Vaření

Pomalu pečená krůtí stehna

krůtí stehna

Maso, které se vám doslova rozpadá, jen se ho dotknete vidličkou? To jsou krůtí stehna z našeho dnešního receptu. Není s nimi moc práce, ale čeká vás neskutečně skvělý výsledek. Po pár hodinách pečení budete podávat ta nejlepší krůtí stehna, která jste kdy ochutnali.

pomalu pečená krůtí stehna

Dochutit krůtí stehna nebylo vůbec těžké. Měli jsme chuť na něco pikantního, takže jsme použili chilli omáčku a česnek. Zároveň lehce nasládlého. Přidali jsme med. Doplnili jsme klasickým kořením a nechali dlouze, opravdu dlouze péct.

Po sedmi hodinách pečení už maso úplně odpadalo od kosti. Stačilo jen nechat trochu zredukovat omáčku a mohli jsme jíst. Jako příloha stačí kus dobrého pečiva, zelenina, naložené okurky a u nás navíc papričky plněné sýrem. MŇAM!!!

pomalu pečená krůtí stehna

Suroviny

  • 2 spodní krůtí stehna (cca 900 g)
  • 2 lžičky soli s růžovým pepřem (pokud nemáte přímo mlýnek s touto směsí, použijte lžičku soli a lžičku mletého pepře)
  • 1 lžička čerstvých tymiánových lístků
  • 10 stroužků česneku
  • 2 lžíce chilli omáčky Sriracha
  • 2 lžíce oleje
  • 3 bobkové listy
  • 3 velké cibule nakrájené na klínky
  • 2 lžíce medu
  • hrnek kuřecího nebo hovězího vývaru, případně vody

Postup

Troubu si předehřejte na 150 °C.

Krůtí stehna okořeňte solí a pepřem. Já jsem použila směs v mlýnku sůl + růžový pepř.

krůtí stehna

Do litinového hrnce dejte trochu oleje. Ten rozpalte a osmahněte na něm stehna ze všech stran, až pěkně zhnědnou. Mezitím si připravte cibuli a česnek. Česnek nasekejte co nejvíce najemno, cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky nebo kolečka.

česnek a cibule

Opečená stehna vyndejte z hrnce ven na talíř a na oleji s výpekem osmahněte cibuli a česnek. Stehna vraťte do hrnce.

krůtí stehna

Přes stehna přelijte chilli omáčku a med.

pikantní krůtí stehna

Přidejte bobkové listy, tymián a zalijte vývarem nebo vodou. Přiklopte poklicí a dejte do vyhřáté trouby. Občas stehna v hrnci otočte. Pečte 6 až 8 hodin.

krůtí stehna

Až maso odpadá od kostí, dejte pryč pokličku a zvyšte teplotu na troubě na 200 - 230 °C. Nechejte trochu vyvařit tekutinu a maso dostane trochu kůrčičku.

Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou. Hodí se však také k bramborové kaši.

pečená krůtí stehna

Dobrou chuť přeje Elly.

Šťavnaté maso na našem magazínu

kachní prsa s fíky

pečené kuře s houbovou tarhoňou a rajčaty

vepřová roláda

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Sohlichová

   
22.04.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [26] gojko123 [*]

    Suzanne — #16 No, to je prdel.

    superkarma: 0 13.05.2016, 23:35:11
  2. avatar
    [25] Eva_CZ [*]

    Kazdej je trochu jinej, jeden ma v sobe i horkovzdusnou troubu a tak. Jeden je i na tlakovy vareni, takze super rychlej. V tom delam nejcasteji brambory na pare. Nic nemusim hlidat, do niceho pichat, proste nastavim 12 minut a je to.Sml24

    superkarma: 0 23.04.2016, 10:08:03
  3. avatar
    [24] Eva_CZ [*]

    Suzanne — #23az konecne prijdes, ukazu Ti ty moje. Privezla jsem si je z Ameriky, protoze tady jsou drahy. A ja je miluju!Sml67

    superkarma: 0 23.04.2016, 10:06:47
  4. avatar
    [23] Suzanne [*]

    Rikina — #18 Je mi to jasné Sml22 Taky jsme věčně v háji, takže si klidně dám pomalu pečené maso někde v restauraci, netrvám na vlastní přípravě. Jen že to jde. Občas mě popadne záchvat domácí kuchyně, tak to tam večer šoupnu, klidně to v té troubě necháme do odpoledne. Popř. to dám za okno. Jíst se to dá i večer (to já teda moc ráda Sml30)

    gerda — #20 A nebo tak Sml30

    Eva_CZ — #22 Nad tím pomalým hrncem začínám přemýšlet, člověče,

    1. na komentář reaguje Eva_CZ — #24
    superkarma: 0 23.04.2016, 10:00:26
  5. avatar
    [22] Eva_CZ [*]

    gerda — #21 Sml67Sml22Navic aspon ty moje multihrnce ( mam 3 ) maji odlozeny start, to znamena, ze si muzes navolit, v kolik se ma spustit a prijedes vecer domu z vyletu a mas hotovou veceri - a dovolila bych si rict, ze lepsi a chutnejsi, nez chleba s tavenakem, ktery ma k syru daleko jako ja k panne.Sml57

    1. na komentář reaguje Suzanne — #23
    superkarma: 0 23.04.2016, 07:52:21
  6. avatar
    [21] gerda [*]

    Rikina — #19To mě taky zajímá, tak jsem se snažila najít informace o spotřebě a tady je něco málo:

    Dověděla jsem se, že přístroj o příkonu 100W při průměrné ceně elektřiny v ČR je 33 haléřů za hodinu. Hodinový provoz pomalého hrnce tedy stojí něco málo pod kačku. Většinou v něm něco děláte 4-6 hodin, někdy přes noc, takže třeba 9.

    1. na komentář reaguje Eva_CZ — #22
    superkarma: 0 23.04.2016, 06:49:44
  7. avatar
    [20] gerda [*]

    Rikina — #18Vzala by sis na cestu do báglu!Sml30

    1. na komentář reaguje Suzanne — #23
    superkarma: 0 23.04.2016, 06:44:40
  8. [19] Rikina [*]

    A kromě toho - já zas tolik nevydělávám, představa toho točícího se elektroměru je druhá věc, co mě od takových experimentů odrazuje. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 22.04.2016, 22:07:17
  9. [18] Rikina [*]

    Suzanne — #16 No jo, ale - večer jsem přišla domů teď, teda přesněji před půlhodinou. I kdybych se teď pracně přemluvila k nějaké kuchyňské činnosti, a dala přes noc něco péct, tak ráno by mi to nebylo nic platné, protože ráno jedu na vejlet s kamarádkou, v osm už potřebuju stát na nádraží na peróně a čekat na vlak, tudíž debužírování ráno nepadá na váhu. Sml80 A takhle nějak funguju většinu víkendů, o všedním dnu ani nemluvě, to je ještě větší časový pres a fofr. Proto mi sedmihodinové pečení nezapadá do myých časových rozvrhů prakticky nikdy.

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    2. na komentář reaguje Suzanne — #23
    superkarma: 0 22.04.2016, 22:04:45
  10. avatar
    [17] hyenka [*]

    Eva_CZ — #15 Nemůžu nesouhlasit. Taky jsem pořídila pomalý hrnec, a divím se, jak jsem bez něj mohla žít. Dělá se to samo, dejchat na to nemusím, tak ať se to pomalí třeba celou noc.

    superkarma: 0 22.04.2016, 20:28:22
  11. avatar
    [16] Suzanne [*]

    Rikina — #11 Když se někdy takhle rozjedu, tak to vrznu do trouby, když jdu spát. Ráno mě vzbudí vůně, takže se mi ještě krásně vstává Sml30

    1. na komentář reaguje Rikina — #18
    2. na komentář reaguje gojko123 — #26
    superkarma: 0 22.04.2016, 19:12:09
  12. avatar
    [15] Eva_CZ [*]

    Jezis vy ve vsem vidite problem. Sml28 To maso se vubec nemusi hlidat, zejmena pecete-li v pomalem hrnci ( mam pomaly pekac a troubu a rychlej hrnec v jednom ). Rano to zapnu, v poledne to je. Sml80 Kdyz jsem chodila pracovat, delalo se to samo a bylo hotovo, kdyz jsem prijela. Kdyz VON vstaval driv, mel u toho ceduli : zapni to na slow. Prece u toho nemusite sedet a cumet.Sml79

    1. na komentář reaguje hyenka — #17
    superkarma: 2 22.04.2016, 18:39:15
  13. avatar
    [14] gerda [*]

    A já jsem dostala chuť na něco pečeného, tak jsem si koupila kilo a půl krkovičky a na česneku, cibuli a černém pivu si ji pěkně do měkkoučka upeču, akorát nevím, co k ní....možná tarhoňu, nastrouhala jsem si minule k vařené slepici a ještě mám jednu dávku.

    superkarma: 0 22.04.2016, 18:34:48
  14. avatar
    [13] AmeA [*]

    Ale deto péct tolik hodin Sml22 pak je to mňamkozní Sml16 já peču na černém pivě kačenu s jednou vyfikundací Sml24 jeden den a druhý den dopékám a to je gastroorgasmus Sml30Sml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 22.04.2016, 16:59:01
  15. avatar
    [12] kobližka [*]

    7 hodin cokoliv péct? Tak to ani omylem i kdyby se to maso 100X nakrásně rozsýpalo.

    superkarma: 0 22.04.2016, 15:55:23
  16. [11] Rikina [*]

    Sml23 V žádném případě. Jakékoli jídlo, jehož příprava trvá déle než hodinu, a to se vším všudy, včetně přípravy surovin, odmítám dělat. A i tu hodinu jsem ochotná obětovat jen vy výjimečných případech, tak třikrát do roka. Péct cokoli sedm hodin, to si radši namažu chleba taveňákem, na to je život moc krátkej. Sml57

    1. na komentář reaguje Suzanne — #16
    superkarma: 0 22.04.2016, 13:35:42
  17. avatar
    [10] hubajda [*]

    ja tak pecu kure ,kachnu ale jen nepodlivam necham vse suche maso pusti tuk samo

    superkarma: 0 22.04.2016, 10:58:13
  18. [9] bobani [*]

    Sml23

    superkarma: 0 22.04.2016, 10:40:34
  19. avatar
    [8] gerda [*]

    orsulikova — #6V tomhle máš pravdu, může, ale tady jde o malá spodní stehýnka, tak by to asi pro větší rodinu nestačiloSml80.

    superkarma: 1 22.04.2016, 10:17:11
  20. [7] iřka [*]

    Sml67

    superkarma: 0 22.04.2016, 09:43:24
  21. [6] orsulikova [*]

    gerda — #1 Krůtí stehno není kuřecí, může to být pěknej macek! Podle velikosti opeřence může mít i 1 kg!

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 22.04.2016, 08:35:28
  22. avatar
    [5] gerda [*]

    hyenka — #2No, mně se drůbež rozpadá, i když ji peču v remosce 3 hodiny, to se mi zdá docela dost. Ale když trouba - tak plný pekáč masa.

    superkarma: 1 22.04.2016, 08:14:50
  23. avatar
    [4] cherinka [*]

    Já takhle peču kačenku, jen ještě nižší teplotu - kolem 100°. Sml58 A taky bych pekla víc než jen dvě stehna.

    superkarma: 0 22.04.2016, 08:05:47
  24. [3] Andreadornova [*]

    Sml16Sml16

    superkarma: 0 22.04.2016, 07:40:42
  25. avatar
    [2] hyenka [*]

    gerda — #1 A to já klidně morduju. Maso, co se rozpadá mi za to stojí.

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 22.04.2016, 07:37:20
  26. avatar
    [1] gerda [*]

    Kdybych tohle vábně vypadající a znějící jídloSml67 dělala, tak bych asi zdvojnásobila množství masaSml33. Kvůli dvěma kýtečkám bych troubu tolik hodin nemordovalaSml30

    1. na komentář reaguje hyenka — #2
    2. na komentář reaguje orsulikova — #6
    superkarma: 4 22.04.2016, 05:26:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme