Vaření

Podzimní polévka z pečené zeleniny

Inspirace pro ty, kteří si nedokážou představit život bez polévek. Někdo se bez nich obejde, někdo je musí mít před každým hlavním chodem, a někdo si rád uvaří polévku, která zasytí a funguje jako hlavní jídlo. A přesně taková je ta dnešní.

podzimní polévka

Na podzim u nás doma vede jednoznačně dýňová polévka. Střídám jemnou verzi, kde nepotřebujete téměř nic jiného než dýni – recept na ni najdete tady, s verzí pro dospělé, do které přidávám pálivé koření, chilli papričky nebo curry pastu, kterou mi dovezla kamarádka z Thajska. Do této polévky si můžete udělat třeba krutony z bílého pečiva nebo opražit dýňová či slunečnicová semínka. Polévka je sytá, chutná a má krásná podzimní barvy.

Zelenina, kterou do polévky použijete, je volitelná. U nás je to klasická „co spíž a lednice dá“. Tentokrát kořenová zelenina doplněná dýní, pórkem, bramborami, česnekem, cibulí.

Suroviny

  • petržel
  • celer
  • mrkev
  • neoloupané, omyté brambory (co nejmenší)
  • pórek
  • česnek (neoloupané stroužky)
  • cibule (oloupaná, překrojená napůl)
  • dýně (máslová nebo hokkaido)
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • zeleninový vývar (může být i masový)
  • trocha smetany
  • 1 brambora – na ozdobení

Postup

Kořenovou zeleninu (petržel, celer, mrkev) oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a překrojíme napůl. Česnek necháme neoloupaný. Pórek očistíme a překrojíme na tři části (odkrojíme pryč jen spodní část). Brambory důkladně omyjeme, ale neloupeme. Dýni nakrájíme na menší kousky.

podzimní polévka

Všechnu zeleninu dáme společně do pekáče a podlijeme trochou vody. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.

Pečeme na 180–200 °C, asi půl až tři čtvrtě hodiny. Délka pečení záleží na tom, na jak velké kusy jsme zeleninu krájeli.

Upečenou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem. Předtím nezapomeneme oloupat brambory, česnek a případně vybrat upečenou dýni ze slupky, pokud jsme nepoužili hokkaido, u které se slupka může jíst. Hustou směs rozředíme trochu vývarem a přidáme smetanu pro zjemnění. Nemusí jí být moc. Kdo má rád extra jemnou polévku, tak ji může ještě propasírovat přes cedník.

Dochutíme ještě solí a pepřem.

podzimní polévka

Na talíři zdobíme domácími bramborovými chipsy. Bramboru oloupeme a nakrájíme na velice tenké plátky, které osmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a potom odložíme na připravený papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
19.11.2014 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [8] babinka [*]

    Vyzkouším...Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 28.11.2016, 14:49:35
  2. [7] bobani [*]

    polévky prakticky nejím . mám ráda boršč ,kyselicu , gulášovou . ale tu z pečené zeleniny vyzkouším a přidám ještě tipy zdola

    superkarma: 0 28.09.2016, 13:26:59
  3. [6] Leena [*]

    Když já tak miluju grilovanou zeleninu zapečenou s dobrym sýrem, že by mi bylo líto to mixovat.

    Zrovna letos jsem se naučila kombinaci zeleniny, co mi chutná nejvíc a už jsme ji na podzim dělali aspoň 5x Sml67

    superkarma: 0 22.11.2014, 21:41:09
  4. avatar
    [5] Jandywoman [*]

    tak tu určitě vyzkouším, vypadá velmi chutněSml16

    superkarma: 0 19.11.2014, 23:54:02
  5. avatar
    [4] vladka321 [*]

    Polévka hotová, chuť výborná a po rozmixování jsem do ní dala orestované čtvrtky žampiónů. Chuť jsem ještě malinko podpořila muškátovým oříškem - a lahůdka je rázem na světě. Děkuji za inspiraci.

    Musím dodat, že jsem nakonec s růžičkovou kapustou neexperimentovala a ještě mi v pokrmu celkově chyběla mrkev. Nějak prostě nebyla. Vývar byl ten, co právě vznikl a na ozdobu nebyla smažená brambora. Dýni jsem použila olejnou, takže polévka nakonec měla krémovou barvu a semena jsme hned snědli, jsou tmavá, chutnají jako oříšky a nepotřebují loupání a dokonce ani žádnou tepelnou úpravu. Jen se musí omýt. Super pokrm Sml67

    superkarma: 1 19.11.2014, 20:20:17
  6. avatar
    [3] Jari013 [*]

    něco podebného dělám a je jako všechny podzimní polévky superSml67

    superkarma: 0 19.11.2014, 18:41:56
  7. avatar
    [2] vladka321 [*]

    Tak tuto polévku zkusím a přidám kuličky růžičkové kapusty. Ta se letos urodila opravdu hojně.

    superkarma: 0 19.11.2014, 12:37:14
  8. avatar
    [1] Suzanne [*]

    To musí být vynikající, dostala jsem na to chuť a asi se na to zítra vrhnu Sml16

    superkarma: 0 19.11.2014, 09:39:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme