvrdá. Sklízet budete někdy na podzim :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 17.03.2015, 09:12:40
  12. avatar
    [10] bezinka [*]

    Sml80 vůbec neznám

    superkarma: 0 17.03.2015, 09:11:33
  13. avatar
    [9] gerda [*]

    LenkaN — #6už je pozdě na zasetí, má strašně dlouhou vegetační dobu a špatně vzchází.

    superkarma: 0 17.03.2015, 09:06:32
  14. avatar
    [8] delfi.na [*]

    neznám Sml80

    superkarma: 0 17.03.2015, 09:05:23
  15. avatar
    [7] OlgaMarie [*]

    Černý kořen pamatuju, když se ještě běžně prodával v prodejnách zeleniny. 1 kg stál 2,-Kčs! Sml52 Ale očištěný se musí hned vhazovat do okyselené vody, jinak rychle zčerná. Je vážně moc dobrý.

    superkarma: 0 17.03.2015, 08:47:14
  16. avatar
    [6] LenkaN [*]

    Už před 30 lety jsme ho pěstovali na zahrádce a jedli ho jen tak oloupaný. Musím ukecat kamarádku ať ho na nějaký kousek do zahrádky dá :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    2. na komentář reaguje elly — #11
    superkarma: 0 17.03.2015, 08:05:45
  17. avatar
    [5] elly [*]

    theplana — #4jako křen sice vypadá, ale chutná velice jemně, řekla bych, že má takovou lehce oříškovou chuť. Ale ono taky záleží na tom, na jaký narazíte.

    1. na komentář reaguje misa.35 — #15
    superkarma: 0 17.03.2015, 07:29:05
  18. [4] theplana [*]

    Tak tady nevím, jak by to rodina přijala. ale křen třeba, ten máme rádi.Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 17.03.2015, 07:15:19
  19. avatar
    [3] gerda [*]

    Breberka456 — #1je vynikající, má máslovou chuť, mám ho nejradši vařený politý máslem, posypaný opraženou strouhankou.

    superkarma: 0 17.03.2015, 06:23:54
  20. avatar
    [2] gerda [*]

    černý kořen raději oškrabuji ostrým nožem, jako petržel, celkem to jde. Po oškrábání hned vhodit do vody okyselené octem, jinak ztrácí bílou barvu a žloutne. Byl v akci, ale je to už delší dobu, v Albertu. Dělala jsem ho zapečený.

    superkarma: 0 17.03.2015, 06:23:15
  21. [1] Breberka456 [*]

    ten kořen mě tedy moc neláká Sml23

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 17.03.2015, 06:22:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme