Vaření

Polévka je grunt

Když se řekne pořádná polévka, tak se mi vybaví poctivý, silný masový vývar. Vedlejší už je, jestli je to vývar drůbeží, vepřový či hovězí. Nesmí v něm chybět kopec zeleniny, koření a samozřejmě maso. A i když zdejší pokročilé kuchařky asi ničím nepřekvapím, určitě se najde dost takových, které si podle dnešního receptu zkusí vývar připravit.

 

Základ každého dobrého vývaru
maso - na drůbeží vývar používám směs srdíček, jater, žaludků, přihodím nějaké kuřecí křidýlko, kosti. Na hovězí vývar přední s kostí nebo bez kosti, na vepřový kosti. K hovězímu a vepřovému zpravidla koupím ještě kus jater a často také jazyk. :-)
zelenina - mrkev, celer, petržel, cibule, česnek. Dvě cibule, mrkev - celer - petržel - zhruba ve stejném množství, asi 3-5 stroužků česneku.
koření - bobkový list, celý černý pepř, nové koření, jalovec. Vše po pár kuličkách, asi 2-3 bobkové listy.
bylinky - nejčastěji přidávám petrželovou nať, občas i libeček, mám-li po ruce.
sůl - podle chuti, raději méně a později polévku dosolím.
co dům dá - pórek, jarní cibulka (stačí zelené části), trochu oleje nebo sádla.

Maso si očistíme a důkladně omyjeme. Stejně tak zeleninu, kterou neloupeme a pouze nakrájíme na kousky (kolečka, špalíčky). Jednu cibuli oloupeme, pokrájíme na silná kolečka, a druhou cibuli neloupeme a pouze překrojíme na poloviny či čtvrtiny.
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo, na kterém zprudka osmažíme maso a cibuli pokrájenou na kolečka. Přihodíme zeleninu, ještě asi minutu společně opékáme a zalijeme vodou.
Do vody přihodíme také rozkrojenou neoloupanou cibuli, koření, osolíme.
Přivedeme k varu a necháme asi 2-3 hodiny zvolna vařit. Asi dvacet minut před koncem varu přihodíme ještě čerstvé bylinky.

Hotovou polévku přecedíme a maso i zeleninu samozřejmě použijeme jako vložku do polévky. Zeleninu můžeme namačkat vidličkou, maso pokrájet a „jen tak" vhodit do polévky. Máte-li mezi masem vařená játra, můžete připravit knedlíčky, jaké jsem naposledy do polévky dělala já.

 

Játrové knedlíčky
vařená játra z polévky
trocha zeleniny z polévky
1 vejce
koření podle chuti (nejlépe nějaké italské)
sýr (nastrouhaný na velice jemno)
strouhanka

Játra vyndáme z hotové polévky a rozmačkáme vidličkou či rozmixujeme. Přidáme vejce, trošku rozmačkané zeleniny (stačí mrkev), koření, případně i sůl. Nastrouhaného sýra podle chuti a strouhanku na zahuštění. Z hmoty tvoříme koule, které dáme vařit do polévky, asi 5 minut.

A když chcete být úplně nejlepší, připravte do polévky také domácí nudle. Není to žádná velká věda. Potřebujete jen...
2 vejce
250 g hrubé mouky
trochu vody

Na vál si vysypejte mouku, doprostřed klepněte dvě vejce a umačkejte tuhé těsto. Chcete-li si ušetřit práci, hoďte suroviny do robota, a ten vám za malou chvíli udělá stejnou službu. Pokud se vám bude zdát těsto nekompaktní, přidejte trošičku vody. Ale opravdu jen trošičku. Aby jste potom naopak nemuseli zase přidávat mouku. :-)
Z dobře prohněteného těsta vyválejte velice tenký plát (bude jich asi více, spíše dva nebo tři), který nechejte asi půl hodiny „osychat". Poté těsto rozkrájejte na proužky široké asi 4-6 cm, ty naskládejte na sebe a nožem krájejte nudle. Tenké nebo tlusté, jak se vám chce. Já jsem pro děti do polévky vykrajovala třeba srdíčka a hvězdičky.
Nakrájené nudle vhoďte do polévky a vařte asi pět minut. Ty, které ihned nespotřebujete, nechejte do druhého dne proschnout na válu a můžete je skladovat do další výtečné polévky.

Máte nějaké vlastní vychytávky na přípravu poctivého vývaru?
Jaké vložky dáváte do polévky?
Připravujete domácí nudle?

 

   
21.02.2008 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [27] jithule [*]

    vařím ji

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:09:09
  2. avatar
    [26] ivory [*]

    nudle, knedlíčky, rýži...co zrovna přijde pod ruku Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:47:17
  3. avatar
    [25] hubajda [*]

    jo jo polevku tu varim porad muz je polivkovej

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:39:12
  4. [24] lucsej [*]

    svatá pravda

    superkarma: 0 18.07.2009, 11:55:06
  5. avatar
    [23] ilčidlo [*]

    Bez polévky si připadám jak nedojezená, musí být každý den.

    superkarma: 0 25.02.2008, 15:10:09
  6. [22] Jarka47 [*]

    jedine domaci nudle a knedlicky davam tam kosek feferonky nekdy i rajce dobrou chut

    superkarma: 0 22.02.2008, 09:41:10
  7. [21] Samík97 [*]

    Zakalená polévka se dá "vyčistit"rozšlehaným bílkem a pak přecedit,když ji jó chceme mít čistou.Bílky se pak hodí třeba do pomazánky.

    superkarma: 0 22.02.2008, 03:00:13
  8. [20] Pianistka [*]

    shb: právě domácí nudle na rozdíl od koupených můžeš nechat v polívce několik dní a nerozblemacjí se.

    superkarma: 0 21.02.2008, 20:08:55
  9. avatar
    [19] shb [*]

    Nudle používám kupované-tenké vlasové, ale vařím je vždy zvlášť a dám je až do polévky na talíři. Vývar pak není zakalený a také je déle skladovatelný.

    superkarma: 0 21.02.2008, 19:39:33
  10. [18] Filinna [*]

    Na polívky vubec nejsme.Vím ,že je to škoda.Snad až budou děti mně to donutí.Jinak mám bobrou vývarovou každou neděli.Bez ní si neumim neděli představit.

    superkarma: 0 21.02.2008, 19:15:55
  11. avatar
    [17] elly [*]

    Klasické játrové knedlíčky se ze syrových jater dělají. Já jsem to zkusila jinak

    superkarma: 0 21.02.2008, 17:36:51
  12. avatar
    [16] Žábina [*]

    AngelikaT: přesně jako já

    superkarma: 0 21.02.2008, 17:18:36
  13. avatar
    [14] V.Nováková [*]

    nudličkovou polévku máme rádi, nudle dělám sama, bylo by mi líto dát do dobré polévky ty kupované a na vánoce je dělám pro celou rodinu a sousedku ! Jinak máme rádi i jiné pol. můj muž říká, že bez polévky není oběd komplet ! Máme i rádi zeleninovou s pohankou, nebo s ovesnýma vločkama !

    superkarma: 0 21.02.2008, 16:27:40
  14. avatar
    [12] Ťapina [*]

    Polévka není podle mě grunt, ale v dnešní době překonané zaplácávadlo žaludku. Jo, když byli lidi rádi, že mají kousek masa pro celou rodinu na týden, tak se z toho udělaly litry vývaru a levně se najedli všichni. Dneska nevidím důvod, proč si před jídlem dávat ještě něco k jídlu

    superkarma: 0 21.02.2008, 15:05:40
  15. avatar
    [11] JK [*]

    Luciš: a jak - jen zeleninu s ní rozmatláš, něco přidáš?

    superkarma: 0 21.02.2008, 14:02:34
  16. avatar
    [10] Luciš [*]

    JK: není potřeba vyhazovat, s majonézou uděláš mňam pomazánku

    superkarma: 0 21.02.2008, 13:28:43
  17. [9] Pianistka [*]

    Bez polévek se doma neobejdeme, ale nejíme ji současně s obědem, na mě je oběd s polívkou moc. V pátek navařím plný hrnec a průběžně ujídáme až v neděli nic není Oběd pak většinou dělám až na 15-16 hodinu a je to oběd/večeře v jednom. Jíme všechno - zeleninovýma počínaje, přes boršč až po vývary. Maso vařím v papiňáku, takže čirý vývar nemám nikdy, ale neřeším to Maso je dobré, vždycky nechám trochu do polévky a zbytek sníme s hořčicí a křenem

    superkarma: 0 21.02.2008, 12:58:02
  18. avatar
    [8] elly [*]

    fialinka: proti zakalení by mělo částečně pomoci právě opečení masa před vložením do vody btw když chci silný vývar, tak taky neopékám, jenže to maso pak stojí zaprd

    superkarma: 0 21.02.2008, 12:51:45
  19. avatar
    [7] fialinka [*]

    taky dávám přednost drobení - je to jednodušší... akorát pořád řeším, že ne vždy mám polévku úplně čirou - přitom ji fakt dávám do studeného a vařím zvolna, já nevím, co dělám špatně ... neporadíte?

    superkarma: 0 21.02.2008, 12:37:20
  20. avatar
    [6] JK [*]

    pokud chci opravdu silný vývar - maso neopékám a dávám do studené vody, víc pustí šťávu, maso sice pak není tak dobré, ale polévka ano a vařím maso také se zeleninou, ale vyhodím ji a do polévky zavařím novou, čerstvou - nějak se mi ta rozvařená měkká zelenina nelíbí

    superkarma: 0 21.02.2008, 12:16:04
  21. avatar
    [5] janatka [*]

    Když vařím z hovězího masa dávám studenou vodu na maso ,je pak silnější vývar.Máme rádi domácí nudle a manžel je u nás krájí.Dělám i játrové knedlíčky i drobení je rychlejší,ale není na poctivé domácí nudle.

    superkarma: 0 21.02.2008, 11:46:07
  22. avatar
    [4] Žábina [*]

    vývary nevařím, resp.velice málo, mám ráda když už tak krémové nebo smetanové polívky...ale ani s nima to nepřeháním

    superkarma: 0 21.02.2008, 11:42:14
  23. avatar
    [3] blanca [*]

    taky dělám dost často strouhání, máme ho rádi a hlavně... je to rychlejší, než nudle

    superkarma: 0 21.02.2008, 09:32:34
  24. avatar
    [2] elly [*]

    Beaute: tak tuhle zavářku používám taky často a moooc ji máme rádi . Když mám nějaké bylinky, tak do ní ještě nasekám bylinky

    superkarma: 0 21.02.2008, 09:21:46
  25. avatar
    [1] Beaute [*]

    Do vývaru miluju libeček. Už aby vylezl Jinak na zavářku používám hodně strouhání. Těsto stejné jako na nudle ale nemusí se rozvalovat a krájet jen se nastrouhá na hrubém struhadle a nechá vyschnout. Nejlépe na

    superkarma: 0 21.02.2008, 06:57:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme