Novinky

Pokud má člověk nějakou vlastní úrodu...

O tom, zda se vyplatí, či nevyplatí zavařovat polemizuje čtenářka Mirka 1954. Každý rok ale zavařuje okurky – to je taková velká tradice.

Nemáte-li vlastní úrodu, je levnější si zavařené ovoce a zeleninu koupit, soudí čtenářka Mirka 1954...


Dobrý den,

byla jsem zvyklá zavařovat už od doby, když byly děti malé. Různé  kompoty, zeleninu i marmelády. Dřív totiž bylo snadnější sehnat ovoce, mám pocit, že ho všude bylo nějak víc, i lidé byli vstřícnější, takže třeba soused přinesl to a odnesl si ono.

Kdysi jsme mívali na zahradě třešni i hrušeň, bohužel už sešly stářím, tak jsme je vyměnili za švestku. Nicméně si myslím, že zavařovat se vyplatí i v dnešní době, ovšem jen tehdy, pokud má člověk nějakou vlastní úrodu nebo od někoho nějakou dostane. Při  letošních cenách např. třešní to samozřejmě nemá význam. Naštěstí máme ve sklepě zásobu od loňska, kdy bylo všeho všude dost, známí už nevěděli kam s tím, tak nás všechny obdarovávali. Takže letos budu mít trochu odpočinek od zavařování, protože ani na naší švestce nejsou téměř žádné plody a v celém našem okolí je to vlastně s ovocem tak trochu bída.

Jen okurky zavařujeme pravidelně, ale to je tím, že každý rok jezdíme  létě na pár dní k příbuzným na Moravu (za chvíli se tam opět chystáme) – tam vezeme prázdné zavařovací sklenice a zpět vezeme zavařené okurky. Je to taková tradice – všichni přiloží ruku k dílu – muži myjí okurky, my je pak kompletně doděláme.  Manžel už ani jiné nechce, když jsem mu párkrát dala na vyzkoušení kupované, nebyl zrovna 2x nadšen. Inu, když je člověk téměř celý život zvyklý na něco, co mu chutná, tak proč to měnit, že? :)

Přikládám foto letošní marmelády (sousedka měla velkou úrodu rybízu, tak jsem si u ní byla natrhat, my máme jen jeden né moc obsypaný keřík).

zavareno

Dělám je radši do menších skleniček, to se vždy snadněji sní. Občas udělám i pár marmelád do hezčích skleniček – to když mám v plánu někoho obdarovat, mám spoustu přátel, kteří jako dárek ocení dobrou domácí marmeládu, ještě k tomu v bio kvalitě :) A vše zavařuji klasicky na sporáku v zavařovacím hrnci. Tak to je něco málo o mém zavařování :)

A Vám, milé dámy (a zřejmě i páni), přeji krásné prožití opravdu letních dní, já jedu vstříc Moravě a dovolené spojené se zavařováním okurek.  :-D

Mirka 1954

Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 29.7.2013: Zavařování

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 29.7.2013 do 15.00 hodin. Pokud chcete, aby měl příspěvek větší šanci na uveřejnění, ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec textu. Poslat můžete i nějakou tu fotku z vašeho letošního zavařování! Jako dárek za příspěvek od nás jedna ze čtenářek obdrží balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.

francozkye-jam

   
29.07.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. [7] V19 [*]

    doma pripravené je určite kvalitnejšie ako z obchodu, ríbezlový džem robievam je výborný do torty alebo zákuskovSml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 19:36:01
  2. avatar
    [6] arminka [*]

    ...rybízovou nedělám, nikdo jí nejí Sml30

    superkarma: 0 29.07.2013, 18:24:43
  3. avatar
    [5] Jindriska8 [*]

    Rybízovou taky budu dělat!Sml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 15:59:44
  4. avatar
    [4] lenig [*]

    taky někdy použiju hezkou skleničku na džemík.... schovávám je všechny...Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 29.07.2013, 15:09:59
  5. avatar
    [3] Hanula [*]

    Sml16jakmile se doma urodí, je potřeba vše zpracovatSml67

    superkarma: 0 29.07.2013, 14:50:15
  6. avatar
    [2] řinka [*]

    Domácí je domácí,tak ať se daří,i když já mám představu o dovolené trochu jinouSml80

    superkarma: 0 29.07.2013, 14:32:41
  7. avatar
    [1] marde [*]

    Přeji úspěšné zavařováníSml16

    superkarma: 0 29.07.2013, 14:27:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme