Bulvár

Podle čeho poznat dobré víno. Aneb vyznejte se v tom, co pijete

Také rádi popíjíte víno, ale ne vždy v obchodě sáhnete po tom pravém? Nezoufejte, naučíme vás, jak se orientovat v široké nabídce bílých, červených i růžových vín. S naším rádcem už nikdy neuděláte chybu a víno si o to více vychutnáte. 

Jakostní, přívlastková, pozdní sběr. To jsou termíny, se kterými se setkáte na každé etiketě. Co ale znamenají a co vám o daném víně prozradí? Připravili jsme pro vás minislovníček pojmů, díky kterému už v obchodě nesáhnete vedle. Víno si tak mnohem více vychutnáte a jeho občasné popíjení s přáteli proměníte v noblesní záležitost.

sklenka

Červené, bílé, nebo růžové?

Už samotná barva vína dokáže napovědět, jak bude víno chutnat a k jakému pokrmu se bude nejlépe hodit. Červená vína, která obsahují více tříslovin díky dlouhé maceraci vylisovaných modrých hroznů, navozují vážnější atmosféru a jsou doporučována hlavně k masitým pokrmům, například ke steakům či k vepřovému. Růžová vína se také vyrábějí z modrých hroznů. Pouze rmut, tedy namleté hrozny, se maceruje kratší dobu, a do vína proto nepřejde tolik tříslovin a barviv ze slupek hroznu jako u červených vín. Díky tomu mají vína, která také označujeme jako rosé, osvěžující chuť a skvěle doplňují zeleninové saláty a pokrmy z ryb. Bílá vína se zase pro svou lehkost a kyselinku skvěle hodí třeba k salátům, bílému masu, mořským plodům nebo k sýrům. A jak se taková bílá vína rodí? Většina z vás by nejspíš dala ruku do ohně za tvrzení, že bílá vína vznikají také z bílých hroznů, a rozhodně by se nemýlila. Ovšem malá zrada tady přece jen je. Bílá vína se totiž vyrábějí také z hroznů modrých. Přitažlivou záležitostí a chameleonem mezi víny je klaret. Ačkoli se lisuje z modrých hroznů, výsledkem je víno bílé. To proto, že hrozny se po sběru namelou stejným způsobem jako u červeného vína, ovšem nenechávají se macerovat. Barvivo se tím pádem uvolní jen částečně, takže mošt zůstane bílý, ale absorbuje vyšší podíl tříslovin, takže výsledné víno má jedinečnou chuť.

 „V kolekci značky Víno Mikulov  Sommelier Club řady Selection najdeme Claret odrůdy Rulandské modré pozdní sběr z modrých hroznů, ovšem výsledkem lisování narušených slupek hroznů je suché bílé víno. Tím, že je jeho chuť osvěžující, ovocná, se šťavnatou kyselinkou a tenčím tělem, doporučil bych jej nejen jako aperitiv k předkrmům a salátům, ale i k jemným úpravám sladkovodních ryb,“ říká David Král, sommelier společnosti BOHEMIA SEKT.

Sladké vs. suché

O sladkosti vína rozhoduje především zbytkový cukr, tedy cukr, který ve víně zůstane po celém procesu jeho výroby. Jeho podíl pak rozděluje vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Termíny jsou pro nás, konzumenty, důležité pro prvotní a základní rozlišení chuti vína. Nejnižší poměr zbytkového (nezkvašeného) cukru oproti kyselinkám mají vína suchá. U nich je tedy třeba očekávat, že více vynikne jejich charakter, neboť na 1 litr vína připadají maximálně 4 gramy cukru. Například u Ryzlinku rýnského tak může krásně vyniknout jeho pevná kyselinka. U polosladkých a sladkých vín se kyselosti bát rozhodně nemusíte, jelikož množství cukru dosahuje až 45 gramů (polosladká vína) na 1 litr, vína sladká obsah 45 g cukru na 1 litr dokonce překračují.

Je pozdní sběr skutečně vždy sladké víno?

Nikoli! Záleží totiž na přírodní cukernatosti moštu, prvotního produktu z lisovaných hroznů určeného ke kvašení. Čím jsou plody zralejší a šťáva v nich koncentrovanější, tím je hodnota cukernatosti vyšší. Jednotkou pro měření je stupeň normovaného moštoměru (zkratka NM) a určuje množství cukru v kilogramech na 100 litrů moštu, ze kterého se pak víno vyrábí.  Z porovnání tedy vyplývá, že mezi nejsladší vína patří výběr z cibéb a ledová a slámová vína. Nejnižší hodnoty této veličiny u přívlastkových vín pak v sobě nesou vína označená jako kabinetní.

Vzestupně, porovnáme-li právě přírodní cukernatost, rozdělujeme vína tedy takto: kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, slámová či ledová vína. Nejvyšší poměr cukernatosti pak zastupuje zmíněný výběr z cibéb. To už je víno, jehož hrozny zrály opravdu dlouho a které se zpracovaly až poté, co byly napadeny ušlechtilou plísní botrytis cinerea a podobaly se rozinkám.

„Jako sommelier často slýchám, že víno označované jako ‚pozdní sběr‘ je zákonitě sladší. Není tomu tak, cukernatost takových plodů je mnohem nižší, než je tomu například u výběru z hroznů, bobulí či již slámového a ledového vína. Přesvědčit vás může víno od Habánských sklepů Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr, které patří mezi suchá vína. Tedy pro toho, kdo má rád sladká vína, není pozdní sběr rozhodně zárukou, že si vybere víno s vyšším obsahem zbytkového cukru.“, vyvrací tradiční mýtus Král.

Jak poznat kvalitní víno na první pohled?

Při výběru dobrého vína rozhoduje pochopitelně jeho jakost. Čím je víno kvalitnější, tím je odrůdově „čistší“ a na láhvi o něm najdete mnohem více informací. Zjednodušeně platí, že čím obecnější je popisek na etiketě, tím nižší kvalitu vína můžete očekávat. Naopak jsou-li informace takřka vyčerpávající, vězte, že vínu, které držíte v ruce, byla věnována adekvátní pozornost.

Vína vonící domovinou – zemská vína

Podmínkou pro uznání českého či moravského zemského vína je regionální původ vína, čili Čechy nebo Morava, a lze je míchat z více druhů. Zde už etiketa může obsahovat informace o cukernatosti i o odrůdách, ovšem každá z nich musí být ve víně zastoupena alespoň z 15 %.

Vyšší vinařská

Chceme-li pít kvalitnější víno, měli bychom tedy na lahvích hledat titul alespoň jakostní odrůdové víno, které musí obsahovat minimálně 85% vína vyrobeného z odrůdy uvedené na etiketě. To platí i pro cuvée, které je vyrobené maximálně ze tří tuzemských odrůd uznaných pro výrobu jakostního vína, z nichž jedna je zastoupena alespoň z 85 %, z jedné vinařské oblasti. Jakostní známkové víno je podobné, liší se jen tím, že může být vyrobeno z početnější směsi hroznů sklizených na jedné vinici. Mělo by si ale udržovat svou stálou kvalitu, chuť a složení napříč jednotlivými ročníky. 

 sklenka

Podmět, přísudek, přívlastek

Víno přívlastkové, hodnocené už jako velmi kvalitní, zaručuje, že nebyla nikterak uměle navýšena cukernatost a bylo vyrobeno výhradně z odrůdy zapsané ve Státní odrůdové knize, a to z 85 %. Řadíme sem např. vína kabinetní, výběr z hroznů a pozdní sběr, atd..

„Dobrým příkladem vskutku kvalitního přívlastkového vína je Rulandské modré pozdní sběr z kolekce vín Víno Mikulov Sommelier Club. Je to vynikající suché červené víno nižší rubínové barvy s elegantní vůní připomínající lesní ovoce a čokoládu. Je určeno zákazníkům, kteří víno nejen milují, ale už i trochu znají a ocení tím pádem 100% podíl odrůdy Rulandského modrého v něm. Má sametovou chuť, kterou v ústech budete vnímat poměrně dlouho a svou povahou je toto víno ideální k pernaté zvěřině, jehněčímu, nebo také k dušenému tmavému masu,“ vysvětluje David Král.

Barrique – víno zrající v dubovém sudu

Chcete-li svým hostům nabídnout skutečnou specialitu, vyzkoušejte víno barrique. Takové víno zrálo v novém 225litrovém dubovém sudu minimálně po dobu tří měsíců a absorbovalo do sebe to nejlepší z použitého dřeva. Výjimkou nejsou tóny vanilky, oříšků a dalších chutí a vůní – vše záleží na původu dubového dřeva. Vyznačuje se zjemněnou zakulacenou chutí a intenzivnější barvou, takže potěší nejen chuťové pohárky, ale i váš zrak.

„Skutečně vynikajícím zástupcem vín zrajících v dubovém sudu je Zweigeltrebe 2012 barrique pozdní sběr z Habánských sklepů, oceněný zlatými medailemi v  řadě významných vinařských soutěžích. Stačí zlehka přivonět k okraji sklenky a už vnímáte, jak jeho elegantní ovocnou vůni v pozadí s tóny koření, višní a karamelu doprovází právě stopa dubového sudu. Takovéto víno je úžasným společníkem například ke grilovaným masům a mlsný jazýček jej uvítá k uzeným kachním prsíčkům,“ prozradil David Král.

S výběrem vína, jak zde vidíte, tedy může pomoci povědomí o pojmech spojených s klasifikací jednotlivých druhů. Doufejme, že díky těmto tipům lépe porozumíte charakteru vín a mnohem lépe je dovedete skloubit s chystanou příležitostí. Přejeme vám šťastnou ruku při jejich výběru a úspěch u prostřeného stolu!

 

Tip sommeliera Davida Krále:v

Habánské sklepy Zweigeltrebe 2012 barrique pozdní sběr

Červené víno dozrávající v dubových, barikových sudech vyniká svou vyšší rubínovou barvou, elegantní ovocnou vůní s patrnou stopou dubového sudu. V pozadí je možné objevit tóny koření, višní a karamelu. Chuť je bohatá, elegantní, ovocně kořenitého charakteru s delším závěrem s náznaky kouře, sladkého dřeva a koření.

Kromě Prague Wine Trophy 2015 se může tento barrique pyšnit i zlatem v kategorii červených vín na prestižní francouzské soutěži Vinalies Internationales 2014. Víno je možné zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena 250 Kč.

 

   
11.04.2016 - Společnost - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [10] housenkam [*]

    Kvalita se dá rozpoznat i dle hodnocení vín, nebo její klasifikace do jednotlivých tříd, například známé italské doc, docg apod.

    superkarma: 0 24.06.2016, 09:05:54
  2. [9] Marika11 [*]

    ja kvalitné víno rozoznám podla toho, ci ho predávaju v mojom oblubenom alko obchode s vínom, majú tam len kvalitné šmaky :)

    superkarma: 0 29.04.2016, 18:28:57
  3. avatar
    [8] AmeA [*]

    Pro mne nesmí být moc zasířené Sml22 vyhrává Veltlínské zelené, ale milovala jsem odrudu Frašták a ten se nedá koupit Sml15Sml15Sml23Sml23

    superkarma: 0 11.04.2016, 22:10:13
  4. [7] maxipes [*]

    Mám ráda suché víno,bílé i růžové.Sml59

    superkarma: 0 11.04.2016, 20:48:08
  5. avatar
    [6] Jandywoman [*]

    Já mám ráda Modrý Portugal.

    superkarma: 0 11.04.2016, 18:38:00
  6. [5] kolčavka [*]

    Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 11.04.2016, 13:58:48
  7. [4] alenabl [*]

    vínko pijeme jen "slavnostně" tak se snažíme vždy vybrat kvalitní - a celkem se nám to daří.Sml67

    superkarma: 0 11.04.2016, 13:12:23
  8. [3] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 11.04.2016, 09:36:03
  9. avatar
    [2] Mariena47 [*]

    Vínu moc nerozumím,ale jednou za čas si dám dvě deci Šedé Rulandy.Ta mi chutná vždycky.

    superkarma: 0 11.04.2016, 09:31:01
  10. [1] free [*]

    Po dobrém vínu nebolí hlava. Sml24

    superkarma: 0 11.04.2016, 09:15:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme