Vaření

Podzim v kuchyni i lékárničce

Cibule

Cibule je bezesporu královnou našich kuchyní. Už odpradávna lidé věřili, že nosí sílu. Jedli jí dělníci na těžkých stavbách (již v Egyptě při stavbách pyramid). Později byla užívána při léčbě moru.

Má spoustu blahodárných účinků

  • čistí a desinfikuje nás zevnitř
  • obsahuje železo, čímž podporuje prokrvování
  • posiluje nervy
  • snižuje tlak, ničí krevní sraženiny a tím snižuje riziko infarktu
  • odčervuje
  • pomáhá na bolavé klouby
  • šťáva z cibule s medem je účinný prostředek proti kašli a bolesti v krku
  • směs z rozsekané cibule a olivového oleje pomáhá při hojení modřin, potíráte-li postižené místo několikrát denně
  • studené plátky cibule přiložené na vřídky či hmyzí kousnutí napomáhají k rychlému hojení

Cibule by se měla skladovat v chladu a temnu, nikdy ne v ledničce, jinak rychle podléhá plísni. Čerstvé cibuli by se měli vyhnout ti, kdo mají žaludeční vředy.

Že je cibule nadýmavá, ví asi každý. Chcete-li nadýmání zmírnit, před použitím čerstvé cibule, třeba do salátů, jí krátce spařte.

Chcete-li se zbavit cibulového zápachu na noži, řízněte několikrát do mrkve a omyjte jej ve studené vodě.

Cibule je kromě hojného využití v kuchyni i léčitelství také v poslední době hojně užívanou dekorací. Takovou podzimní dekoraci snad už návrháři bez této královny kuchyně ani nedělají.

Česnek

Česnek je docela určitě nepostradatelný jak v kuchyni tak v léčitelství, ale hned na úvod zmiňme, že je také velmi častý alergen. Ne každý si může dovolit jej bezstarostně konzumovat.

Avšak jeho klady docela určitě převažují, posuďte sami, co vše česnek dokáže:

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí proti cizopasníkům, bakteriím a plísním
  • pomáhá při zácpě, nadýmání, střevních zánětech
  • zvyšuje obranyschopnost, odstraňuje únavu i stavy úzkosti
  • snižuje tlak, dokonce tolik, že byste se mu rozhodně měli vyhnout, pokud trpíte nízkým tlakem
  • bylinkáři považují česnek za trávicí tonikum, předepisují ho i na bolesti zubů a uší

Ať chceme nebo ne, každá konzumace česneku je spojená s následným zápachem z úst. Čištění zubů rozhodně nestačí, jelikož chemické látky se z česneku vstřebávají do krve a při dýchání jsou vylučovány plícemi. Zkuste v takovém případě rozžvýkat zrnko kávy nebo fenyklu.

Víte, že

  • dostačující denní dávka česneku jsou 2 stroužky?
  • čím déle se česnek smaží nebo peče, tím jemnější má chuť?
  • lze česnekem bojovat s bolestivými bradavicemi? Nechejte stroužek česneku přilepený náplastí působit přes noc, ráno opatrně odstraňte a večer opakujte znovu s čerstvým česnekem.

V neposlední řadě je česnek využíván stejně jako cibule k úžasným dekoracím.

Věděli jste, že dlabání česneku vám zaručeně zvedne náladu? Ne?! Tak s chutí do něj a vstříc podzimním plískanicím s úsměvem na tváři…

   
   
10.11.2004 - Sezona - autor: Eliška

Komentáře:

  1. avatar
    [6] terezalah [*]

    česnek používám hodně

    superkarma: 0 16.06.2013, 22:31:36
  2. [5] jithule [*]

    mám ho ráda

    superkarma: 0 24.12.2012, 21:53:18
  3. avatar
    [4] ivory [*]

    česnek miluju...když teda nečekám návštěvu Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:38:38
  4. avatar
    [3] hubajda [*]

    cesnek hodne pouzivam

    superkarma: 0 07.11.2012, 22:56:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme