Novinky

Polední pauza: Je roštěnka hovězí nebo vepřové?

Venku prší, náš redakční dvorek zeje prázdnotou. A tak sedíme uvnitř a debatujeme nad včerejším soutěžním pořadem, ve kterém se vaří, a který zvedl ze židle kolegyni Klárku Křížovou. Tedy ani ne tak samotný obsah pořadu, jako soutěžící, kteří se do něj přihlásili.

Klára to pro vás i sepsala.

roštěnka

Včera jsem přišla domů z práce dost utahaná. Před vařením večeře a kontrolou sešitů mého syna jsem si sedla v obýváku s tím, že na chvíli „vypnu“ a načerpám energii. Určitě to taky znáte, měla jsem prostě útlum. Pustila jsem si televizi, jen jako kulisu. Z večera byla naladěná zrovna Prima, tak tam jako kulisa naskočilo Prostřeno. Jen tak jsem se chvíli dívala, jak nějaká šikovná Zdenka vaří ostatním čtyřem soutěžícím. Je pěkné vidět, když se do kulinářské soutěže hlásí ti, co vaření rozumí a umí vařit. Dokonce jsem se přistihla, že mám na ty její pokrmy chuť.

Chvíli jsem tak tupě zírala, probrala mne až roštěnka v hlavním chodu. Soutěžící měli na talíři krásně nachystanou roštěnku na zeleném pepři, v tmavé omáčce a začali se nenuceně u stolu bavit, jaké je to maso, zda hovězí nebo vepřové. Bylo vidět, jak je Zuzana – hostitelka zaražená, nicméně je nechala chvíli polemizovat. „No já bych tedy řekla, že je to vepřové...“, dodala jedna ze soutěžících.  „Ne, vypadá to na hovězí…,“ doplnila další soutěžící. Nakonec nad původem zvířete diskutovali všichni čtyři.  Paní Zuzana (zřejmě to už nemohla poslouchat) to uzavřela slovy: „Tak já vám to tedy řeknu, když je to roštěnka, tak je to vždycky hovězí“.

Pamatuji sama na své začátky v kuchyni, jak mi dalo práci rozeznat jednotlivá masa a jejich použití. Nicméně, kdybych se hlásila do takového typu soutěže, asi ne v situaci, kdy takové povědomí nemám. Už dlouho hecuji svého muže, aby se do takového pořadu přihlásil. Umí skvěle vařit  a rád chutně experimentuje. On mě vždycky striktně odmítá se slovy „A co bych tam asi dělal? Jedna by mi řekla, že nejí maso, druhá, že nejí česnek a třetí, že nejí polívky a že ty mořský potvory mají oči, které na ně z talíře koukají, proto to jíst nebude…“

Tak jsem se jen s vámi chtěla podělit o svůj dojem ze včerejší roštěnky, ta debata mne pobavila.
Přihlásila byste se do takové soutěže?
Znáte někoho, kdo ano?
Myslíte, že by soutěžící měli být lépe připravení?
Možná ne, protože o tom je ten pořad, který díky tomu zajímá spoustu lidí.

Více zde: http://www.iprima.cz/novinky/prostreno-v-pardubickem-kraji-bude-jak-jinak-nez-o-perniccich

   
17.09.2013 - Redakční novinky - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [36] gerda [*]

    Lukáš Čejka — #32 to není trudnomyslnost, nýbrž střízlivý nadhled senioraSml52

    superkarma: 0 18.09.2013, 06:14:27
  2. avatar
    [35] Suzanne [*]

    Zajímavé je, že VIP Prostřeno prý bylo málo sledované, protože se účastníci málo hádali a kritizovali (a když, tak výjimečně), chovali se na úrovni, uvařili vždycky něco exkluzivního (tedy většinou), měli povědomí o tom, co je dobré, takže se tam nikdo neprezentoval jako úplný blbec. A lidi to nebavilo Sml30

    superkarma: 0 17.09.2013, 22:58:28
  3. avatar
    [34] Žábina [*]

    mně se líbí jak Klára vypisuje, jak k tomu došlo že vůbec naladila Prostřeno Sml57Sml30

    já se třeba přiznám, že se na Prostřeno ráda dívám, když mám čas...a včerejší debata mne taky rozesmála..na jednu stranu to má paní Zuzana jednoduché, nemá žádné soupeře...výhru má v kapse Sml16

    superkarma: 0 17.09.2013, 21:04:35
  4. avatar
    [33] átéčko [*]

    Osobně bych do toho nešla, mrzelo by mě, kdyby lidem nechutnalo, nebo by jen dělali, že jim to nechutná.

    Zajímavější by to ovšem bylo, kdyby vařil manžel.  Tomu kdyby někdo zkritizoval jídlo, se kterým si dal práci, by nedělalo problém nasypat do kbelíku nějaký šrot, který by jim podal se slovy, že škoda perel pro svině...

    superkarma: 0 17.09.2013, 20:51:39
  5. avatar
    [32] Lukáš Čejka [*]

    gerda — #31 ja bych to nevidel tak cerne, to chce nepodlehat trudomyslnosti, koneckoncu - kazdy kopec, kazda hora se da obejit  Sml32Sml54

    1. na komentář reaguje gerda — #36
    superkarma: 0 17.09.2013, 17:48:52
  6. avatar
    [31] gerda [*]

    Lukáš Čejka — #30 No jo, pěkné, ale Konec starých časů nastal už před mnoha lety. Lapidárně - LÍP UŽ BYLO Sml52

    1. na komentář reaguje Lukáš Čejka — #32
    superkarma: 0 17.09.2013, 17:32:58

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Lukáš Čejka [*]

    Ja se ridim slovy knizete Megalrogova:

    Pij a jez, co srdce ráčí. Dopřej si všeho, vykrm se, měj se k světu, neboť toto období hojnosti bude jednou vystřídáno krušnou dobou. Jen tedy zakroj do bochanů sýra, naper se paštik a popadni hned celý pekáč, když ti podávají buchtu. Čiň se, co můžeš, příteli, a pij, jak jsi se nejlépe naučil.

    Sml54

    1. na komentář reaguje gerda — #31
    superkarma: 0 17.09.2013, 16:20:17
  2. [29] Klára Křížová [*]

    Rikina — #22 Je zvláštní, že vegetáriáni takový název sami nebojkotujou. Já nejíst maso s tím, že jím mrtvá zířátka, se budu ošívat, když budu kupovat něco s názvem vegetáriánské kuře nebo hovězí.

    superkarma: 0 17.09.2013, 14:46:25
  3. [28] Pavla_b [*]

    Rikina — #27 mě jen zaráží, proč mají vegetariáni potřebu nahrazovat maso "vegetariánským masem"? Musím si s nějakým takovým vegetariánem promluvit, co je k tomu vede..

    superkarma: 1 17.09.2013, 14:15:36
  4. [27] Rikina [*]

    gerda — #26 víš, kolik musí zaříznout mrkví, aby z toho udělal to hovězí? Sml58 Sml57 Metráky! O bramborách nemluvě.

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #28
    superkarma: 0 17.09.2013, 14:06:49
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    Rikina — #22 Slovo "ŘEZNÍK" by pravověrný vegerarián neměl z úst vůbec vypustitSml2 Řezník zařezává, podřezává, rozřezává, všude krev....br.  Firma se blběji jmenovat nemůže.Sml57

    1. na komentář reaguje Rikina — #27
    superkarma: 0 17.09.2013, 13:56:17
  6. [25] Pavla_b [*]

    Rikina — #22 Vegetariánský řezník Sml52

    superkarma: 0 17.09.2013, 13:56:01
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    Klára Křížová — #20 Sml52 - a jak už říkal pan Werich "to je blbý, to se bude líbit" - a vegetariánské kuře je toho dokladem. Kuře v hodinkách, vegetariánské kuře, chudáci kuřata, co už s nimi všecko vymetli...

    superkarma: 0 17.09.2013, 13:52:33
  8. avatar
    [23] datura [*]

    Nešla bych do toho ze dvou důvodů,  první je stejný, jako u vašeho manžela, ten nejí to, ten tamhleto,  jeden je vegetarián, druhý nejí ryba a tak. A za druhé by mi vadilo, že by mi prolezli byt a kritizovali,  dům mám zařízený ze svého hlediska tak,  aby se v něm cítila dobře celá moje rodina a názor cizích lidí mě nezajímá. A taky souhlasím a názorem, že se jede podle scénáře, aby bylo na co koukat.

    superkarma: 0 17.09.2013, 13:47:41
  9. [22] Rikina [*]

    Rikina — #21 aha, tak jako odkaz to nepůjde. Dobrá, cituji:

    K výrobě "masa" a "masných" výrobků jeho společnost používá různé ingredience. Bělostné maso stoprocentně vegetarináského kuřete má základ v sóji. Hovězí se vyrábí z mrkve, hrášku a brambor. Své výrobky prodává na více než 500 místech v zemi, zvláště v supermarketech s bio odděleními a ve specializovaných obchodech. To vše pouze tři roky poté, co firma Vegetariánský řezník zahájila provoz. 

    Konec citátu. Takže vegetariánský řezník... by mě napadla úplně jiná asociace. Sml57

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #25
    2. na komentář reaguje gerda — #26
    3. na komentář reaguje Klára Křížová — #29
    superkarma: 0 17.09.2013, 13:46:59
  10. [21] Rikina [*]

    gerda — #19

    =60678960]http://life.ihned.cz/?p=030000_d&article[id]=60678960

    1. na komentář reaguje Rikina — #22
    superkarma: 0 17.09.2013, 13:44:04
  11. [20] Klára Křížová [*]

    gerda — #19 Vegetariánské kuře přece už to spojení je nemožné.... venčené je BIO kuře, BIO slípka či kohoutek....

    1. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 17.09.2013, 13:42:10
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    Rikina — #16 ne, to bude kuře, které se živilo výhradně bio rostlinnou výživouSml52, denně ho venčili,  a bude stát 400 Kč/1kgSml30.

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #20
    2. na komentář reaguje Rikina — #21
    superkarma: 0 17.09.2013, 13:21:33
  13. [18] Klára Křížová [*]

    Rikina — #16 Sml30Sml52

    superkarma: 0 17.09.2013, 13:11:25
  14. [17] Klára Křížová [*]

    evelyn — #10 Ale tak se u nás normálně vaří. jsou lidi, co to baví, mají na to talent, experimentují. Pak jsou lidi co vyváříjen "jídlo", aby neměli hlad... a pak jsou tací - mám takové v rodině, kdo maže jen rohlíky a občas usmaží řízky a stolování a kuchyně jim nic neříká a neřeší to. pak se to prostě promítne do takovýchto pořadů... ta všeho chuť.

    superkarma: 1 17.09.2013, 13:10:38
  15. [16] Rikina [*]

    evelyn — #10 ... a to vegetariánské kuře bude jistě sojové. Sml57

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #18
    2. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 17.09.2013, 13:00:55
  16. [15] Rikina [*]

    gerda — #13  Sml22 to budou mít všecko domluvené s režisérem. Sml80

    superkarma: 0 17.09.2013, 12:59:48
  17. avatar
    [14] gerda [*]

    Klára Křížová — #9 stejně chlapi myslí jenom na to jedno, když se řekne roštěnka...Sml57

    superkarma: 0 17.09.2013, 12:54:46
  18. avatar
    [13] gerda [*]

    Rikina — #6 navíc je to pořad licenční, tak tam je narežírovaný každý krok.

    1. na komentář reaguje Rikina — #15
    superkarma: 0 17.09.2013, 12:53:54
  19. avatar
    [12] gerda [*]

    A navíc mi tam hodně vadí komentáře manželů Vydra, Boušková. Ten tón!! Jak pro momentálně opožděné. Kdepak, zlatý časy profi kuchařů á la Petr Stupka. O co míň hloupých řečí a tanečků, o to lepší recepty.

    superkarma: 0 17.09.2013, 12:53:14
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    S vaším mužem naprosto souhlasím. Jít do pořadu o vaření, kdy se stolovníci ošklíbají, to je pro mě nemyslitelné taky. Škoda práce pro takové lidi. Připadá mi to stejně absurdní, jako plavecké závody, kde by byla půlka neplavců, a přesto se hodnotili společně. No, a vepřová roštěnka je z rodu vtípků - pamatuju zážitek, kdy byl jeden hodně prostinký muž naveden, aby si určitě, ale docela určitě dal vyhlášenou specialitu kuchyně HOVĚZÍ BŮČEK s knedlíkama a zelím. Poručil si a nestačil se pak divitSml52

    superkarma: 0 17.09.2013, 12:50:33
  21. avatar
    [10] evelyn [*]

    To neni porad o vareni, aby byl atraktivni a pritahl divaky, nasadi tam idioty, jejichz vrchol kulinarskeho umeni je tiramisu po cesku . Clovek, ktery varit umi, tam vetsinou utre, protoze vetsina kuchtiku nevi z jakeho zvirete je rostena.

    Jeste perlicka nakonec, u nas se v Coopu prodava vegetarianske kureSml80 videla jsem nabidku na netu, po poslednim nakupu tam, kdy mi catku strhli 4x a prachy na karte blokovali 10 dni, uz jsem se zarekla, ze tam nakupovat nepujdu, tak jak vypada to zminovane kure pro vegetariany, netusimSml16

    1. na komentář reaguje Rikina — #16
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #17
    superkarma: 0 17.09.2013, 12:46:31
  22. [9] Klára Křížová [*]

    enka1 — #7 Jak jsem na to včera koukala, ona je ta Zuzana taky pěkně nalejvala - tuhle kořalka, tuhle víno a pěkně dolejt... asi byli pod parou, tak pak z nich lítaly tyhle moudra - viz roštěnka Sml52

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 17.09.2013, 12:37:07
  23. [8] Klára Křížová [*]

    Rikina — #4 Já myslím, že "roštěnec" je prostě hovězí. To nemůže být nic jiného.

    Podle mne se tam hlásí kde kdo, do jakékoliv soutěže - jakmile jde o peníze nebo být v TV, nedostatky jdou stranou. Pak jsou z nich hvězdné pěchoty, kterým se každý směje, ale mají sebevědomí do toho jít....

    tady si asi myslí, že něco uklohnit přece zvládnou Sml30

    superkarma: 0 17.09.2013, 12:35:36
  24. avatar
    [7] enka1 [*]

    Sml16Ta roštěnka mě taky včera dostala, už když si soutěžící pročítali menu.

    Nevadí mi, když se přihlásí i lidé, co nejsou ve vaření úplně zběhlí, o tom ten pořad je, vadí mi ty rádoby odborné kecy, jeden z mnohých: bylo to špatně nebo málo okořeněné, ale které koření by dodali nebo ubrali, to řekne málokdo atp

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #9
    superkarma: 0 17.09.2013, 12:33:24
  25. [6] Rikina [*]

    Možná jsou tam schválně vybíráni lidi, co a) neumějí vařit, b) hodně věcí nejedí, c) všechno druhým zkritizují. Sml57  Aby to bylo divácky zajímavější, a něco se tam dělo, protože kdyby se furt jen vařilo a jedlo, tak na třetí díl už se nikdo dívat nebude. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 17.09.2013, 12:28:03
  26. avatar
    [5] hanika [*]

    Ze začátku jsem na to koukala, ale postupem času mě to přestalo bavit a teď jen občas jak píše autorka si to pustím na chvíli jako kulisu.

    Já bych se tam nepřihlásila. A to už jen proto, jak prolízají lidem byty a vlastně jím tím zasahují do soukromí a ve finále hodnotí ne to, že někdo umí vařit, ale jaký má bydlení, nejde ani o to, že by člověk měl doma bordel, to dokážu pochopit, že když se mám najíst někde, kde na vás z rohů koukají pavučiny a je všude prach se člověku do jídla moc nechce, ale kolikrát to byli lidi, kteří evidentně na to neměli, aby si udělali bydlení dle svých představ a ostatní je za to soudili. Tohle mě tam zaráží. Možná, kdyby udělali neutrální prostředí pro všechny tak by ta soutěž taky vypadala jinak. A to že se tam hlásí lidi, co skoro nic nejedí, nemá cenu asi ani komentovat....takže za mě : myšlenka dobrá, ale zvrhlo se to v cosi co nemá úroveň a je mi líto lidí, kteří tam jdou s dobrým úmyslem a spláčou nad výdělkem, resp. nad lidskou blbostí...

    superkarma: 1 17.09.2013, 12:21:49
  27. [4] Rikina [*]

    Já se nedivím už ničemu. Sml80 Z čeho asi je potom vegetariánská roštěná? Takový recept se taky najde na internetu. Nebo roštěná z králíka, z jelena... Lidi ty názvy prostě používají, jak je to napadne. Sml57 Taky už jsem slyšela, že roštěná je prostě zadní maso a je jedno, z jakého zvířete. Další názor zase zněl, že roštěná je omáčka, ne to maso. Nejsem nijak úžasná kuchařka, ale když jsem potřebovala vařit, tak jsem se napřed zajímala, co a z čeho. Do soutěže bych se nehrnula, ale koukám, že bych možná i mohla, jestli to tam takhle vypadá. Sml30

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #8
    superkarma: 0 17.09.2013, 12:17:41
  28. avatar
    [3] lenig [*]

    roštěnka je zásadně hovězí - včera měla paní krásný (drahý) kousek masa a ti lumpové nevděční to nejedli...nevědí, co je dobrého....Mně by to moc mrzelo, a to už je jeden z mnoha důvodů, proč bych nikdy nemohla jít do takového pořadu :-(((

    superkarma: 0 17.09.2013, 12:14:10
  29. avatar
    [2] selinka [*]

    Roštěnka z vepře?? U ovaru by taky polemizovali, šmarjá?? Sml68

    superkarma: 0 17.09.2013, 12:07:17
  30. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16kdysi jsem na ten pořad také koukala - zajímaly mě recepty, ale nakonec jsem se vždy bavila nad "soutěživostí" a psychikou zúčastněných.

    Já bych jedla maso, česnek, polívky i ty mořské potvory - tak do toho.....Sml67

    superkarma: 0 17.09.2013, 12:06:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme