Vaření

Podzimní koláč s hruškami a vinným sirupem

hruškový koláč s vinným sirupem

Úplně nejvíce podzimní, jak jen může být. Hrušky vařené v bílém víně s kořením a jemné, nadýchané těsto. Co potom provedete s vínem, ve kterém se hrušky vařily? Svaříte ho na sladký kořeněný sirup, kterým celý dezert přelijete. Dnešní hruškový dezert si zamilujete!

Hrušky jsou snad nejpodzimnější ovoce, které si dovedu představit. Dostala jsem jich hromádku od kamarádky Lidušky a věděla jsem jistě, že z nich chci připravit nezapomenutelný dezert. A povedlo se! S výsledkem jsem moc spokojená, ve formě smutně leží poslední kousek koláče.

hrušky

Můj první nápad byl spojit hrušky s čokoládou. Nebo s vlašskými či pekanovými ořechy. Nakonec jsem zvolila úplně jiný postup a už když jsem vařila hrušky v bílém víně s kořením, věděla jsem, že tohle bude přesně to pravé. Děti se chodily ptát, jestli vařím punč. Spolu s vínem Muscadet v hrnci bublal třtinový cukr, pár kuliček pepře, skořice a hřebíček. Nádhera!

Potřebujeme

NA SLADKÉ HRUŠKY A KOŘENĚNÝ SIRUP

  • 700 g velkých hrušek
  • 750 ml bílého víno (ideální Muscadet nebo třeba Sauvignon)
  • 100 – 150 g třtinového cukru
  • 15 kuliček černého pepře
  • 5 hřebíčků
  • 1 kus skořice
  • 1 vanilkový lusk

NA TĚSTO

  • 4 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 prášek do pečiva
  • 30 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

hrušky

Postup

Hrušky si oloupejte, překrojte na čtvrtiny a vyřízněte jádřinec. Ve velkém (klidně nižším) hrnci, smíchejte víno, třtinový cukr a koření. Vanilkový lusk překrojte podélně napůl, semínka špičkou nože seškrábněte a dejte také do vína. Přidejte i celý zbytek lusku, ať se ještě vyvaří. Vařte naplno, až se rozpustí cukr.

hrušky ve vinném sirupu

Přidejte hrušky, ztlumte teplotu a vařte asi deset minut. Hrušky musí změknout, ale nesmí se rozvařit. Hrušky vytáhněte z vinného sirupu, koření tam zatím nechejte. Zvyšte teplotu, ať se vyvaří trochu tekutiny. Sirup takto zhoustne a to přesně potřebujeme.

Mezitím, co se víno vaří, tak všechny hrušky nařízněte. Položte je na krájecí prkénko, dolů stranou, na které byl jádřinec. Do hrušky udělejte zářezy, po její šířce, ne moc hluboké, aby jste hrušku nerozřízli. Zářezy dělejte dost blízko u sebe, nahusto.

Ve velké míse rozmíchejte metličkou vejce a cukr. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Umíchejte hladké těsto. Nakonec přidejte nastrouhanou čokoládu.

hruškový koláč

Předehřejte si troubu na 180 °C.

Kulatou formu na koláč si vymažte tukem a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto.

Do těsta naskládejte hrušky. Na fotce koláče před upečením vidíte jak hrušky nařezat. Když vám pár kousků hrušek zbyde, tak je nakrájejte na plátky a dejte na všechna možná volná místa v těstě.

hruškový koláč

Pečte 30 minut na 180 °C. Teď přijde na řadu vinný sirup. Toho by vám po svaření mělo zbýt asi 150 – 200 ml. Vyberte z něj koření. Sirupem přelijte celý koláč, který potom vrátíte do trouby.

Dopékejte na 200 °C další 10 – 15 minut. Koláč krásně zezlátne a sirup se postará o to, aby byl úžasně šťavnatý.

hruškový koláč

Prozradím vám tajný tip. Až budete chtít koláč extrémně vylepšit, přelijte ho trochou rozpuštěné čokolády. MŇAM!!!

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
13.10.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [11] AmeA [*]

    Mňamkozně vypadá Sml59

    superkarma: 0 13.10.2015, 22:29:56
  2. avatar
    [10] ehornych [*]

    Vypadá velice chutně , hrušky miluji! Jen kdyby nebyly tak drahé, jak tady už někdo zmínil. Možná zkusím.

    superkarma: 0 13.10.2015, 15:37:45
  3. [9] slávenka [*]

    Tak toto musí být dobrota.Sml16

    superkarma: 0 13.10.2015, 13:27:37
  4. [8] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 13.10.2015, 12:57:19
  5. [7] kozeluhova [*]

    Na vině je sirup vinnýSml16

    superkarma: 0 13.10.2015, 10:09:06
  6. avatar
    [6] kobližka [*]

    Tohle je jiné kafe,koláš vypadá úžasně.

    superkarma: 0 13.10.2015, 09:15:58
  7. [5] doginka [*]

    Vypadá to dobře,ten určitě vyzkouším.

    superkarma: 0 13.10.2015, 08:54:45
  8. [4] Boros [*]

    jej, to vypadá výborně. Škoda, že hrušky jsou tak příšerně drahé. Doma jsme jich mívali, že jsme nevěděli, co s nimi a teď musím chodit do tržnice....

    superkarma: 0 13.10.2015, 08:32:11
  9. [3] funnka [*]

    taky bych si dala

    superkarma: 0 13.10.2015, 08:25:35
  10. avatar
    [2] renda4141 [*]

    Tak teď jste mě namlsaly...ten určitě vyzkouším hned tenhle víkend. Sml16Sml67

    superkarma: 0 13.10.2015, 06:46:14
  11. avatar
    [1] gerda [*]

    jo, tak to bych si dala s chutíSml59

    superkarma: 0 13.10.2015, 05:27:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme