Zdraví

Pojídání ryb zpomaluje srdeční tep a snižuje tlak

LILLE - Zrychlený nebo až příliš rychlý tlukot srdce může někdy vést k jeho zástavě a předčasné smrti. Řešením je možná změna stravovacích návyků.
Ve Francii totiž odborníci zjistili, že pojídání rybího masa srdeční činnost zpomaluje. Čím více ryb týdně člověk sní, tím pomaleji jeho srdíčko bude tlouct. Neznamená to však, že se jednou zpomalí natolik, že by ohrozilo důležité životní funkce.

Studie se opírá o reprezentativní vzorek deseti tisíc mužů, v jejichž zdravotních kartách nebyly žádné záznamy o chorobách srdce.
Muži byli rozděleni do čtyř srovnávacích skupin rozlišených podle týdenního množství přijímaných ryb. Odborníci tyto čtyři skupiny pozorovali a pak srovnali z hlediska výskytu srdečních chorob a rychlosti srdeční činnosti.

"Pokud se zvýší příjem rybího masa v týdenním úhrnu, srdíčko začne bít pomaleji. Navíc rybí maso zabralo u všech zkoumaných dobrovolníků stejně. Bylo účinné bez ohledu na to, kolik dotyčnému muži bylo let, zda kouřil nebo byl fyzicky aktivní," uvedl vedoucí výzkumu Jean Dallongeville z Pasteurova institutu ve francouzském Lille.
"Jak bylo zjištěno v mnoha dříve prováděných výzkumech, rybí maso obsahuje hodně omega-3 tuků, které mají mnohé blahodárné účinky na buňky celého těla, nejen tedy na buňky srdce. Zvýšená konzumace masa navíc snížila krevní tlak u pacientů postižených vysokým krevním tlakem, snížila hladinu triglyceridů v krvi a zvýšila hladinu ´dobrého´ HDL cholesterolu, tedy lipoproteinu s vysokou hustotou. Všem tedy můžeme doporučit zařazení vyššího množství rybího masa do svého jídelníčku," vysvětlil doktor Dallongeville.  

    
   
25.08.2003 - Zdraví - autor: Pluspress.cz

Komentáře:

  1. avatar
    [14] Ťapina [*]

    Já ryby miluju a jím je docela často, ale tep mám rychlý pořád. V kombinaci s nízkým tlakem, ovšem. Nebylo by něco, co zvedne tlak a sníží tep?

    superkarma: 0 26.08.2003, 10:52:26
  2. avatar
    [12] Landriel [*]

    Dneska jsem zrovna dělala tresku se zeleninou, ani moc kostí neměla. Akorát na mě skoro nic nezbylo , v poledne jsem nějak neměla hlad a zbytek dojedl na večeři.

    superkarma: 0 25.08.2003, 18:57:19
  3. avatar
    [11] emma [*]

    Majucha: jestli to nebude tím, že ty akvarijní rybičky jsou tak malinký!

    superkarma: 0 25.08.2003, 16:20:21
  4. avatar
    [9] Wiki [*]

    nesnasim vypirani kosti, ale jinak mam ryby rada :oq

    superkarma: 0 25.08.2003, 12:33:14
  5. avatar
    [8] Exupery [*]

    mamča: Jo jo, kosti jsou jedním z důvodů. A taky smrad, např. sardinky fakt nemůžu a když kočkám rozmrazuju obyč file, tak si taky zacpávam nos Ale já ani to prase

    superkarma: 0 25.08.2003, 12:14:22
  6. avatar
    [5] medved [*]

    tak uz vim , proc mi ryby nechutnaji, srdci mi i tak tluce moooc pomalu a tlak mam hodne nizkej

    superkarma: 0 25.08.2003, 10:04:52
  7. avatar
    [4] Exupery [*]

    Mě ryby moc nechutnají, snad ještě míň než ostatní maso, který nejím vůbec. Ale občas se k tomu dokopu, třeba tuňák mi moc nevadí, uzený losos taky ne. Srdce mi bije jak blázen, už pár let mi neklesl tep pod 85, tak že bych to zkusila s tím tuňákem? Akorát je zvláštní, že to odskoušeli na 10.000 chlapech, ale o ženskejch se jaksi nemluvilo, divnej výzkum

    superkarma: 0 25.08.2003, 09:55:48
  8. [2] Anai [*]

    Rada: Já bych řekla, že jistě, ale musíš počítat jen to % rybího masa, které tyhle výrobky obsahují. Jinak škoda, že jsou ryby, zejména mořské, tak drahé, jinak bych jiné maso jíst nemusela, mám je taky šíleně ráda! :-))

    superkarma: 0 25.08.2003, 09:10:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme