Reklama

lipanekKdyž se řekne žervé, většina z nás si představí chutné a zdravé pomazánky na pečivo. To je ale chyba, protože žervé je sýr nepřeberného množství využití. Pojďte některé z nich poodhalit. Třeba ty slaďoučké.

Žervé je zdravé mascarpone

O sýru žervé by se dalo říci, že je to zdravější varianta sýra mascarpone, ze kterého se připravují vynikající sladké dezerty. Nejznámější je tiramisu. Stojí za to zmínit i mascarpone s horkými malinami či s jahodovým přelivem.

Co to je mascarpone?

Mascarpone je krémový sýr z kravské smetany s obsahem tuku 70 až 75 %, jednoduše nejvyšším možným před tím, než by se stal máslem. V jižních částech Itálie, kde se lipanekvyrábí, do něj ještě přidávají buvolí mléko.
Od nynějška vás již nemusí trápit svědomí, kolik nadbytečných kilojoulů jste konzumací takových pochoutek dodali svému tělu. Stačí drahé a tučné mascarpone nahradit zdravým sýrem žervé a začít mlsat.
A ještě jedna rada. Sýrů typu žervé je na trhu mnoho. Možná ale nevíte o novince s názvem Lipánek žervé, kterou začala dodávat tradiční česká mlékárna Madeta. Její Lipánek žervé je lehký, čerstvý sýr vyrobený z poctivého tvarohu a smetany z jižních Čech. Lipánek žervé má krémovou, lehce roztíratelnou konzistenci a lahodnou smetanovou chuť. A navíc nahradí i smetanu na vaření nebo majonézu.

Sladká kouzla s žervé

Žemlovka s žervé a jablky

Ingredience:
3 rohlíky
3 vejce
1 žervé
3 jablka
50 g másla,
40 g krystalového cukru,
1 vanilkový nebo skořicový cukr,
1/4 l mléka,
strouhanka na vysypání

Příprava:
Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rohlíky nakrájíme na tenké plátky, máčíme ve směsi mléka a rozšlehaného vejce a klademe na dno pekáčku. Pak je potřeme Lipánkem žervé rozmíchaným s mlékem, cukrem a jedním žloutkem.

Tuto vrstvu poklademe strouhanými jablky smíchanými s vanilkovým či skořicovým cukrem. Opět přikryjeme plátky máčených rohlíků a pečeme asi 30 minut do zlatova v troubě.

Meruňková fantazie

Piškotové těsto:
4 vejce
100 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
1/2 bal kypřicího prášku

Náplň:
1 kompotované meruňky
400-500 g smetany na šlehání
1 vanilkový cukr
2 ztužovače šlehačky
250 g Lipánek žervé
1 dcl šťávy z kompotu
1 skořicový cukr

Příprava:
Piškotové těsto: z bílků ušleháme sníh, do kterého přidáme moučkový cukr. Do tuhého sněhu zašleháme postupně žloutky. Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto dáme na vymaštěný plech a pečeme 10-15 minut při teplotě 180 °C.
Po upečení dáme těsto vychladnout. Mezi tím necháme v sítu okapat meruňky, které pak nakrájíme na malé kousky. Šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem. Lipánek žervé rozmícháme se šťávou z meruněk a pomalu vmícháme do šlehačky. Směs natřeme na vychladlý piškot, ozdobíme kousky meruněk a poprášíme skořicovým cukrem.

Tiramisu po česku

Ingredience:
2 Lipánky žervé
2 balíčky dětských piškotů
2 smetany ke šlehání
150 g moučkového cukru
1/4 l silné kávy, kakao, rum

Postup:
Uvaříme 1/4 l silné kávy a po vychladnutí přidáme trochu rumu. Zvlášť vyšleháme smetanu a smícháme ji s mlékem naředěným Lipánkem žervé a cukrem do hladkého krému. Dortovou formu poklademe piškoty, pokapeme kávou a potřeme krémem. Postup po vrstvách opakujeme. Poslední vrstva je krém, který posypeme kakaem. Dáme vychladit do lednice.