polévka z pečené dýně

Krásná oranžová dýně se na mě usmívá z kuchyňské linky už týden. A tak jsem se pustila do výborné dýňové polévky - rychlé a chutné.

Suroviny

1 menší dýně
sůl a černý pepř
2 cibule
4 stroužky česneku
trocha olivového oleje
trocha smetany

pečené dýně

Postup

Dýni rozřízneme napůl a vydlabeme semínka. Nakrájíme ji na menší kousky, které dáme do pekáče, trochu zakápneme olivovým olejem, posypeme hrubou solí a čerstvě nadrceným pepřem. Kdo chce, může přidat oblíbené bylinky. K dýni přidáme cibuli, nakrájenou na větší kousky a česnek. Zalijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby. Peče se asi půl hodinky, podle velikosti dýně.

dýňové pyré

Z trouby vytáhneme měkkou dýni, kterou lžící vydlábneme do hrnce, slupky vyhodíme. Do hrnce slijeme také vodu z pekáče, i s cibulí a česnekem. Všechno rozmixujeme tyčovým mixérem.
Podle hustoty můžeme přidat vodu a trochu smetany, až se nám polévka bude líbit.

Před podáváním můžeme v talíři ozdobit kopečkem kysané smetany.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama