Domácnost

Pojďte s námi na nadívanou husičku!

Tradičním pokrmem české kuchyně je pečená husa. A její pravá sezona nastává příjezdem Martina na bílém koni. A nebyla by to pořádná husa, kdyby nebyla nadívaná.

Jak husu nakupovat
Pokud máte husu vlastní, domácí a velkou, počítejte s tím, že má tuhé a příliš tučné maso. Husa, která má více než sedm měsíců, by měla vážit průměrně 4 až 6 kg.
Je-li husa mladá, asi do deseti týdnů, je maso křehké a jemné. Takováto husa váží něco kolem 2,5 až 4 kg.
Nejvhodnější je kupovat husu o váze asi 5 kg. Taková nám stačí zhruba pro osm strávníků.

Zdá se vám taková husa příliš veliká? Samozřejmě, že i husu lze zakoupit už porcovanou. Výhodou u takovéhoto nákupu je to, že si můžete vybrat, co máte raději. Prsíčka nebo stehna.

Husu seženete v obchodech převážně mraženou. Dávejte si pozor na to, že její kůže by neměla být promodralá. Pokud ale kupujete husu čerstvou, měla by mít kůži zbarvenou dožluta nebo dorůžova a neměla by být lepkavá, ale hladká na omak.
Zdá-li se vám maso příliš tučné, můžete z něj sádlo odříznout.

Nejlepší je s nádivkou
Při přípravě nádivky do husy, vlastně do jakékoliv drůbeže, se nebojte vlastní fantazie a zkuste kombinovat, cokoli vás napadne. Výsledek vás určitě příjemně překvapí.
Pamatujte ale na to, že základem všech nádivek do husy jsou kostičky housky, rozinky a jablko.Vynikající jsou také sušené houby.

Labužnická nádivka
Opravdovou lahůdkou jsou masové nádivky. Ty připravíme z mletých husích nebo telecích jater, které opečeme na cibulce, přidáme na kostičky nakrájenou housku a vajíčko. Nádivku pikantně osolíme a opepříme.

NÁŠ TIP: Ovocná nádivka

Omytou, osušenou a osolenou husu plníme do hrudní dutiny i pod kůži ve voleti. Vyplatí se vám husu nasolit a okořenit už den předem. Maso je potom křehčí. Po naplnění nádivkou ji nezapomeneme zašít provázkem, aby nám při pečení nádivka nevytekla ven. Pokud nám nádivka zůstane navíc, dáme ji do rohu pekáčku a pečeme zároveň s husou.

Jste zvědaví, jestli je nádivka už hotová? Píchněte špejli zhruba někam pod prsa husy a vytáhněte. Jestliže zevnitř vytéká šťáva, musíte husu ještě chvíli péct.

Během pečení je dobré kůži propichovat, aby mohlo vytékat sádlo. Zvláště pod křídly a na prsou. Platí také, že čím pomaleji husu pečeme, tím lépe se sádlo vypeče a budeme mít křupavější kůrčičku

Důležité je samozřejmě i naporcování pečeně. Pokud má jídlo pěkně vypadat, odkrojíme ostrým nožem stehna a křídla. Potom rozpůlíme tělo husy a každou část i s nádivkou pokrájíme na tři stejně velké porce.

Husa je upečená i s nádivkou, rozporcovaná a jdeme ji servírovat. Nejvhodnější přílohou je krouhané červené zelí dušené s jablíčky a kořením.

Dobrou chuť přeje  

              
   
04.11.2003 - Dům a byt - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [71] borovec [*]

    Husička na dietu,mňam.

    superkarma: 0 04.11.2008, 19:09:21
  2. avatar
    [70] Simba [*]

    Andula: Opižlala na čínu? No potěš, to muselo být pižlání

    superkarma: 0 02.12.2003, 11:12:47
  3. avatar
    [69] Andula [*]

    Simba: já navíc tu kachnu neuměla moc udělat, se zelím mi to nechutná, tak jsem jí opižlala na čínu, moc toho fakt nebylo

    superkarma: 0 29.11.2003, 19:34:34
  4. avatar
    [68] Simba [*]

    Andula: Že jo, spíš jen obíračka ... akorát, že ten kamarád to prohlásil poté, co tu kachnu spráskl sám

    superkarma: 0 28.11.2003, 11:12:23
  5. avatar
    [67] Andula [*]

    Simba: to je možná pravda, my dopstali jednou kachnu od někoho a nakonec jsem si říkala, že toho zase tolik nebylo

    superkarma: 0 27.11.2003, 10:30:53
  6. avatar
    [66] Simba [*]

    Ťapina: Náš kamarád říka: To se jen zdá, kachna to není moc masa, ona je dutá

    superkarma: 0 27.11.2003, 08:54:55
  7. avatar
    [65] Ťapina [*]

    Andula: Byli jsme pěkně přežraní, ono to bylo stehýnko na celý pekáč

    superkarma: 0 25.11.2003, 13:14:10
  8. avatar
    [64] Andula [*]

    Ťapina: to jste k nim jenom čichali, ne?

    superkarma: 0 24.11.2003, 20:34:55
  9. avatar
    [63] Ťapina [*]

    Nám stačilo krůtí stehýnko na dva obědy pro dva lidi, dejte pokoj se dvěma kachnama

    superkarma: 0 23.11.2003, 12:06:34
  10. avatar
    [62] Andula [*]

    Landriel: kachny???

    superkarma: 0 22.11.2003, 13:12:43
  11. [61] tventula [*]

    Husu jsem jěště nedělala takže ani nevím jak chutná

    superkarma: 0 11.11.2003, 08:00:55
  12. avatar
    [60] Landriel [*]

    man-mimo: Dvě jsou tak akorát.

    superkarma: 0 09.11.2003, 13:04:40
  13. avatar
    [59] Andula [*]

    man-mimo: hmmm, nepočítala by se mu ta kuřata líp?

    superkarma: 0 04.11.2003, 20:55:04
  14. avatar
    [58] man-mimo [*]

    Landriel: "Kachna je blbej pták. K obědu je jedna málo, a dvě jsou moc" ... říkal jeden můj známý

    superkarma: 0 04.11.2003, 20:40:35
  15. avatar
    [57] Gumídek [*]

    Husu nedělám,je to kalorická bomba.Máme rádi krůtu a kuře.

    superkarma: 0 04.11.2003, 20:35:21
  16. avatar
    [56] Landriel [*]

    Tak já mám radši kačenu, ale dobře vypečená husička není k zahození.

    superkarma: 0 04.11.2003, 20:11:06
  17. avatar
    [55] Andula [*]

    Léthé: sádlo neee, mě bolí něco, asi žlučník, i po huse nebo kachně, stačí mi kuře a krůta.

    superkarma: 0 04.11.2003, 19:59:02

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [54] zindule [*]

    Bohužel, nedávno mě vzal po kačce žlučník.

    superkarma: 0 04.11.2003, 19:48:47
  2. [51] alenased [*]

    s tím ovocem je to lahůdka

    superkarma: 0 04.11.2003, 19:07:44
  3. avatar
    [50] Léthé [*]

    A já mám ráda husí sádlo jen tak namazaný na chleba a pořádně osolený Někdy bych se ho mohla užrat.

    superkarma: 0 04.11.2003, 18:39:30
  4. avatar
    [49] Ťapina [*]

    Eva_Fl: Jestli to nebyla husa speciálně krmená na jatýrka

    superkarma: 0 04.11.2003, 18:05:02
  5. avatar
    [48] Ťapina [*]

    Já radši kuřátko a naše zatím malá skormná rodina se z něj nají taky, dokonce ho máme dva dny

    superkarma: 0 04.11.2003, 18:04:28
  6. avatar
    [47] vládík [*]

    Já nevím, mně domácí kachna (ale i králík smrdí) ... ale husu s knedlíkem i se zelím bych si dala .. HNED

    superkarma: 0 04.11.2003, 16:53:17
  7. avatar
    [42] Ladia [*]

    A já mám radši kačenku

    superkarma: 0 04.11.2003, 14:47:44
  8. [39] Lapcikova [*]

    Nejlepší je domácí, mňam.

    superkarma: 0 04.11.2003, 14:12:08
  9. avatar
    [34] Žížala [*]

    Eva: vzalas me iluze o dni dikuvzdani a romantice pri peceni krocana ...fnuk!

    superkarma: 0 04.11.2003, 12:43:31
  10. avatar
    [31] Eva_CZ [*]

    Žížala: do mistni trouby se snad vejde i cele prase - a vubec nevim, proc je delaji tak ohromne, kdyz si vetsina Americanek kupuje kruty hotove, upecene....
    To jen ve filmech pecou.
    Desne pracovity ,,kuchynky" jsou ty Americanky ( rano je naval u pumpy, jezdej si i pro kafe, aby nemusely nahodou varit ).
    Koupila jsem tady husu - no neco tak nechutneho jsem snad v zivote nejedla. Nikdy nic nevyhazujeme, pochazime oba z rodin, kde jsme takhle byli proste vychovani, ale husa jela...... Fuj, fakt nevim, cim to ubohe zvire krmili.
    Radeji kupujeme kachny, ty jsou tady velice chutne, hodne masite a maji malo sadla ( asi ziji zdrave a maji dostatek pohybu ).
    Krutu nekupuju, za par centu jsou tady kruti stehna ( ale v CR to byla taky levna zalezitost ), ale i tak je mame max.2x do roka.

    A nadivky nejim! Zadne.

    superkarma: 0 04.11.2003, 12:34:21
  11. avatar
    [30] Žížala [*]

    Léthé: nepanikař - husa není dvacetikilovej ééémerickej krocan kterej se ani nevejde do trouby

    superkarma: 0 04.11.2003, 12:09:16
  12. avatar
    [29] Léthé [*]

    Husu vařit doma? Tak to by mě nikdo nedonutil Buď si jí dám v restauraci ....v moc dobré restauraci...anebo si jí musím odříct
    Zajímalo by mě,jak dlouho se z takovou 5-ti kilovou husou musí doma "bojovat",aby byla k jídlu?

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:50:13
  13. avatar
    [28] Kocicka [*]

    má někdo tip na nějakou slanou nápln ....slyšela jsem kdysi o nějaké s vajíčkem?

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:38:58
  14. avatar
    [27] Kocicka [*]

    tedy husa mi moc nechutna,ale asi neodolam!

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:38:10
  15. [26] helip [*]

    Nedělejte mi chutě!!!

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:37:16
  16. avatar
    [23] Hanela [*]

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:14:19
  17. [20] Janík [*]

    no kachnu ani husu nejím, mám nejradši kuře, na všechny způsoby

    superkarma: 0 04.11.2003, 11:08:28
  18. avatar
    [19] JK [*]

    nefunguje Ovocná nádivka

    superkarma: 0 04.11.2003, 10:49:25
  19. avatar
    [18] mlsova [*]

    radši kachničku než husičku.Lepší je čínská-dostáváme domácí

    superkarma: 0 04.11.2003, 10:44:00
  20. avatar
    [17] Žábina [*]

    Já mám radši čínskou kachničku,není tolik tučná, s tou náplní je to dobrý nápad, určitě vyzkouším ...

    superkarma: 0 04.11.2003, 09:58:07
  21. avatar
    [16] lightblue [*]

    Jelikož před 14 dny bylo u nás posvícení, tak se pekly koláče a husa byla taky. Sice ne nadívaná, ale dobrá, a to zéélííí

    superkarma: 0 04.11.2003, 09:30:41
  22. avatar
    [15] marcellina* [*]

    tyjo, taky se teda debužiruje . Ja jedla poprve a zatim naposledy husu cca pred 3 rokama a to mi ji musel udelat pritel. Taky ji pak skoro celou sprásknul, na mne to je moc tucny

    superkarma: 0 04.11.2003, 09:25:11
  23. avatar
    [14] Agátka [*]

    Husu doma dělat nebudu, ale babička dělá skvělou.

    superkarma: 0 04.11.2003, 09:11:22
  24. avatar
    [11] Simba [*]

    Lenice: Tak to jsme 2 ..taky husu nemusím.

    superkarma: 0 04.11.2003, 08:32:22
  25. [10] Fofo [*]

    Jé, já slintám! Ale taky radši kachničku, husička mi připadá moc tučná - jedině houfně zapíjet Proč mi nejde otevřít stránka Ovocná nádivka?

    superkarma: 0 04.11.2003, 08:31:23
  26. avatar
    [9] Aja [*]

    Kamže na tu husu máme přijít? Kdo ji peče? Sunnynkooooo...!?Kdy to bude?

    superkarma: 0 04.11.2003, 07:55:46
  27. avatar
    [8] Lenice [*]

    husu nepapám, nechutná mi To maso mi přijde takový no divný

    superkarma: 0 04.11.2003, 07:15:27
  28. avatar
    [7] Žížala [*]

    bobíček: když nesežereš půlku husy na ex tak ti špatně nebude. U našich máme husičku vždycky na hody a to si fakt pošmáknu a když člověk jí s mírou a zapíjí mastnotu pivkem tak žlučníček je taky v pohodě

    superkarma: 0 04.11.2003, 07:14:05
  29. avatar
    [6] bobíček [*]

    A co na to žlučníček???Jo, taky bych si dala, ale asi by mně bylo špatně.

    superkarma: 0 04.11.2003, 07:10:32
  30. avatar
    [1] man-mimo [*]

    Konečně zajímavý článek

    superkarma: 0 04.11.2003, 00:43:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme