Zdraví

Podvýživa seniorů – častější, než byste čekali

Fyziologické změny a zhoršený zdravotní stav, které s sebou přináší stáří, jsou častou příčinou a zároveň důsledkem nedostatečného příjmu stravy. Pokud si máme zachovat vitalitu do pozdního věku, je nutné přizpůsobit stravování vyšší potřebě a zároveň horšímu vstřebávání živin.

Příčiny podvýživy seniorů:

  • snížené chuťové a čichové vnímání (až u 80 % seniorů) a atrofie chuťových pohárků, vedoucí ke snížení chuti k jídlu 
  • snížený pocit žízně a snížená potřeba pít, vedoucí k dehydrataci
  • suchost v ústech, choroby dásní či umělý chrup, vyvolávající potíže s konzumací jídel
  • zhoršená pohyblivost a zhoršený zrak, vedoucí ke snížené schopnosti nákupu i přípravy pokrmů
  • stárnutí vnitřních orgánů, zhoršující vstřebávání a využitelnost živin
  • psychická situace, nezájem, apatie, lhostejnost, vedoucí k jednostranné výživě, převážně s vyšším obsahem sacharidů
  • zhoršená ekonomická situace 

senioři

Senioři, kteří žijí v domácím prostředí společně s partnerem, mají tu výhodu, že věnují výběru potravin, přípravě jídel i společnému stolování více pozornosti a péče. Osaměle žijící jednotlivci často ztrácí motivaci a „odbývají se“. O moc lépe na tom nejsou ani senioři v institucionální péči, kde až 60 % seniorů trpí podvýživou.

Tuky ve výživě seniorů

Tuky patří mezi základní živiny. Jsou zdrojem energie, nositeli v tuku rozpustných vitamínů i zdrojem pro tělo nezbytných mastných kyselin. Tuky zároveň významným způsobem ovlivňují chuť, jídlo zjemní, zlepší jeho konzistenci a tedy i možnost konzumace např. osobám s nemocným chrupem, kterým se pak lépe polyká.

senioři

Třetinu energie získejte z tuků

seniořiDůležité je rozložit spotřebu tuku průběžně do celého dne. Nárazová konzumace většího množství tuku či tučného jídla může způsobit jak průjem, tak závažnější zdravotní problémy, např. žlučníkový záchvat, podráždění slinivky břišní apod.

Pokud ve stravě převažují tuky rostlinné, splní se i požadavky na stravování při chronických onemocněních jako diabetu II. typu a metabolickém syndromu. Naopak, nadměrná konzumace živočišných tuků je pro tato onemocnění vysoce riziková.

Není tuk jako tuk

Při výběru volte libová masa, mléčné výrobky do střední tučnosti a k použití na studenou i teplou kuchyni rostlinné tuky. Tím si zajistíte kvalitní zdroje bílkovin a zároveň prospěšné nenasycené mastné kyseliny.

Nejvhodnějším rostlinným olejem, jak z hlediska složení nenasycených mastných kyselin, tak z důvodů chuťových a v neposlední řadě i cenových, je olej řepkový a z něj vyrobené margaríny.

Stravovací tipy pro seniory

  • Jíst častěji menší porce jídel, přidat svačiny.
  • Dodržovat pitný režim, snažit se pít průběžně, ideálně vodu, neslazené čaje, bílou kávu. S přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu a užívaným lékům neublíží ani sklenka vína, piva nebo černá káva. Pitnému režimu pomůže i polévka.
  • Používat k přípravě jídel kvalitní rostlinné oleje. Ideální je olej řepkový, který má optimální poměr polynenasycených mastných kyselin omega3 a omega6. Díky neutrální chuti a tepelní stabilitě je vhodný na studenou i teplou kuchyni.  
  • Vynechat kokosový tuk a palmový olej.
  • Podle potřeby snížit obsah živočišných tuků při zachování vhodných zdrojů živočišných bílkovin.
  • Sacharidy konzumovat optimálně formou příloh, s preferencí brambor, chleba.
  • Omezit kupované sladkosti, sušenky, dorty, náplně a polevy. Kromě vysokého obsahu cukru jsou při jejich výrobě používány levnější tuky, obsahující nevhodné transmastné kyseliny.
  • Věnovat čas výběru vhodné receptury, která představuje snadný nákup, snadnou přípravu, snadnou konzumaci, málo nádobí na umývání.
  • Při nákupu vybírat kvalitní a nutričně vhodné potraviny. I v nižší cenové kategorii lze získat kvalitu.
  • Neopomíjet estetickou kvalitu jídla při jeho přípravě. Bude-li se líbit, bude i víc chutnat. Pokud to jde, jídlo by se mělo stát společenskou událostí, příležitostí k setkání a konverzaci mezi partnery, přáteli nebo klienty v domovech pro seniory.

Další recepty a informace o řepkovém oleji najdete na www.olejnadzlato.cz nebo na našem Facebooku ZDE

oil

 Kampaň financovaná z prostředků Evropské unie a České republiky

   
06.05.2015 - Zdraví - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] free [*]

    Nedopadnu jinak, pracovala jsem s manželem, před pěti lety jovdověla a od té doby nezavadila o pořádnou práci. Občas brigáda a nejčastěji nabídka práce "načerno".

    superkarma: 0 06.05.2015, 18:34:32
  2. avatar
    [5] bezinka [*]

    smutné

    superkarma: 0 06.05.2015, 15:35:54
  3. [4] alenabl [*]

    tak to je smutnéSml15

    superkarma: 0 06.05.2015, 11:31:51
  4. [3] ZdenaZ [*]

    smutné ale je to tak

    superkarma: 0 06.05.2015, 08:00:25
  5. avatar
    [2] kaba [*]

    smutný je, že člověk pracuje celej život a když si má užívat posledních let v klidu, tak živoří Sml68

    superkarma: 0 06.05.2015, 07:33:55
  6. [1] prototype [*]

    Smutné Sml22

    superkarma: 0 06.05.2015, 07:07:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme