Vaření

Podzimní pečený čaj

Domácí pečený čaj má mnoho výhod. Víte přesně, co pijete, neobsahuje žádné konzervanty a náhražky a chutná mnohem lépe než čaj v sáčku. Nevěříte? Vyzkoušejte.

pečený čaj

O pečeném čaji jsme si už psali. V létě v době rybízu, ostružin a malin jste si mohli připravit čaj červený, uskladnit, a teď si ho můžete v klidu užívat. Není přece nic hezčího než si večer udělat pohodu, za okny fučí, někdy prší, za chvíli začne sněžit. A k tomu rozsvícená svíčka a voňavý čaj. Idylka.

Kdo si nepřipravil čaj letní, může si připravit podzimní. Do toho jsem se pustila tentokrát i já a velice se mi povedl. Použila jsem ovoce ze zahrady rodičů, přidala něco málo z obchodu, voňavé koření a ke konci pečení i skvělé léčivé šípky. Ty už jsem nechala v troubě opravdu chviličku, aby se zbytečně tepelně neupravovaly.

Šípek je totiž velký poklad. Už odpradávna je nedílnou součástí lidového léčitelství. Je cenný pro vysoký obsah vitaminu A, ale především C. Obsahuje také vitaminy skupiny B a vitamin K. Z šípků se dá připravit výborné víno, šťáva, marmeláda. Přidám však jedno varování, dávejte si na to pozor i při použití šípků do pečeného čaje, aby se úplně nerozmáčkly a nevypadly z nich semínka. Semínka totiž mají poměrně agresivní chloupky, které můžou dráždit k silnému kašli, až dávení. Proto se čaj z šípků musí cedit přes plátýnko, nestačí přes obyčejné sítko. Stejně tak i marmeláda, šťáva. Šípky v uvařeném pečeném čaji si proto v hrníčku rozmáčknu lžičkou, ale šípky nejím (na rozdíl od ostatního ovoce) a nerozmačkávám moc prudce.

Do podzimní směsi jsem přidala i čerstvý tymián. Proč? Působí totiž jako silné přírodní antibiotikum. Pomáhá především léčit problémy horních cest dýchacích, angínu, ale působí příznivě také na cukrovkáře a revmatiky. Mám ho plnou zahrádku, mám velice ráda jeho vůni v mnoha jídlech a léčím jeho silou i své děti, když začnou pokašlávat. Přidejte ho až na úplný závěr, před promícháním, než naplníte čaj do sklenic.

Suroviny

  • 2 kila podzimního ovoce - jablka, hrušky, švestky (klidně sušené), hroznové víno, i sušené hrozinky, kousky dýně, jeden nebo dva pomeranče pro lepší chuť...
  • šípky
  • 1 kg cukru (může být i méně)
  • skořice podle chuti
  • asi 10 hřebíčků
  • můžeme, ale nemusíme, přidat 250 ml rumu
  • můžeme, ale nemusíme, přidat čerstvý tymián

Postup

Jablka a hrušky nakrájíme na malé kostičky. Pomeranče omyjeme pod horkou vodou, protože je budeme používat i se slupkou. Poté nakrájíme také na malé kostičky. Nakrájíme i švestky, syrové, rozmražené nebo sušené, jak chceme. Hroznové víno necháme vcelku, šípky také.

Všechno ovoce smícháme ve vyšším plechu. Dochutíme skořicí a hřebíčkem. Zasypeme cukrem. Já jsem tentokrát nasypala jen poloviční množství cukru, aby směs byla méně sladká. Kdo bude chtít, může si čaj ještě přímo v hrníčku dosladit medem. Naopak jsem vynechala rum, aby mohly čaj pít i děti.

Připravenou směs všeho ovoce, kromě šípku, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 30 - 45 minut. Ovoce pustí šťávu, opeče se a nádherně rozvoní. Asi deset minut před koncem pečení přidáme šípky.

Vyndáme plech z trouby a teď je ten pravý čas přimíchat zdrhnuté lístky tymiánu, případně přilít rum. Promícháme a vřelé plníme do čistých sklenic. Zavíčkujeme a převrátíme dnem vzhůru.

Po úplném vychladnutí skladujeme na temném a studeném místě.

Hezkou podzimní pohodu přeje Elly.

   
22.10.2014 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [33] slávenka [*]

    Už se na něho chystám.Sml16

    superkarma: 0 01.11.2016, 18:28:57
  2. [32] Nikar [*]

    Tak jsem udělala, šípky jsem nedala, ty nevím, kde já sehnat, už se skleničky chladí, doufám, že bude chutnat. Sml16

    superkarma: 0 25.10.2014, 14:29:46
  3. [31] Alena79 [*]

    Mňamka Sml22Sml59 nejlepší je se skořicí, skořice všechno krásně provoní. Sml22

    superkarma: 0 24.10.2014, 15:32:59

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] trili [*]

    Pečený čaj taky dělám.Dávám ovoce,co je zrovna na zahradě.Hrušky,švestky,jablka aj.Přidala jsem černý jeřáb,borůvky,nektarinky tvrdé.Jen toho cukru-1kg na 2 kg ovoce je dost.Stačí 700g.

    superkarma: 0 24.10.2014, 14:12:55
  2. [29] Pavla_b [*]

    vladka321 — #2 no já nevím, dýně nemá žádnou chuť a vůni, tak mám pocit, že tam je pouze kvůli hmotěSml30

    superkarma: 0 24.10.2014, 13:54:05
  3. [28] Pavla_b [*]

    U těchto výrobků mi vždycky připadá škoda ovoce a energie..to radši udělám džem nebo kompot. Ale zalévat zavařenou předpečnou směs ovoce horkou vodou Sml80, prostě jsem tomu nepřišla na chuť.

    superkarma: 0 24.10.2014, 13:52:24
  4. avatar
    [27] medulka [*]

    pečený čaj mám ráda, občas si ho kupuji, letos jsem prvně zkoušela i vlastní výrobu, a povedl se, chuťově byl výborný, bohužel některé skleničky "vykvasily", nevím kde se stala chyba...škoda, příště si ho tedy raději koupím, ale každopádně je to dobrota :-)

    superkarma: 0 24.10.2014, 13:46:08
  5. [26] maja2010 [*]

    kobližka — #22 neměli by se na to podívat odborníci z evropské komise?! Prodávat pod názvem "pečený čaj" něco, co čaj vlastně není??? Vždyť jsme jako spotřebitelé klamáni...Sml52

    superkarma: 0 23.10.2014, 07:57:30
  6. [25] Roland [*]

    Dostala jsem ho od kamarádky , sama ho pekla, byl dobrý.

    superkarma: 0 22.10.2014, 19:45:39
  7. avatar
    [24] kobližka [*]

    paníliška — #23 Jasně,je to takový zvyk,rozumím.

    superkarma: 0 22.10.2014, 16:00:20
  8. avatar
    [23] paníliška [*]

    kobližka — #22 To máš jako s ovocnými čaji z obchodu, taky tam není lístek čaje a prodává se to pod názvem ovocný čaj. Sml58Sml33

    1. na komentář reaguje kobližka — #24
    superkarma: 0 22.10.2014, 14:23:43
  9. avatar
    [22] kobližka [*]

    paníliška — #13 Jo,jasně Sml58 ale stejně si myslím,že se z toho udělá krásný,teplý ovocný nápoj,čaj ne.Ale kupuju to dceři,má ho ráda a uvažuju teď o koupi dárkového balení.

    1. na komentář reaguje paníliška — #23
    2. na komentář reaguje maja2010 — #26
    superkarma: 0 22.10.2014, 13:51:52
  10. [21] patricia077 [*]

    Taky jsem ho jednou dostala jako dárek, ale jinak si ho ráda dám i v kavárně nebo čajovně..

    superkarma: 0 22.10.2014, 13:13:55
  11. avatar
    [20] Milala [*]

    Pečený čaj nedělám, vždy ho dostanu na Vánoce jako dárek,a tak mi to vyhovujeSml30

    superkarma: 0 22.10.2014, 13:05:21
  12. avatar
    [19] elly [*]

    tetička25 — #16ještě pro doplnění... http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-bylinkach---humorny-special/tymian.html

    superkarma: 0 22.10.2014, 12:54:07
  13. avatar
    [18] elly [*]

    tetička25 — #16není to pravda. Stejné léčivé účinky tymiánu jsou i v listech...

    superkarma: 0 22.10.2014, 12:52:45
  14. avatar
    [17] elly [*]

    pohadka — #14nejlepší je otevřít, čichnout, ochutnat...Ale s rumem by měl být v pořádku, pokud byl dobře zavřený a skladovaný.

    superkarma: 0 22.10.2014, 12:49:31
  15. [16] tetička25 [*]

    elly — #15 No právě, že lístky - nať, ale tam už nelze očekávat ty léčivé účinky popsané výše, toto je tak na tymiánové ovonění.

    Léčivé látky jsou v květech sbíraných těsně před rozkvětem nebo na začátku kvetení a sbírané za plného sluníčka kolem poledne.

    1. na komentář reaguje elly — #18
    2. na komentář reaguje elly — #19
    superkarma: 0 22.10.2014, 12:40:38
  16. avatar
    [15] elly [*]

    tetička25 — #6používají se lístky, ne květy. Je to v receptu napsané Sml79

    1. na komentář reaguje tetička25 — #16
    superkarma: 0 22.10.2014, 12:33:36
  17. [14] pohadka [*]

    Jakou má trvanlivost? Poznám, že je už zkažený? Mám doma od loňské zimy a uložila jsem je tak dokonale, že jsem je našla minulý víkend. Nevyráběla jsem ho, dostala. Je údajně včetně rumu.

    1. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 22.10.2014, 12:04:10
  18. avatar
    [13] paníliška [*]

    kobližka — #12 Protože pak se z toho ten čaj udělá. Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #22
    superkarma: 0 22.10.2014, 10:40:57
  19. avatar
    [12] kobližka [*]

    Jistě je to dobré a zdravé,ale proč se to jmenuje pečený čaj,to mě vždycky bylo záhadou,když tam není jediný lístek čaje Sml80

    1. na komentář reaguje paníliška — #13
    superkarma: 0 22.10.2014, 10:37:09
  20. [11] FAXÍK [*]

    Pečený čaj si kupuji, ještě jsem ho nezkoušela dělat doma.

    superkarma: 0 22.10.2014, 09:53:52
  21. [10] Nikar [*]

    tetička25 — #8já mám právě větší, tak to mám tedy dost sklenic, díky.

    superkarma: 0 22.10.2014, 09:25:16
  22. [9] DCOlga [*]

    Loni jsem dělala v trošku jiné skladbě, byl fajn.

    superkarma: 0 22.10.2014, 08:56:51
  23. [8] tetička25 [*]

    Nikar — #7Já naplním tak 7 skleniček, podle velikosti. Používám větší než přesnídávkové.

    1. na komentář reaguje Nikar — #10
    superkarma: 0 22.10.2014, 08:42:17
  24. [7] Nikar [*]

    Nevíte, kolik sklenic je potřeba na tento čaj?

    1. na komentář reaguje tetička25 — #8
    superkarma: 0 22.10.2014, 08:36:27
  25. [6] tetička25 [*]

    Čerstvý tymián na konci října? To tak maximálně nať, protože kvete v létě.

    1. na komentář reaguje elly — #15
    superkarma: 0 22.10.2014, 08:13:15
  26. [5] manislava [*]

    jo pečený čaj dělám,míváme hodně ostružin,rybízu,a nejvíc miluji hruškový.....jen s tou dýní jsem ještě nezkoušSml80la

    superkarma: 0 22.10.2014, 08:02:11
  27. [4] Maryška [*]

    Sml59Udělám ji poprvé

    superkarma: 0 22.10.2014, 07:37:33
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    šípkovou marmeládu dělávala babička. Já bych na to neměla nervy, každý šípek rozpůlila a vydlabala vnitřek. Tak, jak ji to naučila její maminka. Marmeláda byla skvělá. Hlavně v nepečeném vánočním cukroví, ořechová hmota s bílkocitronovou polevou. Heče peče se tomu u nás říká. Jo, pečený čaj už jsem viděla i v obchodě, v dárkovém provedení. Je to výborný vynález.

    superkarma: 0 22.10.2014, 07:30:59
  29. avatar
    [2] vladka321 [*]

    Pečený čaj dělám také. Především tedy z bobulovin, dřínu, arónie a rakytníku. Šípek zrovna suším, ale co se mi moc líbí je ta dýně v pečeném čaji. Té mám dost a dost. Takže možná vyzkouším - moc mě ta dýně láká.

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #29
    superkarma: 0 22.10.2014, 06:45:58
  30. avatar
    [1] Suzanne [*]

    Pečený čaj je ohromná dobrota Sml16Sml67

    superkarma: 0 22.10.2014, 05:19:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme