Určitě ve své kuchyni používáte klasický ocet. Znáte ale i další druhy? Používáte je? Víme, že pro nakládání je nejvhodnější lihový ocet. Nejen proto, že svým složením je pro zavařování chuťově nejlepší, ale i tím, že svou koncentrací dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy. V kuchyni ale můžete využít i řadu dalších druhů octů. Nejen pro dochucování majonéz, salátů či dressingů, ale i ochucení polévek a omáček, jako je například koprová omáčka nebo znojemská omáčka, se více hodí octy ovocné, s výraznější a pro různé druhy jídel i vhodnější chutí.

Pokud rádi vaříte, pak máme připravené testování, které vás určitě bude bavit. Můžete s námi testovat šest druhů Bzeneckých octů. Budeme rádi, když je využijete pro různé recepty, i pro netradiční pokrmy, když vyzkoušíte recepty, které budete dělat poprvé, jen díky využití některého z octů. Přesné popisy najdete na http://bzeneckyocet.cz/produkty/

Chcete se s námi do tohoto testování zapojit? Hledáme 15 čtenářek, které od naší redakce získají tyto druhy Bzeneckých octů!
Soutěž, která probíhá, najdete na TÉTO stránce (klikni).

Bzenecký ocet kvasný lihový 1L
Ten nejlepší základ pro nálev vašich okurek, hříbků, papriček, červené řepy, zelí, kyselých rybiček, ale i utopenců. A nezapomeňte na podklad pro tlačenku a jitrničky. Bez Bzeneckého lihového octa a jeho výjimečné receptury se neobejde žádná dobrá tradiční česká kuchyně.

Bzenecký ocet kvasný jablečný
Jablečný dodává salátům a zeleninovým pokrmům nenapodobitelnou chuť. Přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází i jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou, silnou a ostrou chuť.

Speciál na saláty – ocet s chutí bylinek
Směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa. Je ideální pro přípravu a dochucení všech zeleninových salátů, výtečnou chuť zálivky získáte přidáním olivového oleje a cukru. Neobsahuje glutamany ani éčka, je tedy velmi vhodný pro zdravý životní styl.

Vinný ocet kvasný z bílého vína
Vinný ocet kvasný z bílého vína je ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád. Znamenitě se hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině. Jemná usazenina není na závadu, naopak poukazuje na čistě přírodní složení produktu.

Vinný ocet kvasný z červeného vína
Vinné octy se vyrábí z bílého nebo červeného vína. Jejich kvalita závisí na kvalitě vína, takže existuje tolik druhů octů, kolik je druhů vín. Jsou vyráběny přímým biologickým kvasným procesem, kdy veškerý alkohol z vína je přeměněn na kyselinu octovou. V takto vyrobeném octě jsou obsaženy všechny příznivě působící komponenty obsažené v původním víně před kvašením. Bzenecký ocet z červeného vína je vhodný pro všestranné použití v kuchyni. Jemná usazenina není na závadu, naopak poukazuje na čistě přírodní složení produktu.

Balsamico ocet z Modeny
Náš tip: Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Sáhněte po tom správném:
Ten pravý Balsamico ocet pochází z Modeny, kde má svou dlouholetou tradici již od počátku 17. Století. Výroba Balsamico octa se zde řídí speciálními italskými předpisy a probíhá podle přísných pravidel. S přihlédnutím k tradici a zvláštním klimatickým podmínkám v pěstitelské oblasti, bylo Balsamico octu z Modeny propůjčeno logo chráněného zeměpisného označení.

Balsamico glazé
Crema con Aceto Balsamico di Modena IGP
Hustá krémová poleva kombinuje vyváženou, ale silnou vůni a chuť hroznového moštu s jemnou sladkokyselou příchutí octu Aceto Balsamico di Modena IGP (CHZO = chráněné zeměpisné označení), dlouze zrajícího v dřevěných sudech.

Náš tip: Použití v kuchyni

Pro svou sladkokyselou chuť je ideální ke všem pokrmům. Skvěle se hodí ke zdobení a dochucení vašich pokrmů z červeného nebo bílého masa, ryb, sýrů nebo zeleninových či ovocných salátů. Jedinečně chutná i na dezertech nebo zmrzlinách.
Díky své hustotě tvoří vynikající přísadu na dekoraci talířů.
Používejte za studena nebo až v závěru tepelné úpravy.

Chcete se s námi do tohoto testování zapojit? Hledáme 15 čtenářek, které od naší redakce získají tyto druhy Bzeneckých octů!
Soutěž, která probíhá, najdete na TÉTO stránkce (klikni).

Reklama