Podzim je tady, a s ním i ořechy, hrušky a šípky. Pojďte se jim s námi podívat na "zoubek".

Ořechy

Ořechů je na našem trhu nepřeberné množství od ořechů lískových, přes vlašské, para až po exotické kokosové.

  • obsahují mastné kyseliny, oleje, bílkoviny i minerální látky, díky nimž působí pojídání ořechů proti stresu.
  • obsahují třísloviny, které účinně pomáhají při střevních katarech a žaludečních obtížích
  • obsahují i vitamín E – antioxidant, vitamín B a niacin
  • jejich výborné účinky znaly už babky kořenářky v dávných dobách. Užívaly sirup ze zelených slupek jako kloktadlo při bolestech v krku a odvar z listů na otevřené rány.
  • stejně tak lidé dříve používali šťávu ze slupek jako mořidlo na dřevo nebo k barvení vlasů.
  • čaj z listů má skvělé účinky při zácpě nebo poruchách trávení
  • chlapa zase přesvědčíte k pročištění jater, žaludku a krve pomocí ořechové pálenky

Ořechy v kuchyni používáme zejména do jablečných závinů, ořechových dortíků a buchet, jako přísadu do koláčů a v neposlední řadě do vánočního cukroví, bez nichž by vanilkové rohlíčky nebyly to pravé ořechové... 

Rozhodně však ořechy neprokládejte svou redukční dietu, jsou totiž nesmírně kalorické. Kromě blahodárných účinků mohou u citlivých lidí vyvolat alergickou reakci, tito lidé se pak musí zdržet ořechů po celý život.

Víte, že pro větší úrodu a spoustu plodů v dalším roce, se má ořešák na podzim pořádně vytlouct klacky? A věděli jste, že když sázíte nový strom, má se k jeho kořenům položit placatý kámen? Má prý zaručit dřívější sklizeň plodů, než po tradičních sedmi letech.

Šípky

Právě na podzim je všude doslova záplava krásných červených plodů bohatých na vitamín C.

  • obsahují kromě vitamínu C i vitamín B1, B2, a vitamín A, který je účinný proti očním chorobám.
  • čaj pomáhá při zánětech žlučníku, žaludku i na afty
  • čaj je výborný také při nachlazení, v těhotenství a době kojení
  • dlouhodobé užívání nemá negativní a vedlejší účinky
  • naopak povzbuzuje metabolismus a celkový stav organismu
  • šípky by se měly skladovat na temném a chladném místě jinak se z nich vytrácí vitamín C.

Dříve byly šípky symbolem krásy, mládí a zamilovanosti. Z květů se vyráběly nápoje lásky nebo se přidávaly do koupelí. Plody se navlékaly jako korále a ten, kdo je nosil si jimi měl pomoci přitáhnout lásku a měl být chráněn proti zlu.

Ze šípků se kromě čaje vyrábí také výborné domácí víno. Vynikající jsou také šípkové marmelády, které však pro svou pracnost z našich spíží téměř vymizely. Pokud se rozhodnete si jí pořídit v obchodě, vězte, že cena, kterou za marmeládu zaplatíte, je přímo úměrná její pracnosti. 

Šípky se mimo jiné nádherně vyjímají v nejrůznějších podzimních i zimních dekoracích.

Hruška

Mladší sourozenec jablka s výraznou chutí a nádhernou vůní se právě teď dostává v hojném množství na náš stůl. Hrušky jsou plné vitamínů i minerálních látek jako je draslík, zinek či vápník, které na sebe váží těžké kovy a vylučují je z organismu. Obsahují vitamín C, vlákninu i kyselinu listovou, která podporuje tvorbu endorfinu – hormonu štěstí. Takže budete-li jíst hrušky, zaručeně se vám zvedne nálada.

Hrušky bývají také alergen, ale jen opravdu v mizivém množství případů. Nevýhodou však je jejich nadýmavost, kterou obelstíte, nebudete-li konzumovat hrušky se slupkou. Mimo jiné obsahují také poměrně vysoký obsah ovocného cukru a proto lékaři nedoporučují konzumaci diabetikům.

Hruška se hojně užívá v kosmetickém průmyslu – díky své jedinečné vůni se přidává do různých parfémů.

Hrušky můžeme kompotovat, kandovat i sušit. V neposlední řadě se z nich pálí i oblíbený alkohol.

 

             
Reklama