Domácnost

Polévka je grunt

Tuto větu posloucháme již odmalička. Díky mamince nebo babičce víme, že jíst polévku je zkrátka dobré. Kdybychom však měli vyjmenovat 6 důvodů, proč je polévka tekutým pokladem, mnozí z nás by se možná zapotili. Schválně, předtím, než se pustíte do čtení, vyzkoušejte to. Na kolik důvodu jste přišli?

1) rozmanitost
Kouzlo polévek spočívá v jejich rozmanitosti – vývary jsou ideální jako první chod oběda, který navodí chuť k jídlu, delikátní krémy bývají součástí slavnostního menu a husté polévky s kouskem pečiva poslouží jako samostatní chod. V létě studené polévky osvěží parný den, ovocné polévky zase zpestří jídelníček i těm nejmenším.
Polévky lze připravit na tolik způsobů, že se jimi téměř nedá přejíst. Tradiční osvědčené recepty jsou jistě zárukou vašeho kulinářského úspěchu, ale moderní doba přináší také překvapivé nové variace v receptech, výborné pomocníky v kuchyni, i netradiční suroviny pro vaření.

2) výživové minimum
Každý kousek jídla, který během dne sníme, je tvořen 3 hlavními živinami – bílkovinami, tuky a sacharidy. Ve fungování našeho organismu mají svou důležitou roli a v našem jídelníčku by měly být zastoupeny ve vyváženém poměru. Co to znamená? Přijatá energie by měla pocházet z jednotlivých živin v  následujícím poměru: bílkoviny -> 10-15 %, tuky -> 20-30 %  a sacharidy -> 55-65 %. Na konci dne bychom v pomyslném energetickém účtování měli dosáhnout právě tohoto poměru. Jsou však i pokrmy, které jsou již samy o sobě vyvážené. Hádáte správně, jedním z nich je právě polévka.  
 
3) 3 litry denně
Určitě dobře víte, že bychom denně měli vypít 2,5 až 3 litry tekutin, v létě dokonce i víc. Dobrou zprávou je, že tuto magickou metu nám pomůže splnit i polévka. 1 talíř polévkového vývaru dodá našemu tělu až 1/4 litru tekutin a přispěje tak k tomu, že nám dodržování pitného režimu půjde mnohem snáz.

4) bez „zbytečných“ kalorií
Dáte-li si polévku jako první chod, vás žaludek se rychle naplní a nesníte pak tolik dalšího jídla. Kromě toho je vhodně připravená polévka nízkokalorické jídlo, ze kterého určitě nepřiberete. Proto polévky bývají i součástí různých diet.

5)dobré suroviny
Zelenina obsažená ve většině polévek zásobuje naše tělo antioxidanty a minerálními látkami. Zároveň je zdrojem vlákniny, která je důležitá pro fungování organizmu. Zelenina obsažená ve většině polévek zásobuje naše tělo antioxidanty a minerálními látkami. Zároveň je zdrojem vlákniny, která je důležitá pro fungování organizmu. Během dne bychom ve stravě měli přijmout 25 - 30 g vlákniny. Dostatečný příjem vlákniny předchází problémům s trávením a nemocem tlustého střeva. Čím kratší je doba vaření zeleniny, tím více vitaminu zůstane zachováno.

6) potvrzeno výzkumem
Dobrý vliv polévek prokázaly i vědecké studie. Ze závěru výzkumu provedeného ve Francii v letech 1994-2002 vyplynulo, že lidé, kteří pravidelně konzumují polévky, mají v porovnaní s těmi ostatními nižší denní energetický příjem, nižší příjem tuku, větší příjem vitaminů a nižší hladinu cholesterolu.


Sečteno a podtrženo – nejsou to jenom chuťové buňky, na které má polévka „dobrý vliv“.

   
31.05.2007 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [58] Rára [*]

    Vivian: To je určitě kravina, taky myslím, že klidně třeba polívka nahradí vypitý půl litr vody.

    superkarma: 0 01.06.2007, 14:41:09
  2. avatar
    [57] Lilinka [*]

    Vivian: No to bych nebyla schopna normálně fungovat. Když se hlídám, abych vypila alespoň ty 2 litry, tak mám pocit, že se utopím, navíc pořád lítám na záchod

    superkarma: 0 31.05.2007, 18:50:32
  3. avatar
    [56] Vivian [*]

    gerda: (31) Já právě nedávno slyšela v rádiu vyprávět jednu expertku na výživu a ta tvrdila, že ty tři litry máme vypít, ještě kromě jídla Já si taky myslím, že je to zbytečné, v běžném režimu.

    superkarma: 0 31.05.2007, 18:25:25
  4. avatar
    [55] cmelda [*]

    Meander: jo, muj taky, takze jsem gulas pasovala na zasadne vikendove jidlo. ale je fakt, ze je bezkonkurencni

    superkarma: 0 31.05.2007, 17:08:17
  5. avatar
    [54] Meander [*]

    cmelda: Já papiňák ani nevlastním. Jsem expert na slow-cooking. Dokážu guláš dusit poomaaliičkuu klidně 6 hodin.
    Rára: Miluju Houbové koření. Do guláše, do rizota, do polévky naprosto ideální.

    superkarma: 0 31.05.2007, 17:03:53
  6. [53] Rára [*]

    Meander: Kombinuju vývar s kostkou. Chutná mi to víc. Pak dělali houbový kostky, byly dobrý, ale už jsem je dlouho nikde neviděla.

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:59:13
  7. avatar
    [52] cmelda [*]

    Meander: ja u vareni trpim - jsem papinakovy typ a tak co neni do pul hodiny hotove, nevarim

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:58:37
  8. avatar
    [51] cmelda [*]

    sanvean: tak to vypada dobre, diky za tip :)

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:56:45
  9. avatar
    [50] Meander [*]

    Btw. pravý kuřecí vývar se připravuje opravdu 5 hodin. Když se ti nechce, udělej si ho z kostky.

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:54:47
  10. avatar
    [49] Meander [*]

    Kikoska: Jsou tam i normální recepty. Když se podíváš. Já podle Apetitu vařím, ale když ti to nevyhovuje, na netu je receptů ohromná spousta. Jinak doporučuju asi milionté vydání kuchařky Vaříme zdravě, chutně a hospodárně.

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:54:03
  11. avatar
    [48] sanvean [*]

    Rára: Musíš ji zalít studenou vodou a rozmíchat metličkou.

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:53:29
  12. [47] Kikoska [*]

    Meander: Díky, ale to jsou právě jen nějaký divný recepty typu Studená okurková polévka s mátou... Mě by zajímaly normální, rychlý, ozkoušený, chutný recepty, ne nějaký speciality... Např. u kuřecího vývaru píšou, že se připravuje 5 hodin...

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:50:51
  13. [46] Rára [*]

    Já tedy používám jíšky z kouzelné krabičky Knorr. Když jsem jí dělala na pánvičce, vždycky mi pak zhrudkovatěla

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:50:45
  14. avatar
    [45] sanvean [*]

    cmelda: A vařím to fakt jen krátce, po vhození lososa ani ne deset minut.

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:29:06
  15. avatar
    [44] sanvean [*]

    čmelda: Udělám máslovou jíšku, zaleju vodou, ve které jsem krátce povařila půlku brokolice, tu nahrubo pokrájím a vhodím do polévky spolu s lososem nakrájeným na cca 2cm kousky, povařím, dochutím zeleninovým bujonem a na závěr přidám smetanu. Když je po ruce bílé víno, šup s ním do hrnce (tak 1 dcl) A jinak klasika - bílý pepř, sůl.

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:27:12
  16. avatar
    [43] cmelda [*]

    sanvean: lososova s brokolici - zni to zajimave, delas to jak?

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:16:55
  17. avatar
    [42] sanvean [*]

    Polévky zbožňuju. Jíme je jako hlavní chod, vařím vždycky kotel. Když tak o tom přemýšlím, nejvíc si vybavuju polévky, co jsme okusili na cestách. Moje top tři polévky: Irská bramboračka (rozmixovaná, hodně kořenové zeleniny)-tu často vařím, maďarská gulášovka (nezahuštěná), lososová polévka s brokolicí

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:11:33
  18. avatar
    [41] Meander [*]

    Sakra, nebude to někdo brát jako reklamu?

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:08:40
  19. avatar
    [40] Meander [*]

    Kikoska: http://www.apetitonline.cz

    superkarma: 0 31.05.2007, 16:08:25
  20. avatar
    [39] Ťapina [*]

    gerda: Ve školce nám do mlíkovky dávali nějaké odporné bílé knedlíčky. Radši si to moc nepamatuju

    superkarma: 0 31.05.2007, 15:39:56
  21. [38] Kikoska [*]

    Holky, nemohly byste sem hodit nějaké vaše osvědčené PODROBNÉ recepty na polívky? Polívky miluju, ale nějak mi to prostě nejde... Prosím, prosím...

    superkarma: 0 31.05.2007, 15:32:26

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [37] Žábina [*]

    taky vařím polívky jako samostatný pokrm, nejraději krémové, vývary moc ne
    jen když přijedou na návštěvu tchánovci dělám polívku + oběd, oni jsou tak zvyklí, tchýně i v 30 st. vedrech polívky vaří

    superkarma: 0 31.05.2007, 15:11:43
  2. avatar
    [36] Amálie [*]

    Dneska jsem obědvala uzenou polévku a uzené s brknedlíkem a salátem, jako zákusek Mila řezy. Nemám při polévce + hlavním chodu pocit, že bych se přejedla nebo tak něco. Stejně tak můžu jíst jen druhé jídlo nebo jen polévku. Záleží, co zrovna je.

    superkarma: 0 31.05.2007, 15:06:14
  3. avatar
    [35] marcellina* [*]

    polivky mame radi a casto je varim, jime je jako samostatne jidlo zrovna se chystam udelat tu nudlovou, co je na obrazku - z kureciho vyvaru

    superkarma: 0 31.05.2007, 14:13:03
  4. avatar
    [34] gerda [*]

    Vivian: 3 l tekutiny sakum prdum, teda i v polévce, neboj.

    superkarma: 0 31.05.2007, 14:03:13
  5. avatar
    [33] Vivian [*]

    Jinak polévky dělám jako hlavní jídlo, většinou k večeři... Neděláme oběd o dvou chodech

    superkarma: 0 31.05.2007, 14:01:37
  6. avatar
    [30] Vivian [*]

    Ty tři litry tekutin bychom měli denně přijmout, nebo opravdu vypít? Tekutiny obsažené v potravinách se nepočítají? Když sním pětikilovýho melouna, musím stejně vypít tři litry vody? A co na to moje ledviny?

    superkarma: 0 31.05.2007, 14:00:27
  7. avatar
    [29] gerda [*]

    Meander: díky - však já jsem si myslila, že to bude takhle! Na dovolené v Čechách o ní vždycky básnila paní, u které bydlíme, ale já na to nikdy neměla odvahu, protože nudle hozené do horkého mléka jsem za polévku považovat nedovedla! Prostě ne. Ani s muškátovým oříškem. A pak že nejsem konzervativní

    superkarma: 0 31.05.2007, 13:53:26
  8. avatar
    [28] Meander [*]

    gerda: Na netu jsem našla jenom tohle: http://www.recept.cz/recept.asp?recept_scr=1011

    Ale babi do ní dávala ještě muškát, žloutek a jako zavářku domácí drobení. Mohla jsem se užrat!

    superkarma: 0 31.05.2007, 13:45:53
  9. avatar
    [27] gerda [*]

    jak se dělá ta mléčná polévka? U nás to není krajové jídlo, tak to vůbec neznám. Mléko přidávám třeba do fazolové nebo čočkové, ale to asi není ono, že?

    superkarma: 0 31.05.2007, 13:02:36
  10. avatar
    [26] wich [*]

    Jak to tak čtu, dostala jsem chuť na zalejvanku

    superkarma: 0 31.05.2007, 12:53:56
  11. avatar
    [24] gwen [*]

    Meander: Rybí mi vůbec nechutná, brrr. Ale třeba by mi ta tvoje chutnala.
    Ťapina: Přesně tak.
    Polévka a druhé jídlo, kdo by se s tím taky vařil

    superkarma: 0 31.05.2007, 12:30:05
  12. avatar
    [23] Rybulka [*]

    Já na polívky moc netrpím, ale občas místo hlavního jídla, hlavně v zimě, jsou fajn. Zvlášť vývar a zeleninová, příp. mámina bramboračka. Jo a po návštěvě sklípku česnečka, abych nezapomněla
    Ovšem ta nudlovka ve sběračce, co je na fotce, ta mě dost láká

    superkarma: 0 31.05.2007, 12:27:08
  13. avatar
    [22] Meander [*]

    Monina: Prdelačku taky nemusím, ale vánoční rybí polévku dělám božskou.

    Ťapina: Tak tak, jako součást oběda polévku sníst nedokážu. Vždycky jediné sólo.

    superkarma: 0 31.05.2007, 12:09:41
  14. avatar
    [21] Ťapina [*]

    Polévky nechápu. K čemu je jíst něco ještě před jídlem? Tekutiny z polívky? Ze slaného vývaru nebo hustého krému? No to určitě Jo, když mám speciálně chuť na polévku, tak si ji udělám a dám si ji třeba k večeři. Jako jídlo, ne jako předkrm, proč bych jedla oběd, když budu najezená polívky?

    superkarma: 0 31.05.2007, 12:05:13
  15. [20] Rára [*]

    Já úplně ujíždím na krémových polévkách. Květáková, brokolicová, pórková... to je prostě žrádýlko!!!!!!! Na kalorie nekoukám, v tomhle se neudržím

    superkarma: 0 31.05.2007, 11:53:30
  16. avatar
    [17] Meander [*]

    Amálie: Mlíkovka byla jediná polévka, na kterou jsem se ve škole vyloženě těšila.

    superkarma: 0 31.05.2007, 11:39:36
  17. avatar
    [16] Meander [*]

    Miluju polévky. Ale trvalo to, než jsem se zbavila té polévkové fobie, vypěstované ve školní jídelně.

    superkarma: 0 31.05.2007, 11:38:18
  18. [13] qvak [*]

    Když není o víkendu polívka, tak je můj muž naštvanej. Pak je prý oběd jen poloviční. Vaříme všechny možné, vývary, zeleninové, krémové.... děti mají rády rajsou z pytlíku

    superkarma: 0 31.05.2007, 11:23:58
  19. avatar
    [12] Gabi [*]

    Polévky mám ráda, ale vařím ji jen občas - mám ráda mixované krémové (špenátovou, brokolicovou, cuketovou, dýňovou, rajskou, květákovou ...), luštěninové (čočková, fazolová, ....) a česnečku, cibulačku a samozřejmě zelňačku, bramboračku, vývarových polévek hlavně rybí. Ale vždy bez jíšky! To co většina mých příbuzných vydává "za domácí nudlovou" jsou hnusné zbytky odřezků s ovadlými mikročástečkami zeleniny, vše je zahuštěno moukou ... Jak se dělá vývar, stejně nikdo netuší. Na návštěvě se polévky nedotknu.

    superkarma: 0 31.05.2007, 11:02:45
  20. [11] tornado-lou [*]

    ja se bez polivky docela dobre obejdu. obzvlast vyvar s nudlema me pripada jako vrchol nudy a netusim proc bych to mela jist. zeleninovy polivky mi treba i nektery chutnaji to jo, ale ne jako prvni chod obeda, ale spis s kouskem chleba jako cely obed.

    superkarma: 0 31.05.2007, 10:35:34
  21. avatar
    [10] Kadla [*]

    Jsme všichni polévkoví. Polévky u nás vedou jako večerní jídlo. Na oběd děláme jen druhé jídlo (dva chody bychom nesnědli). Ale večer si to užijeme. Když náhodou nemám čas vařit a chystám se k večeři namazat chleba, kluci raději navaří sami. Starší syn už umí bramboračku, česnečku, zeleninovou a zelňačku se smetanou. Šikulové :-)

    superkarma: 0 31.05.2007, 10:24:00
  22. avatar
    [9] Amálie [*]

    Polévky můžu jíst k snídani, obědu i večeři. Jsem vyloženě polévkový typ, miluju husté (bramboračku, zelňačku, boršč, čočkovou,...), vývary s nudlema a játrovými knedlíčky i zeleninové (květákovou, pórkovou,...). Ráda mám i mnohými nenáviděnou mlíkovku.

    superkarma: 0 31.05.2007, 10:00:00
  23. [8] Pianistka [*]

    Bez polévky bych nepřežila, můžu je k snídani, obědu i svačině . Ale jako samotné jídlo,nemám ráda polévku jako součást oběda

    superkarma: 0 31.05.2007, 09:40:08
  24. avatar
    [7] Lilinka [*]

    Já mám nejradši takové ty poctivé husté polévky - bramboračku, zelňačku, čočkovou, hrachovou, fazolovou, rajskou Vývary mi moc nejedou

    superkarma: 0 31.05.2007, 09:15:35
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    Přiznám se, že kdybych je nemusela vařit kvůli manželovi, nedělám je. Zdá se mi, že kdybych měla na oběd polévku a ještě další chod, tak že už bych se neunesla

    superkarma: 0 31.05.2007, 09:05:45
  26. avatar
    [5] fructia [*]

    Polévky mám ráda, zvlášť pórkové a všeobecně zeleninové a hlavně s játrovými knedlíčky

    superkarma: 0 31.05.2007, 09:02:52
  27. avatar
    [4] femme [*]

    jako dítě jsem polévky nesnášela, ale poslední dobou si je užívám, zvlášť ty tzn. přesnídávkové

    superkarma: 0 31.05.2007, 08:59:12
  28. avatar
    [3] Evča [*]

    polévky mám moc ráda, vařím je jako hlavní jídlo

    superkarma: 0 31.05.2007, 08:53:14
  29. avatar
    [2] phoebe24 [*]

    polívky vařím velice málo. Většinou k večeři jako hlavní jídlo. Když uvařím polévku na poledne, děti se diví, proč mají dva obědy

    superkarma: 0 31.05.2007, 08:40:10
  30. avatar
    [1] V.Nováková [*]

    polévka je grunt....to tvrdila babička, maminka a já to říkám také....manžel říká, že bez polévky není oběd kompletní ! Vede nudličková (s domácími nudlemi) !!!

    superkarma: 0 31.05.2007, 08:25:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme