Zdraví

Pod stan bez glutamanu sodného

V případě, že jste stejně jako já milovníky dovolené pod stanem, ale zároveň si rádi pochutnáte na něčem zdravém, třeba i proto, že stravujete nejen sebe, ale i nějakou tu drobotinu, čtěte dál! Pravděpodobně je právě doba „podstanových“ dovolených obdobím, kdy přemýšlíte, jak to zaonačit, aby vaše spotřeba glutamanu sodného a dalších, ne zrovna zdraví prospěšných látek nedosáhla závratných výšek přilehlého pohoří. Neboť právě nejrůznější instantní, typicky dovolenková jídla bývají podobnými „mňamkami“ doslova přecpaná.

 

Tipy na rychlá a zdravá jídla:

Kuskus – Kuskus je symbolem severní Afriky, tato pro českou kuchyni netypická těstovina má tu výhodu, že je uvařená „co by dup“. Kuskus zakoupíte jak klasický „světlý“, tak i zdravější celozrnný. Pak stačí jen vybrat další ingredience a připravit (pravda poněkud po česku) tento chutný arabský pokrm na slano, podobně jako rizoto, či na sladko, jako obilnou kaši. Pokud vám uvařený kuskus zbude, máte ideální základ pro letní salát. Stačí dodat třeba červenou cibulku, pokrájenou zeleninu a lehký jogurtový dresing, prostě cokoliv dle stavu momentálních zásob. 

 

Pšeničný bulgur  Bulgur je tradiční surovinou se specificky oříškovou chutí pro přípravu mnoha jídel na Středním východě, vyrábí se namáčením a sušením pšenice už přes 4000 let. Při tomto procesu dochází k přeměně škrobu na cukr, to bulgur činí velice lehce stravitelným. Jeho předností je nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny a sacharidů, vitaminů a minerálů. Bulgur máte uvařený, lépe řečeno udušený, během 10-15 minut a použití má podobné jako u kuskus. Moc dobrý je například s kvalitním tuňákem ve vlastní šťávě a zeleninou. Stejně jako kuskus se ale hodí i jako rychlá zavářka do polévek.

 

Instantní polenta z kukuřičné krupice – Kukuřičná polenta (hustá kaše z kukuřičné krupice) patří mezi nejrozšířenější pokrmy na Balkáně, v Rumunsku a severní Itálii. Kvalitní instantní polenta je vyráběna speciální technologií pomocí páry, a tak zachovává většinu cenných látek, ale též nezaměnitelnou kukuřičnou chuť a vůni - na rozdíl od výrobků, které jsou připraveny pomocí extruze. Instantní polenta je hotová během 3 minut! Výborně chutná se smaženicí, nebo jako narychlo opečené placičky okořeněné jako bramborák. Milovníkům sladké chuti nic nebrání v experimentovaní se skořicí a sušeným ovocem či čerstvými borůvkami, ostružinami nebo malinami. Pozor, polentové placičky lze i grilovat! Stačí je jen vhodně okořenit.

 

Falafel  – Falafel je starobylý pokrm původem z Egypta. Jde o jemně pikantní luštěninové placičky (či kuličky) chutí připomínající bramboráčky. Rychle osmažené jsou vynikající v pitachlebu s kopcem zeleniny a jogurtovým dresingem ochuceným citronem, pepřem, solí a mátou. Dnes si na něm pochutnáte především v zemích Blízkého východu, zejména v Libanonu a Izraeli. Hlavní ingrediencí je cizrna, proto je tento pokrm bohatý na proteiny a vitamíny. A jak to souvisí se zdravým a rychlým stravováním v improvizovaných podmínkách? Sušenou směs na falafel lze za poměrně malý peníz koupit v některých hypermarketech a v prodejnách zdravé výživy. Přípravu zvládne i předškolák, směs se pouze zalije vodou, nechá se nabobtnat, poté se vlhkýma rukama vytvarují placičky a rychle se opečou. Podáváme je s jogurtovou omáčkou a zeleninou. Improvizovaně klidně s kečupem nebo hořčicí a chlebem.  

 

Zdravější varianta instantních polévek a bujónů – V mnoha prodejnách zdravé výživy bez problémů zakoupíte i instantní „hrníčkové“ polévky bez chemické konzervace a barviv. Vhodné jsou tedy i pro děti. To se týká i zeleninových bujónů bez glutamátu a dalších problematických látek. K rychlé přípravě polévek a k ochucování pokrmů je vhodné například v Japonsku tradiční Miso, pyšnící se velmi jemnou nasládlou chutí. Základní surovinou pro jeho výrobu je fermentovaná sója, rýže a mořská sůl. Miso pasta obsahuje živé enzymy, které účinně napomáhají trávení. Tato japonská specialita nepostrádá ani vitaminy, minerály a proteiny.

 

Kaše, kaše, kašičky – Pro milovníky sladkých kaší je na trhu kromě obligátní krupičné kaše i mnoho variant nejrůznějších obilných směsí pro přípravu kaší, a to i v instantní podobě. Kaše prodávané ve „zdravých výživách“ bývají většinou připravovány šetrnými technologiemi, a tak si kromě vlákniny zachovávají i velké množství přirozeně obsažených vitaminů a minerálů. Jednou z věcí, které osobně shledávám jako jejich velkou výhodu, je, že nejsou nijak speciálně ochucovány a záleží pouze na vás, jaké ingredience si přidáte. V nabídce obchodů jsou například kaše prosné, špaldové, šestizrnné, celozrnné rýžové, ovesné (ochucené i neochucené), pohankové a kukuřičné. Za zmínku stojí i jemně mleté ovesné vločky, ty zalijete teplým mlékem či jogurtem a podle momentální nálady a nabídky dochutíte a necháte chvíli nabobtnat. Neochucené obilné kaše se výborně hodí i k rychlému zahušťování nejrůznějších pokrmů.

 

Hotové semínkové či luštěninové pomazánky  Zdravější alternativou nejrůznějších typů paštik a masových pomazánek, jejichž hlavní surovinou nejsou většinou kupodivu ani játra a maso, ale sádlo, jsou různé semínkové či luštěninové pomazánky. Ty jsou velmi prakticky baleny v klasických „paštikových“ kelímcích. V nabídce vybraných obchodů jsou pomazánky houbové, česnekové, brokolicové, mrkvové, fazolové, provensálské, z francouzského droždí, bylinkové apod. Základní surovinou jsou ponejvíce luštěniny, tofu, pohanka, slunečnicová semínka apod. 

V případě, že máte rádi chlebové či rohlíkové snídaně na sladko, co takhle před náročným výletem vyzkoušet vydatné, ale zdravé (pokud tedy nejste zrovna alergičtí na plody podzemnice olejné) burákové máslo? Například jemně zakapané medem… A co teprve karobová pomazánka (Carrobela) na způsob nutely, vyrobená z karobu nebo-li svatojánského chleba? Ten obsahuje hojnost vitaminů skupiny B, vápník (přibližně 3x více než kakao), hořčík, draslík, železo, mangan atd. Také je bohatým zdrojem vlákniny (pektinu) a oproti konkurenčnímu kakau má méně kalorií a mnohokrát méně tuku! Prokázán byl i pozitivní vliv na trávení a také na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Pro opravdové „fajnšmekry“, kteří nemají zrovna hluboko do kapsy, jsou k mání i takové pochoutky, jako pasta z pražených či surových mandlí nebo kaštanové pyré s čokoládou či vanilkou slazené třtinovým cukrem.

 

A co vy, milé čtenářky, nedáte nám nějaký zdravý a rychlý tip na pokrm, který uvaříme i na plynovém vařiči pod stanem?

   
03.07.2007 - Zdraví - autor: Martina Machova

Komentáře:

  1. [23] housenkam [*]

    Ahoj, souhlasím konzervy mám taky nejradši, ale ne když je musíš tahat na zádech. Zkus přečíst faktory, které ovlivnují nákup jídla do přírody, mně to pomohlo hodně při ujasnění si, co zbalit..

    superkarma: 0 09.10.2014, 11:36:07
  2. [22] sdrawa [*]

    Jé, já jsem milovnicí konzerv na dovče pod stanem. Luncheonmeat a lečo :) Jinak na narozky teď budeme mít akci, stan, jídlo, pití a to už si dám víc záležet s přípravou Sml59

    superkarma: 0 14.08.2013, 12:22:51
  3. avatar
    [21] Deta [*]

    Pod stan berem pouze varnou konvici a instantní polívky nebo "nudlovky". Přes rok to nejíme a děcka se na to mooooc těší... Výše uvedená strava pro nás není až tak děsivá, kuskus (cous-cous) děláváme a ty paštiky jsou fajn, jedla jsem je při pokusu o dělenou stravu a chutnaly báječně, i líp než klasické s pomletým bůhvíčím

    superkarma: 0 03.07.2007, 22:04:20
  4. avatar
    [20] fialinka [*]

    No, já mám zkušenosti s vařením na miniaturním vařiči bohaté, protože jezdíme na dovolenou na hory a jíme jen to, co uneseme. Jak slezeme pod hory, tak naopak vařič nechci ani vidět a živí nás místní obchody a restaurace (jezdíme na východ a je to levné). Každopádně se dá koupit instantní rýže, brkaše, tříminutové těstoviny, dokonce i dobré knedlíky nebo bramborové škubánky (hit minulého léta :-). K tomu pár tuňáků nebo nějaké to maso (je to v měkkém obalu jako paštika) a nějaké instantní věci (čína od vitany je mňam, je drahá, ale je jí moc, taky svíčková je supr), prostě namátkově. A pokud to nemusím nosit na zádech, tak poměrně chutné mi připadají omáčky na špagety od olmy nebo z hypernovy, nebo adriana - je to levné a když se přidá maso a sýr, tak mňam.

    superkarma: 0 03.07.2007, 16:58:11
  5. avatar
    [19] Jeremi [*]

    Lindaa: Ty žiješ v Dánsku, ne? Tam pro změnu každoročně jezdíme kempovat my. Dánsko je zrovna dokladem, že Kareta se svým tvrzením "dyť jsou všude hospody" nemá pravdu. Už jenom narazit tam v malých městech na nějakou restauraci je práce pro vraha, a na zaplacení účtu aby člověk vyloupil banku. V dánských kempech se určitě grilovat dá, to už jsme taky zkoušeli. Jinak je to takové trošku nezdravé stravování, ale zastávám názor že když to vyvážím úžasnýma dánskýma mléčnýma výrobkama (už se těším na hruškovo-banánový jogurt od Arly ), týden něčeho méně zdravého k večeři nás nezabije. Takže výživná hmota č. 1 je rýže s tuňákem v oleji (lze přimíchat i nějakou zeleninu), výživná hmota č. 2 je brkaše s ohřátýma fiskekake z nejbližší sámošky, další den jsou frankfurtské párky z konzervy s nějakým salátem...

    superkarma: 0 03.07.2007, 16:00:21
  6. avatar
    [18] Vivian [*]

    No když už bych jela jednou za rok pod stan, tak bysme tu pytlíkovku snad přežili :-) Určitě by se mi chtělo vyvářet něco složitějšího...

    superkarma: 0 03.07.2007, 15:55:18
  7. avatar
    [17] agail [*]

    jo a zapomněla jsem na nezbytné tatranky a čokoládové tyčinky - to aby přežil ta období, kdy má hospoda ještě zavřeno. Carrobela by fakt neprošla.

    superkarma: 0 03.07.2007, 15:39:34
  8. avatar
    [16] agail [*]

    Meander: ty polívky jsou pro mně instantní do hrnečku, než otevřou první hospůdku - miláček si pak může dát nějaké to mrtvé z grilu.

    superkarma: 0 03.07.2007, 15:35:21
  9. avatar
    [15] Meander [*]

    agail: Ony by ho zabily i ty pytlíkové polévky

    superkarma: 0 03.07.2007, 15:28:08
  10. avatar
    [14] agail [*]

    Meander: a myslím, že nejen jeho. Myslím, že obzvlášť semínkové a luštěninové pomazánky by toho mého milého spolehlivě usmrtily. A pak kdo by se tahal s nákladem zrní, nezdravé polévky jsou mnohem lehčí a zbytek dostaneme v hospodě.

    superkarma: 0 03.07.2007, 15:25:16
  11. avatar
    [11] aha [*]

    Z výše uvedeného jídelníčku jíme skoro vše a jak nám chutná (i když zatím nemáme děti). Kuskus dokonce vařím každý víkend, prostě je to rychlý a lehký jídlo. Mňam. Pod stan si vozíme instantní kašičky a těstoviny, polívky a taky nějakou tu konzervu (Trenčianské fazule s klobásou jsou prostě pořád dobré).

    superkarma: 0 03.07.2007, 12:48:52
  12. [10] Pavla_b [*]

    Naše dovolená je většinou s polopenzí, tudíž nevařím.
    Na čundr to byly nezdravé pytlíkové polévky a sem tam nějaká konzerva, stejně jsme se radši stravovali v hospodách

    superkarma: 0 03.07.2007, 12:16:33
  13. avatar
    [9] Meander [*]

    Výše uvedeným jídelníčkem bych svého milého spolehlivě zabila.

    superkarma: 0 03.07.2007, 11:50:30
  14. avatar
    [8] floo [*]

    Lindaa: samozřejmě může, nebo alespoň já mám tu zkušenost, pokud jedeme autem, vždycky naložíme maso, vezeme gril a brikety. Pokud jedeme kempovat, ať už na kole nebo vlakem, tak si vystačíme s ohněm a kabanosem, v každém kempu je ohniště, nebo si dáte v hospodě smažák, většinou je v nabídce za cca 70 - 80 Kč vč. přílohy, nebo bereme malinkatý vařič na podpalovač a uvaříme si na něm čaj nebo gulášovku...A vždycky narazíš na obchod, kde si koupíš nějaký salám nebo ovoce, takže v tom bych problém neviděla....

    superkarma: 0 03.07.2007, 09:43:34
  15. [7] Lindaa [*]

    Taky zastávám názor, ze varit na dovolené je pitomost, ale na druhou stranu letos se poprvé chystáme kempovat a asi mi nic jiného nez varení nezbyde. Nevím jak je to ted v Cechách, ale u nás dám za vecu pro 4 v restauraci kolem tisícovky a na to opravdu pri nejakých 10 dnech dovolené nemám. Ale co varit rychle, jednoduse na dvouvarici netusím a s receptama z clánku by me rodina hnala (otázka zda bych to já sama jedla). Napadlo me koupit pidi gril a nebo jednorázové a vzdy vecer neco ugrilovat a k tomu saláty. Némá tady nekdo náhodou nejaké zkusenosti s kempováním? Muze se v kempu grilovat?

    superkarma: 0 03.07.2007, 09:36:22
  16. avatar
    [6] femme [*]

    vařit o dovolené??????????? nikdy!!!!

    superkarma: 0 03.07.2007, 09:07:03
  17. avatar
    [5] tyrkys [*]

    kareta: souhlas

    superkarma: 0 03.07.2007, 08:49:52
  18. avatar
    [4] *modrá [*]

    Na dovolené je vetšinou velkej hlad a žere se furt, jak je člověk na čerstvym vzduchu tak mu líp tráví, takže kuskusem apod. bych hladovou rodinku jistě neukojila

    superkarma: 0 03.07.2007, 08:46:32
  19. avatar
    [3] kareta [*]

    Vždyť jsou všude hospody , o dovolené nebudu vařit

    superkarma: 0 03.07.2007, 08:42:27
  20. avatar
    [2] Olka [*]

    Nejsem příznivce glutamanu, doma ráda vařím, ale na dovolené pod stanem se s jídlem nepářu, jídlo vařím v jednom kotlíku, doba varu do 10 minut. Na týden mám nachystané 2 balíčky těstovin, skleničku bazalkového pesta a kečup, předvařenou rýži a plechovku zelených fazolek, kuskus a plechovku mexické zeleninové směsi (mrkev, hrášek, kukuřice, paprika), práškovou brkaši s mlékem a sklenici žampiónů, gnocchi a houbovou omáčku uncle bens, plechovku tuňáka s chlebem, dvě lepší pytlíkové polívky ze zahrádky, nebo jak se jmenujou, instantní ovesnou kaši, snídaňové cereálie a trvanlivé mléko. Zeleninu a ovoce vezmu jen na první dva dny, další pak doufám dokoupíme na výletech, stejně jako jogurty a sýry, lžičky mám vždycky u sebe . Týden to snad vydržíme.

    superkarma: 0 03.07.2007, 08:35:10
  21. [1] gentiana [*]

    "Coby dup"...... co sakra dnes mučíte čtenáře? Zaprvé tam ty pod+ělaný uvuzovky nepatří, páč jde o metaforu natolik provařenou, že ji pochopí prvňák. Zadruhé z toho udělejte spřežku cobydup.... nebo to nechte jako větičku co by dup. Cokoli mezi tím je o vyrážku.
    A jinak, na lihovém vařiči se dá zvládnout polenta. Pomazánky, ať už z jater nebo z mrkve, osobně nevařím:D

    superkarma: 0 03.07.2007, 08:32:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme