Domácnost

Podzim je tady!

Tak ... a máme podzim. Na jaře jsme spolu zkoušeli pěstovat bylinky - ty už máte, doufám, nasušené a uskladněné na zimu - a teď jsou pro změnu plné stromy ovoce.

A co s ním? Naše babičky ovoce sušily a schovávaly na zimu. A proč bychom měly sušit ovoce dnes, když si můžeme dopřát kompoty, džemy a nejrůznější protlaky?

Sušení ovoce je jedním z velmi mála způsobů úprav, kdy se k ovoci nepřidává žádný cukr, což je velice důležité zejména pro ty z nás, kdo si musí přísun cukru hlídat. Současně v ovoci zůstává i vláknina - sušeného ovoce sníte pár kousků a bude vám to stačit na celý večer. Mluvím teď ovšem o ovoci opravdu sušeném na způsob křížal - o voňavé pochoutce z dob mého dětství, nikoliv o ovoci proslazovaném, které můžete koupit v obchodech.

A jak na to? Začneme tím nejjednodušším - jablky a hruškami. Ovoce na sušení musí být velice dobré jakosti. Omyjeme ho, očistíme a nakrájíme na velmi jemné plátky. Pokud chceme, aby si plátky zachovaly původní barvu, musíme je krájet přímo do kyselého roztoku - stačí pár kapek citrónové šťávy rozpuštěné ve vodě, která zabrání hnědnutí dužniny. Pak ovoce rozložíme na síťku nebo na plech a pomalu sušíme. Ideální je, když máme troubu rozpálenou po předchozím pečení - plech necháme asi půl hodiny ve vyšší teplotě, pak teplotu zmírníme a dosoušíme při asi šedesáti stupních. Je jasné, že jablíčka i hrušky přehazujeme a přeskládáváme - a také zkoušíme, jak jsou plody usušené. Hotové křížaly jsou pružné, ohebné, ale nelámavé. Celé sušení trvá dvě až tři hodiny.

Švestky - odstopkujeme, vypeckujeme a pak necháme v jedné vrstvě dva až tři dny na sluníčku „zavadnout“. Následně je sušíme při vyšší teplotě (kolem 90°C) asi 12 hodin a pak ještě dosoušíme při nižší teplotě. Můžeme je i naplnit - někdy se dovnitř dávala rozinka, jindy kandované ovoce, dokonce i oříšek. Skvělé jsou s mandlemi… Pecka se vytahuje z předsušených švestek.

Meruňky - rozčtvrtíme a pak sušíme na slunci čtyři až pět dní řeznou plochou vzhůru.

Šípky - to už je trošku složitější. Naše babičky tvrdily, že šípek musí přejít mrazem, aby měl chuť a sílu. Není to pravda, ale šípky dozrávají dlouho poté, co už chytily svoji krásnou červenou barvu. Sklízíme je ještě tvrdé, ale zralé. Abychom zachránily v šípcích aspoň nějaký vitamín C, musíme je dát sušit hned po natrhání - a při teplotě asi 70 °C je sušíme až do úplného ztvrdnutí. Nečekáme na žádné zavadnutí a ani nedosoušíme.

A co zelenina? Natě petržele a celeru můžeme nasušit lehce - svazečky přivážeme do průvanu a necháme schnout. V dnešní době se ale doporučuje spíš zmrazování, které je o něco šetrnější a zároveň zachová chuť a vůni natí v plné síle. Při zmrazování se vyplatí do petrželové nati přidat kousíček natě celerové - v polévce je pak vůně mnohem výraznější.

Kořeny zeleniny - sušíme rychle, bez předsoušení. Před sušením ale musíme kořeny změkčit - povaříme je asi 3 minuty ve slané vodě. Pak teprve můžeme přikročit k vlastnímu sušení při teplotě asi 70 °C.

A teď už víte, jak pořizujeme zásoby na zimu… Přiznám se ale, že sama postupuji odhadem - po letech už mám docela slušnou zkušenost, bohužel nesdělitelnou, takže jsem si při zpracování článku musela vzít na pomoc knížku Konzervace a ukládání potravin v domácnosti od Karla Půhoného.  

        
   
18.09.2003 - Dům a byt - autor: Herta

Komentáře:

  1. avatar
    [61] arjev [*]

    Dnes jdu na šípky a černý bez. Šípky budu sušit a z bezu udělám šťávu a z její části likér

    superkarma: 0 18.09.2008, 12:32:38
  2. avatar
    [60] Simba [*]

    Landriel: Mě chutnají nejvíc sušené banány, ostatní ovoce ani ne, to pojídají v naší rodince jiní.

    superkarma: 0 02.12.2003, 12:28:13
  3. avatar
    [59] Landriel [*]

    sušené ovoce miluju a taky oříšky. A taky se mi hrozně líbí takové ty sušené pomeranče a citrony, navěšené na stromku nebo jako dekorace u dárku. Máma má tuším i sušičku, ale moc to nepoužívá, radši taky suší v troubě.

    superkarma: 0 08.11.2003, 18:24:38
  4. avatar
    [58] Sanofi [*]

    Sušené ovoce mám moc ráda. Minulý rok jsem si ho koupila asi kilo na Vánoce, abych ho jedla místo cukroví a neztloustla jako každý rok 3 kg. Cukroví jsem sice nejedla,ale po sušeným ovoci jsem přibrala 5kg

    superkarma: 0 20.09.2003, 16:04:17
  5. [55] tventula [*]

    Sušené ovoce mi nechutná Ale sušíme hrušky na frgály(valašské koláče)a ty jsou

    superkarma: 0 19.09.2003, 09:07:18
  6. avatar
    [54] werka [*]

    Kopicka: Tak je vyfoť a pochlub se. A třeba dej i návod, jak na to

    superkarma: 0 18.09.2003, 22:39:35
  7. avatar
    [53] Kopicka [*]

    Já suším kytičky a pak z nich dělám nádherné suché vazby...

    superkarma: 0 18.09.2003, 22:13:00
  8. [52] alenased [*]

    Důvodem našeho sušení ovoce byly vánoce.Máme ale velkou práci ,abychom na ty vánoce vůbec něco nechali.

    superkarma: 0 18.09.2003, 20:22:36
  9. avatar
    [49] janinkab [*]

    Dala bych si! Ale sušit letos nějak není co. Snad jen pár hrušek. Ale ty spíš sníme jen tak.

    superkarma: 0 18.09.2003, 19:30:23
  10. avatar
    [48] houserop [*]

    Pipka: Nam teda kvetou salaty a brokolice, ale to by ucitelka Tvoje deti moc nepochvalila
    Urcite jenom podzimni jsou ty chryzantemy a ocuny, jak uz tu zaznelo. A pak to, co kvete od jara do podzimu - zminovany rebricek (pak neco podobnyho se velkymi zlutymi kvitky, ale nevim, jak se to jmenuje), kopriva take kvete celorocne, ruze, jiriny, macesky, zvonky a z bylinek temer vsechny co u nas vubec kvetou - levandule, oregano (pro pi ucitelku dobromysl), majoranka, bazalka (uz nekvete fenykl, kmin, kopr, tem uz jenom dozravaji tobolky)...

    superkarma: 0 18.09.2003, 17:21:40
  11. avatar
    [47] Brett [*]

    Letos tedy moc ovoce diky velkym suchum nebylo a tak se ani nesusilo. Loni jsem si sice koupila susicku na ovoce, ale moc jsem toho nenasusila a zase je doma o kram vice. Ale slysela jsem, ze jsou dobre susene tresne. Delaji se podobne jako svestky, musi se vypeckovat a pak dat susit.

    superkarma: 0 18.09.2003, 17:16:58
  12. avatar
    [44] Landriel [*]

    pipka: A snad taky ocůny, ne?

    superkarma: 0 18.09.2003, 14:58:50
  13. [41] Lapcikova [*]

    Budu si muset koupit sušičku ovoce, neboť je přímo miluji.

    superkarma: 0 18.09.2003, 14:15:52
  14. avatar
    [40] Žížala [*]

    Ušáček: a myslíš jako prdelko že jabka a hrušky jsou teda co ? Kořenová zelenina ?

    superkarma: 0 18.09.2003, 13:40:36
  15. avatar
    [37] Žížala [*]

    Me se zda taky 2-3 hodiny malo na susicku i na troubu a tech 60 celsiu (a predtim jeste vic) se me zda zase hodne...porad patram po nekom kdo susi v horkovzdusny troube vic plechu najednou a porad mi nikdo neradi, tak se ptam znova, susite nekdo v horkovzduchu ? Na kolik ? Nehctae otevreny dvirka (vzduch pak fouka samozrejme z velky casti ven...)

    superkarma: 0 18.09.2003, 12:55:38
  16. avatar
    [34] Petrana [*]

    Aja: v sušičce suší tchyně jabka a suší přes noc. V 10 večer zapne a v 6 když vstává tak to vypíná. Ty 2-3 hodiny, jak je ve článečku, se mi zdá málo. Ale vlastní zkušenost nemám.
    A je to .

    superkarma: 0 18.09.2003, 11:29:22
  17. [29] Lapcikova [*]

    Nejlepší jsou sušené švestky a jablka. To je z dob našich babiček.

    superkarma: 0 18.09.2003, 11:02:39
  18. [24] otazník [*]

    Fakt by mě zajímalo, jak jsou na tom ostatní s jablky. Nám na stromech zůstalo téměř jenom listí...

    superkarma: 0 18.09.2003, 10:33:21
  19. [23] zindule [*]

    Už se chystám na šípky.

    superkarma: 0 18.09.2003, 10:18:11
  20. avatar
    [22] Acinka [*]

    Jediný sušený ovoce, které jím jsou sušené jablka no a pak samozřejmě různý druhy oříšků

    superkarma: 0 18.09.2003, 10:13:59
  21. avatar
    [21] JK [*]

    A když se to nasušené ovoce smíchá s všelijakými oříšky ...

    superkarma: 0 18.09.2003, 09:56:53
  22. avatar
    [18] sarobrouk [*]

    Miluju svou sušičku, stála mě asi 1500, před 5 rokama (asi Moulinex, já nevím, prd mi na tom záleží). Má jen 2 funce, zapnout a vypnout a to je nejlepší, co může být. Tak mi na ni nikdo nešahejte.

    superkarma: 0 18.09.2003, 09:46:31
  23. avatar
    [17] sarobrouk [*]

    Sušičku mám, úplně obyčejnou, levnou, a jsem s ní maximálně spokojená. Suším tam houby, ovoce, cokoliv.
    ValinaK na sušení asi zapomněla, protože jinak by to nemohla pokazit. A dřevěné uhlí z toho rozhodně nemohla mít, možná to mohla mít trošku tvrdé, ale to není chyba v chuti, jen se to dá zase zvlhnout. Moc to nežere, co se týká spotřeby, vždyť je ve vnitř jen malý ventilátorek. Švestka schne opravdu dlouho - letos jsem je nesušila, takže nevím přesně, ale asi to bylo 6-8 hodin.

    superkarma: 0 18.09.2003, 09:42:12
  24. avatar
    [10] Aja [*]

    Já nedávno koukala na sušičku u matky a četla si návod...To musí být zapnutá sušička i třeba přes noc!? Vyplatí se to vůbec? Taková švestka než vyschne...Nevíte, jak to vychází časově a jaká je spotřeba?

    superkarma: 0 18.09.2003, 08:37:42
  25. avatar
    [7] werka [*]

    Sušení v troubě znám (aspoň pokud jde o jablka, houby a natě), ale uvítala bych zkušenosti se sušičkou. I třeba názory na to jestli vůbec má smysl si ji kupovat ...

    superkarma: 0 18.09.2003, 08:33:47
  26. avatar
    [6] ValinaK [*]

    sušení v troubě je stoletími prověřený postup a proto funguje. Loni jsme zkoušeli sušičku a z křížal jsme měli dřevěné uhlí

    superkarma: 0 18.09.2003, 08:30:44
  27. [1] helip [*]

    Také plánuju zakoupit nějakou sušičku ovoce, uvítala bych radu, která značka je nejlepší. Sušené ovoce miluju odmala, má babička dělala křížaly, a to byla pochoutka.

    superkarma: 0 18.09.2003, 08:20:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme