Vaření

Pojďte na Rande s gurmánkou

Nabruste si nože, naostřete vidličky! Bude se vařit s gurmánkou Šárkou Škachovou.

Milovníkům dobrého jídla, kteří rádi brousí po internetu a hlavně po nejrůznějších „chutných" stránkách, není Šárka Škachová určitě neznámá. Její foodblog Dolce Vita - Šárčina „škola“ vaření je nabitý skvělým jídlem. Po chvilce listování u Šárky poběžíte do obchodu, z obchodu rovnou do kuchyně a od plotny se nehnete. :-)

A právě dnes vám chci představit Šárčin nový projekt, knížku Rande s gurmánkou v české kuchyni. Nebo raději nechám promluvit samotnou autorku - nebo spíše její foodblog...

Čím je má kniha jiná než ostatní kuchařské knihy?

Je plná inspirativních receptur a dobrých nápadů rovnou do vaší kuchyně! Netradiční a funkční podoba knihy je připravena usnadnit skutečné domácí vaření. Na 208 stranách najdete slušnou porci chutných a prověřených receptur, rad a informací, které budou zdrojem poučení pro zkušené, návodem ke zdokonalení pro méně zkušené a všem začínajícím experimentátorům dodají odvahu k tomu, aby dostali chuť používat svou kuchyň jen pro dobré účely = něco chutného si uvařili. Ať se tato místnost pro vás stane tou nejoblíbenější komnatou s prostřeným stolem a je plná neodolatelné vůně domácího jídla. Dala jsem si za cíl svádět k domácímu vaření, proto jsem celou knihu pojala tak, aby skutečně domácím podmínkám vyhovovala co nejlépe.

Najdete zde spolehlivý návod na přípravu jídel pro příznivce tradiční české a staročeské kuchyně, vše doplněno množstvím fotografií, které demonstrují samotnou přípravu pokrmů a doporučené servírování. Použité suroviny jsou snadno dostupné. U každé receptury je vypočtena doba přípravy a znázorněn stupeň obtížnosti. Současný trend je návrat k jednoduchosti s důrazem na používání kvalitních, čerstvých a nejlépe místních surovin. S mou knihou tradičních receptur máte možnost doladit českou klasiku k absolutní dokonalosti. Je jen na vás, jak se vám to povede! I z nejobyčejnějšího jídla můžete připravit ten nejdokonalejší pokrm.

Tuto knihu jsem pro vás nenapsala, ale skutečně vytvořila. :-) Recepty jsem sama ve své kuchyni připravila, vyfotografovala a samotnou knihu i vydala včetně distribuce.

Pokud se i vy rozhodnete stát se majiteli mé knihy, jsem přesvědčena, že kniha u vás bude v té nejlepší společnosti. Pokud nemáte místo v knihovně, nevadí! Tahle kniha patří skutečně do kuchyně, a tam jí bude 100% nejlépe. Pro kuchyňské prostředí byla záměrně vyrobena, proto by měla snést i ztížené kuchyňské podmínky. Vázaná je v praktické spirále, která vylučuje, aby se vámi rozevřená stránka samovolně zavřela. Kam si knihu postavíte, tam zůstane stát v tak dobrém úhlu, že při samotném vaření můžete nahlížet na popsaný postup po sobě jdoucích prací.

Kniha je rozdělena do kapitol: Polévky - Spokojenost na lžíci; Ryby; Nedělní obědy; Z polí, lesů, luk a strání; Jídlo pro všední den aneb ze zahrady rovnou do talíře; Sladké rozjímání = rovných 94 receptur a něco navíc.

V knize najdete pár skvělých receptur, jak chutně zpracovat houby z českých lesů. Znáte nejstarší houbové receptury, které byly uvedeny v kuchařských knihách již v roce 1538? To vše v mé knize najdete a dozvíte se i pár zajímavostí. Umíte uvařit pravou jihočeskou kulajdu tak, jak ji vařily naše babičky? Podívejte se, jak to takové starodávné polévce sluší v polévkovém talíři, když k ní přidáte krásně zastřené vejce. Chcete znát trik, jak nejlépe zastřené vejce připravit? To vše najdete v mé knize.

Možná právě vy máte ze všeho nejraději křupavou pečínku. Ta přece do tradiční české kuchyně patří, a proto ani v mé knize chybět nemůže. Návod, jak ji co nejlépe upéct, samozřejmě najdete. S největší pravděpodobností ho ani nepotřebujete, protože pečínka ve vaší kuchyni voní celkem pravidelně a máte své tipy a triky, jak si s tím poradit. V tomto případě si v mém receptu přečtete i něco navíc. Třeba to, že byl jeden pražský restauratér a dostal nápad, že zkombinuje maso, knedlík a zelí a vyhlásí to za českou národní specialitu? Víte, kdy se to stalo? V mé knize se to dozvíte. Počítala jsem s tím, že vařit umíte a chcete se třeba jenom dozvědět pár zajímavostí o staročeské tradiční kuchyni, která je pozoruhodná a stojí za to si ji připomínat co nejčastěji. Nejen proto, že je nám nejbližší. Mnoho pokrmů se dá připravit opravdu moderním stylem a odlehčit jejich kalorickou hodnotu. O to jsem se snažila v první řadě.

Když už se podává pečínka, měl by u toho být nadýchaný houskový nebo kyprý bramborový knedlík. Jak si s knedlíkem v domácích podmínkách poradit, když jste někdo, kdo ještě nikdy neměl nápad si knedlík doma vyzkoušet, protože přece hotový knedlík mají i v supermarketu? Máte příležitost zjistit, že žádný polotovar nesahá doma připravenému knedlíku ani po kotníky. Vybrat si můžete hned z několika receptur. Ne všechny jsou tak obtížné, ale naprosto všechny jsou hodny titulu „báječné". Copak si lze představit svíčkovou omáčku bez knedlíku?

Aha! Nejíte knedlíky? Pro českou stavu jsou přece nejběžnější brambory, a ty se dají připravovat na tisíce báječných způsobů. V mé knize jsem jim dala opravdu velký prostor, tak si můžete vyzkoušet pár opravdu báječných a snadných tipů na pokrmy staročeské i moderně laděné. Takové zapékané brambory ve šlehačce, prokládané libovými plátky masa a bylinkami, to je určitě dobrý námět na snadný a rychlý nedělní oběd pro celou početnou rodinu.

Není dobré prozrazovat všechno hned na počátku. V mé knize to voní mákem, skořicí, majoránkou i koprem, svíčkovou omáčkou s knedlíkem jako od maminky, voňavým lesem i sladkým koláčem ze zahrady. Kniha je tu proto, aby vás svedla ke gastronomickému čarování. Myslím, že by vás to mohlo bavit alespoň tak, jako to bavilo mě, když jsem ji tvořila. Přeji vám hodně skutečné radosti z domácího vaření!

Knížku si můžete objednat přímo u Šárky na adrese www.gurmanka.cz .

Společně se Šárkou jsme pro vás připravili zajímavou soutěž o tři knihy Rande s gurmánkou. Pravidla soutěže zveřejníme zítra v rubrice Vaření. Prozradím vám zatím jen to, že pokud máte o knížku zájem, nabruste nože, vytáhněte hrnce a dejte se do práce. :-)


   
02.10.2008 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [19] jithule [*]

    hezké

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:30:29
  2. avatar
    [18] ivory [*]

    pěkné Sml16

    superkarma: 0 15.11.2012, 22:11:35
  3. avatar
    [17] hubajda [*]

    fotecky pekne

    superkarma: 0 13.11.2012, 19:53:49
  4. avatar
    [16] Mopsička [*]

    Sml52 kráásné fotky

    superkarma: 0 24.10.2009, 17:54:08
  5. [15] FAXÍK [*]

    na internetu najdu hodně receptů

    superkarma: 0 21.04.2009, 13:12:12
  6. avatar
    [14] femme [*]

    Kačena1: já nemusím o jídle číst poetické elaboráty hlavně, že mi chutná to jídlo

    superkarma: 0 03.10.2008, 22:40:20
  7. avatar
    [13] Kačena1 [*]

    femme: receptů je na Internetu habakuk, ale poetického povídání o jídle pomálu. A právě jedno z těch "pomálu" je Šárčina škola vaření, vo tom to je.

    superkarma: 0 03.10.2008, 05:54:38
  8. avatar
    [12] Jupíí [*]

    Šárka má krásné fotky a umí vaření úžasně podat.

    superkarma: 0 02.10.2008, 19:20:28
  9. avatar
    [11] Ladia [*]

    Pěkné, akorát web www.gurmanka.cz shazuje IE a nelze se na něj dostat jinak, než přes alternativní prohlížeč

    superkarma: 0 02.10.2008, 19:06:05
  10. avatar
    [10] shb [*]

    šikovná holka!! mňam mít tak čas a prostor tak bych taky tvořila mám rozdělanou jenom jednu pohádku a to nevím jestli ji kdy dokončím

    superkarma: 0 02.10.2008, 16:37:31
  11. avatar
    [9] elly [*]

    JK: noo, skoro myslím, že by se nás takových tady našlo více, kdo už mají knížku na cestě

    superkarma: 0 02.10.2008, 11:26:18
  12. avatar
    [8] femme [*]

    na netu je receptů habakuk

    superkarma: 0 02.10.2008, 11:14:08
  13. avatar
    [7] Žábina [*]

    Šárčinu školu vaření sleduju na netu, už jsem podle ní vařila několik receptů a pekla bábovku

    superkarma: 0 02.10.2008, 09:40:06
  14. avatar
    [6] JK [*]

    už mám knihu od včera objednanou - elly, že ty vidíš ke mně do kompu

    superkarma: 0 02.10.2008, 09:36:55
  15. [5] rozina [*]

    Moc se těším.

    superkarma: 0 02.10.2008, 09:20:28
  16. avatar
    [4] *modrá [*]

    to bude hezkej vánoční dárek

    superkarma: 0 02.10.2008, 09:16:08
  17. [3] Darjam [*]

    Vaření je pro mne ztráta času, radši jím co vytvoří jiní.. Možná v důchodu, teď volný čas užívám líp než vařením.

    superkarma: 0 02.10.2008, 08:32:04
  18. avatar
    [2] elly [*]

    Kačena1: zatím bude nejlepší a nejrychlejší objednat si ji přes web www.gurmanka.cz

    superkarma: 0 02.10.2008, 07:32:49
  19. avatar
    [1] Kačena1 [*]

    Šárčina škola vaření je gastronomická poezie, peláším shánět knížku, letos ji dostanou "od Ježíška" všichni mí blízcí a mílí .

    superkarma: 0 02.10.2008, 05:24:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme