Inspirace pro ty, kteří si nedokážou představit život bez polévek. Někdo se bez nich obejde, někdo je musí mít před každým hlavním chodem, a někdo si rád uvaří polévku, která zasytí a funguje jako hlavní jídlo. A přesně taková je ta dnešní.

podzimní polévka

Na podzim u nás doma vede jednoznačně dýňová polévka. Střídám jemnou verzi, kde nepotřebujete téměř nic jiného než dýni – recept na ni najdete tady, s verzí pro dospělé, do které přidávám pálivé koření, chilli papričky nebo curry pastu, kterou mi dovezla kamarádka z Thajska. Do této polévky si můžete udělat třeba krutony z bílého pečiva nebo opražit dýňová či slunečnicová semínka. Polévka je sytá, chutná a má krásná podzimní barvy.

Zelenina, kterou do polévky použijete, je volitelná. U nás je to klasická „co spíž a lednice dá“. Tentokrát kořenová zelenina doplněná dýní, pórkem, bramborami, česnekem, cibulí.

Suroviny

  • petržel
  • celer
  • mrkev
  • neoloupané, omyté brambory (co nejmenší)
  • pórek
  • česnek (neoloupané stroužky)
  • cibule (oloupaná, překrojená napůl)
  • dýně (máslová nebo hokkaido)
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • zeleninový vývar (může být i masový)
  • trocha smetany
  • 1 brambora – na ozdobení

Postup

Kořenovou zeleninu (petržel, celer, mrkev) oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a překrojíme napůl. Česnek necháme neoloupaný. Pórek očistíme a překrojíme na tři části (odkrojíme pryč jen spodní část). Brambory důkladně omyjeme, ale neloupeme. Dýni nakrájíme na menší kousky.

podzimní polévka

Všechnu zeleninu dáme společně do pekáče a podlijeme trochou vody. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.

Pečeme na 180–200 °C, asi půl až tři čtvrtě hodiny. Délka pečení záleží na tom, na jak velké kusy jsme zeleninu krájeli.

Upečenou zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem. Předtím nezapomeneme oloupat brambory, česnek a případně vybrat upečenou dýni ze slupky, pokud jsme nepoužili hokkaido, u které se slupka může jíst. Hustou směs rozředíme trochu vývarem a přidáme smetanu pro zjemnění. Nemusí jí být moc. Kdo má rád extra jemnou polévku, tak ji může ještě propasírovat přes cedník.

Dochutíme ještě solí a pepřem.

podzimní polévka

Na talíři zdobíme domácími bramborovými chipsy. Bramboru oloupeme a nakrájíme na velice tenké plátky, které osmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a potom odložíme na připravený papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama