Vaření

Podzimní čatní

jablka a hrušky

Na nápad připravit si domácí čatní jsem přišla tak trochu oklikou. Dostala jsem chuť na domácí paštiku. A není to dlouho, co jsem v jedné skvělé restauraci ochutnala zvěřinovou paštiku s brusinkovým čatní. Tento nápad se mi zalíbil, a tak jsem si k domácí, vepřové paštice, připravila čatní z ovoce, které mi věnovala moje milovaná kamarádka Liduška.

Krásné hrušky a červená sladká jablíčka. Rozhodování a vymýšlení netrvalo dlouho a domem už voněla cibulka. Miluji vůni smažené cibulky. Už je začátek vaření voní tak, že se sbíhají sliny. Není to nádhera? K cibulce postupně přistály další suroviny, vůně se postupně měnila, vonělo to prý jako rajská nebo jako hrušková povidla.

Ale ne, vařilo se čatní. Čatní (chutney) je hustá omáčka z ovoce a koření. Bývá dosladka, může být lehce kyselá, pikantní i velice ostrá a podává se k masovým pokrmům. Stačí jí většinou trocha, protože je chuťově velice výrazná.

Suroviny

400 g jablek
800 g hrušek
3 velké cibule
trocha oleje
250 g hrozinek
300 g třtinového cukru
250 ml červeného vína
200 ml červeného vinného octa
3 stroužky česneku
černý pepř, nové koření a mletá skořice
2 lžíce soli

Postup

Cibuli nakrájíme na hrubé kostky a vhodíme na rozpálený olej. Smažíme naplno asi 2 minuty, za stálého míchání. Poté ztlumíme a smažíme dalších 15 minut, pěkně dozlatova. Občas promícháme, aby se nám cibule nepřipálila.
Přidáme hrozinky, opět mícháme asi dvě minuty a vsypeme cukr, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Rozředíme červeným vínem a mírným varem vaříme asi pět minut.

koření a ovoce

Přidáme česnek na tenké plátky a rozdrcené koření. Přidáme vinný ocet a úplně nakonec jablka a hrušky nakrájené na drobné kostičky. Kdo chce mít čatní hladké a nevařit ho příliš dlouho, může ovoce rozmixovat v mixéru. Podle chuti přidáme sůl.

Důkladně promícháme a hodinu vaříme. Po hodině varu máme čatní poměrně hrubé, doporučuji ještě několikrát do něj zajet tyčovým mixérem a část hmoty pomixovat. Tak máte v čatní hrubé i jemnější kousky.

plnění čatní do sklenic

Naplníme do důkladně vymytých a vysušených sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Po úplném vychladnutí skladujeme v lednici.

podzimní čatní

Dobrou chuť přeje elly.

   
08.10.2012 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [32] datura [*]

    z osmažené cibule mám strach, většinou mi rozdovádí žlučové cesty, tak ani nebusu zkoušet Sml15 

    superkarma: 0 21.11.2012, 18:01:44
  2. avatar
    [31] Žofie [*]

    Udělala jsem a je dobré Sml22

    superkarma: 0 23.10.2012, 06:24:41

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] V19 [*]

    ešte som takého nerobila, neviem či by nám to chutiloSml15

    superkarma: 0 09.10.2012, 09:43:43
  2. avatar
    [29] saruz [*]

    Už mám letos hotové, až se zima zeptá. Sml16

    superkarma: 0 08.10.2012, 22:47:47
  3. avatar
    [28] monkee [*]

    Hanyna — #4 funnka — #5 Je to lepší než hořčice nebo kečup.Sml22

    delfi.na — #15 tajnostii — #16 Všechno je jednou poprvé...Sml58

    arminka — #19  ekleinovka — #22 ova9 — #23 A proooč?Sml80Sml80Sml80

    free — #27 Švestkové, třešňové... A to je jen ovoce, dá se dělat i ze zeleniny.Sml16

    Dámy, vy nevíte, co je dobré.Sml24Sml58

    superkarma: 0 08.10.2012, 22:32:44
  4. [27] free [*]

    Já dělala chutney  rjčatové, s rozinkami, jakbkové, se zázvorem.... další už nedám

    1. na komentář reaguje monkee — #28
    superkarma: 0 08.10.2012, 20:59:47
  5. avatar
    [26] Kytinkak [*]

    mnoho lidí to tu na vesnici dělá, to znám

    superkarma: 0 08.10.2012, 20:28:53
  6. [25] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 08.10.2012, 20:20:00
  7. [24] Trefa [*]

    Trefa:diky za recept vyskousim.

    superkarma: 0 08.10.2012, 19:12:22
  8. [23] ova9 [*]

    ......moc lakave to  neni

    1. na komentář reaguje monkee — #28
    superkarma: 0 08.10.2012, 18:55:02
  9. avatar
    [22] ekleinovka [*]

    Tak do tohle bych nešla

    1. na komentář reaguje monkee — #28
    superkarma: 0 08.10.2012, 18:39:35
  10. avatar
    [21] daska59 [*]

    Tyhle věci já nemusím Sml23

    superkarma: 0 08.10.2012, 18:21:28
  11. avatar
    [20] denkas [*]

    To mě nijak neláká.Ale já nejim ani marmeládu ,ani moc nemusim "vařený" ovoce.Takže asi pro mě nic.Sml80

    superkarma: 0 08.10.2012, 18:06:54
  12. avatar
    [19] arminka [*]

    tak to neznám Sml80 a asi nebudem dělat...

    1. na komentář reaguje monkee — #28
    superkarma: 0 08.10.2012, 17:30:53
  13. [18] Roland [*]

    tajnostii — #16 Já také ne, ale název už jsem slyšela.

    superkarma: 0 08.10.2012, 17:25:47
  14. [17] DCOlga [*]

    Nikdy jsem to nezkoušela ani jíst ani vařit.

    superkarma: 0 08.10.2012, 16:43:33
  15. avatar
    [16] tajnostii [*]

    To neznámSml23

    1. na komentář reaguje Roland — #18
    2. na komentář reaguje monkee — #28
    superkarma: 0 08.10.2012, 13:11:16
  16. avatar
    [15] delfi.na [*]

    nedělala a ani nevyzkoušela, tak nevím Sml80

    1. na komentář reaguje monkee — #28
    superkarma: 0 08.10.2012, 12:50:53
  17. avatar
    [14] kapkamore [*]

    čatní jsem již dělala, je moc dobré

    superkarma: 0 08.10.2012, 12:24:11
  18. avatar
    [13] elly [*]

    Hanula — #9 je to čatní...tam toho na vzhledu moc nenačarujete. To je jako když vyfotíte kečup...

    superkarma: 0 08.10.2012, 10:30:24
  19. avatar
    [12] dajrin [*]

    Už jsem ho ochutnala, ale zatím sama nezkoušela udělat...

    superkarma: 0 08.10.2012, 10:29:24
  20. [11] Saritka [*]

    Nikdy jsem nedělala.Sml23

    superkarma: 0 08.10.2012, 10:12:22
  21. avatar
    [10] ladouch [*]

    Čatní mám ráda, dělala jsem ho letos z meruněk.Sml58

    superkarma: 0 08.10.2012, 09:22:32
  22. avatar
    [9] Hanula [*]

    Sml16vypadá to sice nevábně, ale mně to chutná

    1. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 0 08.10.2012, 09:20:26
  23. avatar
    [8] Florencie [*]

    Tomuhle jsem na chuť nepřišla Sml23

    superkarma: 0 08.10.2012, 09:10:23
  24. [7] step1 [*]

    Ještě jsem to nikdy nejedla, chtělo by to ochutnat.

    superkarma: 0 08.10.2012, 09:01:03
  25. avatar
    [6] Žofie [*]

    Mám ráda tokovéhle podivné kombinace, docela bych chtěla ochutnat Sml22

    superkarma: 0 08.10.2012, 08:23:29
  26. [5] funnka [*]

    moc jedle to nevypadá

    1. na komentář reaguje monkee — #28
    superkarma: 0 08.10.2012, 08:15:13
  27. avatar
    [4] Hanyna [*]

    No, asi bych to nejdříve chtěla ochutnatSml58, než bych to uvařila... Přeci jenom ta kombinace cibule a česneku s jablky, hruškami a rozinkami - nevím, nevímSml16

    1. na komentář reaguje monkee — #28
    superkarma: 0 08.10.2012, 07:25:22
  28. [3] lidicka [*]

    Nemáme moc ovoce, akorát jablíčka, ale ty necháváme na jezení, snad do Vánoc vydržíSml22

    superkarma: 0 08.10.2012, 06:36:58
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Lestos máme spoustu ovoce,tak vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 08.10.2012, 00:48:54
  30. avatar
    [1] vmarta [*]

    Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67 tak to určitě udělám....

    superkarma: 0 08.10.2012, 00:40:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme