krůtí stehna

Maso, které se vám doslova rozpadá, jen se ho dotknete vidličkou? To jsou krůtí stehna z našeho dnešního receptu. Není s nimi moc práce, ale čeká vás neskutečně skvělý výsledek. Po pár hodinách pečení budete podávat ta nejlepší krůtí stehna, která jste kdy ochutnali.

pomalu pečená krůtí stehna

Dochutit krůtí stehna nebylo vůbec těžké. Měli jsme chuť na něco pikantního, takže jsme použili chilli omáčku a česnek. Zároveň lehce nasládlého. Přidali jsme med. Doplnili jsme klasickým kořením a nechali dlouze, opravdu dlouze péct.

Po sedmi hodinách pečení už maso úplně odpadalo od kosti. Stačilo jen nechat trochu zredukovat omáčku a mohli jsme jíst. Jako příloha stačí kus dobrého pečiva, zelenina, naložené okurky a u nás navíc papričky plněné sýrem. MŇAM!!!

pomalu pečená krůtí stehna

Suroviny

  • 2 spodní krůtí stehna (cca 900 g)
  • 2 lžičky soli s růžovým pepřem (pokud nemáte přímo mlýnek s touto směsí, použijte lžičku soli a lžičku mletého pepře)
  • 1 lžička čerstvých tymiánových lístků
  • 10 stroužků česneku
  • 2 lžíce chilli omáčky Sriracha
  • 2 lžíce oleje
  • 3 bobkové listy
  • 3 velké cibule nakrájené na klínky
  • 2 lžíce medu
  • hrnek kuřecího nebo hovězího vývaru, případně vody

Postup

Troubu si předehřejte na 150 °C.

Krůtí stehna okořeňte solí a pepřem. Já jsem použila směs v mlýnku sůl + růžový pepř.

krůtí stehna

Do litinového hrnce dejte trochu oleje. Ten rozpalte a osmahněte na něm stehna ze všech stran, až pěkně zhnědnou. Mezitím si připravte cibuli a česnek. Česnek nasekejte co nejvíce najemno, cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky nebo kolečka.

česnek a cibule

Opečená stehna vyndejte z hrnce ven na talíř a na oleji s výpekem osmahněte cibuli a česnek. Stehna vraťte do hrnce.

krůtí stehna

Přes stehna přelijte chilli omáčku a med.

pikantní krůtí stehna

Přidejte bobkové listy, tymián a zalijte vývarem nebo vodou. Přiklopte poklicí a dejte do vyhřáté trouby. Občas stehna v hrnci otočte. Pečte 6 až 8 hodin.

krůtí stehna

Až maso odpadá od kostí, dejte pryč pokličku a zvyšte teplotu na troubě na 200 - 230 °C. Nechejte trochu vyvařit tekutinu a maso dostane trochu kůrčičku.

Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou. Hodí se však také k bramborové kaši.

pečená krůtí stehna

Dobrou chuť přeje Elly.

Šťavnaté maso na našem magazínu

kachní prsa s fíky

pečené kuře s houbovou tarhoňou a rajčaty

vepřová roláda

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Sohlichová

Reklama