dýňová polévka

Suroviny

12 silnějších plátků anglické slaniny
1 střední cibule
1 stonek řapíkatého celeru
2 lžíce hladké mouky
asi 400 až 500 ml kuřecího vývaru
6 hrnků nasekané dýňové dužiny
1 velká plechovka kukuřice
2 hrnky smetany na vaření (12 %)
1 lžíce nasekané zelené petrželové nati
1,5 lžičky soli
0,5 lžičky pepře

Postup

Slaninu nakrájíme na pásky nebo malé kostičky a necháme vyškvařit v hrnci. Až je pěkně křupavá, tak ji vyndáme na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku. Stranou dáme asi 2 lžíce vyškvařeného tuku.
Na vyškvařeném tuku orestujeme najemno nakrájenou cibuli a celer, doměkka. Zaprášíme moukou, důkladně promícháme a po částech přilijeme vývar. Přivedeme k varu, do té doby mícháme.
Snížíme teplotu, vmícháme dýni, smetanu, petrželku, sůl a pepř. Vaříme, než nám změkne dýně. Poté odstavíme z plotny, necháme trochu vychladnout a rozmixujeme dohladka.
Vrátíme při mírné teplotě na plotnu, přidáme kukuřici a ještě asi 5 až 10 minut povaříme.
Na talíři na každou porci nasypeme hromádku opečené slaniny a můžeme ozdobit kopečkem kysané smetany.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama