Vaření

Podzimní recepty s portským vínem od food blogerky Markéty Pavleje

Podzimní počasí ovlivňuje nejen naši náladu, ale i chutě. Sychravé a krátící se dny nás zahání do našich domovů a po parném létě opět začínáme experimentovat v kuchyni a vyhledáváme chuťově rozmanitější pokrmy. Zkuste se inspirovat následujícími sezonními recepty, které pro portské víno značky Sandeman vytvořila food bloggerka Markéta Pavleje (Kitchenette).

Ne nadarmo se říká, že portské víno je vínem podzimu a zimy. Připravte si typické podzimní recepty ze sezonních ingrediencí a užijte si je se sklenkou portského vína. Vyzkoušejte Sandeman Ruby Porto, potomka ohnivých ruby portských vín George Sandemana z roku 1790 s obsahem alkoholu 19,5 %, a udělejte radost sobě i svým blízkým skvělými pokrmy v doprovodu tohoto vybraného portského vína podle Markéty Pavleje.

Cibulová marmeláda s portským vínem

marmeláda

Tato cibulová marmeláda se skvěle hodí k paštikám a dokonale k foie gras. Mimo svět paštik je to v podstatě multifunkční ingredience, která se skvěle hodí k sýrům a doprovází nejen tapaz, můžete ji také zakomponovat i třeba do hamburgerů.

Ingredience:

  • 1 kg červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g olivového oleje vhodného na vaření
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 7 lžic třtinového cukru nebo 5 lžic javorového sirupu (nebo jiného sladicího sirupu)
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • (chilli)
  • 250 ml vinného octa
  • 500 ml portského vína Sandeman Ruby Porto

Postup:

1. Všechnu cibuli zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na kolečka široká přibližně 4 mm. Očistěte i česnek a nakrájejte jej na tenké plátky. Ve středním hrnci na rozehřátém oleji začněte cibuli a česnek restovat, dokud nezavadnou a nezesklovatí. Přidejte cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, pepř, sůl a případně chilli a ještě pár minut restujte. Poté snižte výkon a za občasného míchání pomalu vařte přibližně 30 minut, dokud se šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu. Cibule bude pěkně měkká a voňavá po karamelu.

2. Nyní přidejte zbylé ingredience, tedy Sandeman Ruby Porto a vinný ocet. Směs promíchejte a vařte na střední výkon, dokud se polovina tekutiny neodpaří. Kolem cibule tedy opět vznikne sirupovitá šťáva, a pokud vařečkou vytvoříte cestičku na dně hrnce, bude se pomalu uzavírat. (Po vychladnutí šťáva ještě zhoustne.) Tato fáze bude trvat přibližně 25 minut. Hotový cibulový konfit bude mít krásnou mahagonovou barvu a příjemně pikantní chuť. Pomalé vaření je v tomto případě klíčem k dokonalému výsledku. Cibulovou marmeládu můžete ihned servírovat anebo uložit do sterilních sklenic a zavařit. V lednici vydrží 2 až 3 měsíce.

 

Telecí kotleta s piniovými oříšky

kotleta

Ingredience:

  • 2 velké telecí kotlety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 100 g malých žampionů
  • 50 ml portského vína Sandeman Ruby Porto
  • 50 ml vody
  • 30 g piniových oříšků
  • 50 ml smetany
  • hladkolistá petržel
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Maso opepřete a osolte. Rozehřejte pánev a na střední výkon na másle a olivovém oleji osmažte kotlety z každé strany do zlatova. Pokud jsou bez kosti, měly by stačit 4 minuty z každé strany. Pokud jsou vyšší s kostí, tak přibližně 6 minut.

2. Je-li třeba, maso na moment vyjměte, pánev očistěte, aby se v ní dále nepřepaloval přípek. Maso vraťte zpět na pánev, pokračujte na středě silném ohni, podlijte portským vínem Sandeman Ruby Porto, a jakmile začne bublat, přidejte vodu. Zesilte výkon, a až omáčka opět začne bublat, přidejte žampiony, piniové oříšky a smetanu.

3. Nyní zmírněte oheň a za občasného míchání ještě krátce povařte, aby omáčka zhoustla. Na závěr pánev částečně přiklopte poklicí a posledních 10 minut nechte dusit. Pokud je potřeba, lehce dosolte či dopepřete a můžete servírovat například jako Gui Gedda ozdobené listy čerstvé petržele.

 

Portské víno Sandeman

 Sandeman Ruby Porto, sladké portské víno rubínové barvy se zvláštní hloubkou a tóny chuti, se stále vyrábí sandemantradičním způsobem. I přes svůj bohatý a robustní charakter zůstává zároveň jemné, čehož je dosaženo mícháním vín z velkých a rozmanitých zásob společnosti Sandeman. Ruby Porto se skladuje ve velkých sudech a vyznačuje se rychlým zráním. Jeho čistá vůně červeného ovoce, švestek, jahod a čokolády umožňuje skvělé párování s pokrmy. Pochází z hroznů z údolí řeky Douro v severním Portugalsku. Vyrábí se v suché, polosuché nebo také bílé variantě. Sandeman a jeho Don, silueta důstojného pijáka portského z viněty, jsou známí na celém světě, společnost dodává své portské víno do více než 75 zemí světa.

Sandeman Porto Ruby (349 Kč) zakoupíte v obchodech Globus, Albert, Tesco, Billa či Makro.

   
27.09.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [4] bobani [*]

    to může být zajímavé , ale i já bych to portské raději vypila než dala do jídla

    superkarma: 0 27.09.2016, 10:15:17
  2. [3] teufel [*]

    Sayonara — #1Do jídla se musí dát dobré víno, jinak je to naprd.Sml16

    superkarma: 0 27.09.2016, 09:57:19
  3. [2] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 27.09.2016, 07:07:53
  4. avatar
    [1] Sayonara [*]

    tohle víno je moc dobré a bylo by mi líto jej dát jen tak do vaření Sml15

    1. na komentář reaguje teufel — #3
    superkarma: 0 27.09.2016, 00:47:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme