.

Podzimní sklizeň. Zde je recept od čtenářky na dýňový kompot

Novinky

Podzimní sklizeň. Zde je recept od čtenářky na dýňový kompot

Milujete jídla z dýně? Já mám nejraději dýňovou polévku s trochou pálivého chilli (díky tomu se mi někdy podaří zahnat například začínající virózu). :) Ale pro vás mám jiný recept, naše čtenářka s nickem Lenig se s vámi chce podělit o recept na dýňový kompot. A co nám napsala?

„V naší rodině jsou velmi oblíbené dýňové kompoty, které milují naši nejmenší (od tří let) až po mého tátu (76), proto se každý rok snažím sehnat pěknou dýni a kompoty vyrobit. Letos jsem již dostala nějaké dýně, které jsem zpracovala, ale to bylo už v srpnu a bylo jen 5 skleniček. O dvě mě hnedle „pumpnul“ náš tříletý prasynovec, o další dvě tatínek, takže jsem si minulý víkend koupila další kousek a včera jsem začala. Na fotkách máte krok za krokem, jak si udělat skvělý a chutný kompot,“ píše Lenig.

dyne

Dýňový kompot:

3 kg čisté dýně

0,75 kg cukru

1.5 l vody

3 lžičky kyseliny citronové

3-4 lžičky ananasového aroma

lze dochutit i rumovým aroma

pár hřebířčků a kousek polámané skořice celé

1 pomeranč

Postup prací:

Dýni si nakrájíme na menší proužky, vydlabeme, oloupeme slupku a navážíme 3 kg čisté dužiny. Tu pokrájíme na kostičky a namočíme do vody s kyselinou citronovou. Když je vše nakrájené, přidáme cukr, voňavé aroma, skořici a hřebíček a nastrouháme

dyne

z půlky pomeranče kůru, kterou rovněž přidáme do mísy s dýní a vymačkáme z této půlky šťávu. Druhou půlku si nakrájíme na kolečka i s kůrou, ale necháme stranou. Takto se vše nechá alespoň 2 hodiny uležet.

dyne

Potom dáme do velkého hrnce,  přidáme plátky pomeranče, aby ještě pustily šťávu a chuť a vaříme do sklovata. Já tedy raději ochutnám, a když se mi zdá dýně na skus dobrá, tak vypínám.

dyne

Naplníme do skleniček, navrch dám vždy kousek pomeranče. Sterilizujeme 20 min při 85 stupních.

dyne

Pak skleničky otočím a nechám vychladnout.

Kdyby to šlo, dala bych vám ochutnat. Takto upravená dýně nemá nic společného s dýňovým kompotem, jaký nám podávali ve školních jídelnách k obědu. Je to neskutečná mňaminka.

Přeji všem úspěšné zavařování.

P.S. z jedné dávky (3 kg dýně) bylo včera 6 velkých a 3 menší sklenice.

Lenig

   
01.10.2014 - Redakční novinky - autor: Lucie Ulmanová

Komentáře:

  1. avatar
    [17] Májík [*]

    Jééé, to mi připomnělo kompot,jak ho dělávala moje babička a který jsem milovala, ujídala jsem ho ještě teplý z hrnce.

    superkarma: 0 01.10.2014, 20:03:54
  2. avatar
    [16] Kahomar [*]

    Tento dýňový kompot jsem loni měla možnost od lenig ochutnat a bez ohledu na to, že jsme již letité kamarádky, musím napsat, že byl (je) opravdu výborný. Měla jsem k němu z prvu určitou nedůvěru, neb jsem měla v paměti "cosi" co vařívala mamka ještě v hlubokém socialismu a co mělo alespoň vzdáleně připomínat ananas a co mi hrozně moc nechutnalo. Tento kompot je zcela něco jiného a kdo neochutná či nezkusí, neměl by dopředu "soudit". Dala bych si ho hned....Sml67

    superkarma: 0 01.10.2014, 18:29:14
  3. avatar
    [15] hanson [*]

    Ano také děláme tento kompot a mohu říci,že nám moc chutná.Nechápu jak může někdo napsat že je to horor.Asi nesmí před tím vypít litr vína a vykouřit krabičku cigaret.Sml80

    A pokud jde o ty kupované tak ani náhodou.Sml58

    superkarma: 0 01.10.2014, 17:42:16
  4. avatar
    [14] lenig [*]

    U nás jsou dýňové kompoty fakt oblíbené, kromě toho, že je občas jíme jako kompot, dýně z nich také přidávám třeba do perníku nebo jiné buchty a dělám z toho mléčnou rýži. Tu si manžel objednává aspoň jednou do měsíce....

    superkarma: 0 01.10.2014, 16:12:05
  5. avatar
    [13] datura [*]

    Nějak mě to už přešlo dělat se s kompoty, škoda práce, stačí mi koupit si jich pár v obchodě, jediné, co dělám je malinová marmeláda a brusinkový kompot a to jen v množství, které se opravdu sní a není roky ve špajzu. Nezavařuju už ani okurky, stačí pár skleniček z obchodu.

    superkarma: 0 01.10.2014, 15:16:49
  6. [12] murat [*]

    nic proti autorce, ale tohle je největší horror co jsem kdy ochutnala.

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:58:31
  7. avatar
    [11] misa.35 [*]

    řinka — #10 Vypadají dobře Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:49:45
  8. avatar
    [10] řinka [*]

    Přidám trošku do mlýna,dělala jsem prvně,kdo rád houby je to bezva.Jako protiklad trochu slaného.

    Houbové matesy

    1. na komentář reaguje misa.35 — #11
    superkarma: 1 01.10.2014, 12:47:27
  9. avatar
    [9] gerda [*]

    Ale co dýně - takhle jeřabiny, ty jsou skvělé. Já už je ale nemám kde trhat, mívali jsme je v malých marmeládových sklenicích - ve velké je toho moc a někdy zůstávaly. To je kompot, který stavím na 1. místo. Taky je s ním trochu práce na delší dobu, ale nádhera. Anebo když se přidá pár jeřabin do sklenice k hruškámSml26

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:44:14
  10. avatar
    [8] gerda [*]

    polla — #7ano, ananasovou příchuť jsem coby začátečník dala jenom jednou. Bylo znát, že je umělá. To už se mi zdá lepší, když se to zaleje rovnou ananasovým džusem anebo se tam přimíchá ananasový kompot.

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:42:27
  11. avatar
    [7] polla [*]

    gerda — #2 Tahle je opravdu dobrá, také ji tak dělám. Ananasové aroma nemám ráda, je takové umělé.

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 01.10.2014, 12:37:37
  12. avatar
    [6] řinka [*]

    Že by se stal zázrak?Sml52

    Jinak tenhle kompot znám a je dobrý.

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:36:10
  13. [5] setury [*]

    Sml16 jsi šikovná Sml59

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:35:59
  14. avatar
    [4] Hanula [*]

    Sml16včera v Ulici také zavařovali - moc se jim to nepovedlo....Sml30

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:35:37
  15. [3] tetička25 [*]

    To je bomba, redakce po několika měsících uveřejnila čtenářský příspěvek. Gratuluji. Sml59

    Hned bych ochutnala. Já jsem letos zkoušela džem z hokaida a jablek, také výborné. Recept si holky vygůglete.

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:31:32
  16. avatar
    [2] gerda [*]

    Přicházím s receptem po babičce, je to teda na pár dnů, ale vyplatí se.

    Na 2 kg očištěné dýně, nakrájené na ozdobné kostky, (máme na to vlnkovatý nůž) je nálev ze 3/4 l vody a 1/4 l octa. Tímto studeným nálevem dýni zalijeme, zatížíme a necháme přes noc máčet. (Dýně sama o sobě nemá žádnou chuť, tímto se jí dodává). Pak dýni scedíme, prosypeme cukrem (1 kg krystalu) a v tom necháme za občasného promíchání v chladu 24 hodin.

    Pak v kastrole svařujeme do sklovitého vzhledu, ne déle. Tekutiny pustí dost. Pak uvařené dáváme do zavařovaček, do každé kousek celé skořice, pár hřebíčků a citron na kolečka. Zavíčkujeme a ještě necháme 20 minut sterilovat na 80 stupňů.

    Vypadá to na moc práce, ale není. Dýně si většinu času jen tak leží v nálevech a my si jí tu dobu nemusíme vůbec všímat.

    Tahle dýně nemá se slizkou z jídelen taky nic společného, je křehoučká. Já z ní mám nejradši kompotovou buchtu, kompot samostatně ani tak ne. Je aromatická, tak je fajn v moučníkách.

    1. na komentář reaguje polla — #7
    superkarma: 0 01.10.2014, 12:31:04
  17. avatar
    [1] helikoptera [*]

    mňáám, dala bych si - prvně jsem to ochutnala minulý rok v práci při obědě a mooooc mi to chutnalo

    superkarma: 0 01.10.2014, 12:29:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme