Vaření

Poctivý hamburger a hranolky

poctivý hamburger

Máte rádi hamburgery ze stánků s rychlým občerstvením? My už ne, na nějaké náhražky a mleté maso z bůhvíčeho nejsme zvědaví. Ale když si takový dobrý hamburger připravíte doma, koupíte (nebo třeba i upečete) výborné pečivo a hranolky k „hambáči“ hodíte do trouby, máte téměř zdravé jídlo.

Základem je kvalitní směs mletého hovězího a vepřového masa. Bulky jsme koupili menší, máme oblíbené v jednom pekařství. Ale kdyby bylo více času, byla bych pro upéct si vlastní. Důležitá je nasládlá zkaramelizovaná cibule, a to všechno můžete doplnit o oblíbenou zeleninu. My jsme si dali plátky rajčat a ledový salát.

Suroviny

800 g směsi vepřového a hovězího masa
sůl a čerstvě mletý černý pepř
2 cibule
česnek podle chuti
4 hamburgerové housky
kečup a majonéza
listový salát, rajčata nebo jiná oblíbená zelenina

cibule podle chuti (hromada!)
červený vinný ocet
trochu třtinového cukru
tymián
kousek másla

Postup

Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí a česnekem. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Masovou směs důkladně propracujeme a tvoříme z ní kolečka o stejném průměru, jako máme pečivo. Grilujeme po obou stranách.
Cibuli (klidně celé kilo) nakrájíme na půlkolečka nebo hrubší kostičky. Restujeme na másle a přidáme tymián na dochucení. Zastříkneme vinným octem a necháme podusit doměkka. Asi v polovině dušení přidáme cukr, který potom zkaramelizuje. Dochutíme solí a pepřem.

Hotové hamburgery podáváme v housce (my jsme si ji trošku rozpekli, aby byla křupavá), spolu s kečupem a majonézou. Doplníme o oblíbenou zeleninu.

K hamburgeru podáváme hranolky. My jsme si koupili hranolky do trouby, byly výborné!

Za inspiraci opět můžeme poděkovat receptům Zdeňka Pohlreicha a u nás doma tentokrát vařil můj manžel. :-)

Dobrou chuť přeje elly.

   
31.01.2012 - Grilování - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] arminka [*]

    hmm ani ty hranolky k tomu hambáči bych nemusela... a nebo jen ty hranole Sml16 bez hambáče Sml30

    superkarma: 0 11.11.2012, 22:46:09

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] dajrin [*]

    Lákavé... Sml16, mňam... Sml58

    superkarma: 0 11.11.2012, 22:24:52
  2. [29] jithule [*]

    jo syn má rád hamburgry - já ne

    superkarma: 0 02.04.2012, 16:46:36
  3. [28] AdelleKos [*]

    Jo, tak tohle je receptík podle mého gusta. Grilování miluju na všechny způsoby, hamburgery už jsme také zkoušeli, loni jsme se nechali inspirovat panem Pohlreichem, ale tenhle recept vypadá jednodušší. Ježišmarjá, já už se nemůžu dočkat, až ten náš gril vytáhnu ze sklepa Sml59

    superkarma: 0 05.03.2012, 17:23:05
  4. avatar
    [27] tajnostii [*]

    Zkusím toSml22

    superkarma: 0 04.03.2012, 16:58:04
  5. avatar
    [26] Lubička [*]

    no občas si hambáče dopřeji,ale hranolky moc nemusímSml22

    superkarma: 0 29.02.2012, 23:57:19
  6. [25] Roland [*]

    Já osobně hamburgery v obchodech nemusím (vadí mi na nich právě ta houska, která mi připadá, jako když je 3 dny v sáčku). Syn je ale má v oblibě.

    superkarma: 0 26.02.2012, 20:01:57
  7. [24] Saritka [*]

    Za vyskoušení to stojíSml59

    superkarma: 0 25.02.2012, 19:20:26
  8. avatar
    [23] saruz [*]

    Až přijedou mladí na víkend tak udělám,tímhle je určitě potěším,hamburgery mají rádi a tyhle budou přímo od maminky. Sml16

    superkarma: 1 19.02.2012, 21:23:26
  9. avatar
    [22] ekleinovka [*]

    PBD — #17 Ale,tak tento recept je ještě zajímavější,ten zkusímSml67

    superkarma: 0 19.02.2012, 17:19:07
  10. avatar
    [21] ekleinovka [*]

    A hlavně,aby to maso bylo libové,jinak bych recept dala!!!!

    superkarma: 0 19.02.2012, 17:17:53
  11. avatar
    [20] ladouch [*]

    PBD — #17 Podle tohoto receptu bych si určitě pochutnala, moc díky a vyzkouším.Sml67Sml67

    superkarma: 0 18.02.2012, 16:43:32
  12. avatar
    [19] daska59 [*]

    Hambáče si nedávám, ale tenhle bych zkusila

    superkarma: 0 05.02.2012, 20:00:10
  13. [18] Danulka K. [*]

    Celý den se snažím držet dietu a nyní takový receptík. Mám hlad jako vlk. Hamburgry neděláme, ale myslím,že by vnouček byl rád,kdybych ho také udělala. Zkusím to, díky za recept.

    superkarma: 0 02.02.2012, 17:45:03
  14. avatar
    [17] PBD [*]

    Máš hambáč:))

    Ingredience:

    500 g mletého masa (mix)

    sůl,pepř

    bulky na burgry

    čínské zelí

    rajčata

    sterilizované okurky

    cibule

    hořčice plnotučná

    kečup

    plátkový sýr

    hermelín

    olej

    Postup:

    Cibuli a okurky nakrájíme na drobno a smícháme s horčicí a trochou láku z okurek.Dáme stranou. Maso osolíme,opepříme a zpracuje na placičky.Z ledového salátu odstraníme zdřevnatělé časti a natrháme na přiměřené kousky. Rajčata a hermelín pokrájíme na plátky.Bulky si rozkrájíme.

    Maso opečeme na pánvi ( s kapkou oleje) nebo na grilu. Opečeme obě časti bulky. Na spodní stranu natřeme směs okurek,cibule,horčice a láku.Na to dáme platek sýru a kousek hermelínu.Pak přijde maso.Na něj kečup,ledový salát,rajče a vrchní část bulky.

    1. na komentář reaguje ladouch — #20
    2. na komentář reaguje ekleinovka — #22
    superkarma: 0 02.02.2012, 10:12:02
  15. avatar
    [16] Jindriska8 [*]

    Hamburger nekupuji a ani ho nedělám,doma nikomu nechutná,radši udělám karbanátky s bramborem

    superkarma: 0 01.02.2012, 19:42:38
  16. [15] free [*]

    Chjo, a co můj cholesterol_

    superkarma: 0 01.02.2012, 17:30:43
  17. avatar
    [14] delfi.na [*]

    hambáč děláme, ale bez hranolek ... a musím říct, že to stojí za to Sml58

    superkarma: 0 01.02.2012, 13:30:59
  18. avatar
    [13] Eva_CZ [*]

    Suzanne — #12 protoze hamburger je z hoveziho. Pokud udelam smes jinych mas, bude to nejakej karbos a ne hambac.

    Uplne stejne jako neudelam koprovou z fazoli - to jsou potom fazole na smetane a ne koprova.Sml80

    Ale do housky si samozrejme strc, co chces. Jen tomu pak nerikej hamburger.Sml52

    superkarma: 1 31.01.2012, 15:45:56
  19. avatar
    [12] Suzanne [*]

    Altamora — #9 mňamSml30 Ještě že jsem právě dobře pojedla, snad bych šla znovu vařitSml30

    Eva_Fl — #11 Evajs, u tebe je to jasnéSml22 

    Na druhou stranu nevidím důvod, proč hovězí nenamíchat s vepřovým, lidi prostě rádi experimentují a bylo by zbytečné sem házet klasický recept, když ten si můžu nají kdekoli - vítám změnu.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #13
    superkarma: 0 31.01.2012, 15:41:12
  20. avatar
    [11] Eva_CZ [*]

    Ano, hamburger by mel byt vlastne mlety biftek a zadne jine maso, nez hovezi, do nej nepatri. A ano, griluje se.Sml22

    Mne se nedivte, ja jsem toho prejezena nadosmrti, je to tady to nejdostupnejsi jidlo, kdyz clovek nestiha normalni obed. Pro Amiky je navic normalni obed sendvic.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #12
    superkarma: 0 31.01.2012, 14:36:28
  21. [10] cilani [*]

    Hamburgery nejím, ale tenhle mi udělal chutě. Asi si to trochu přizpůsobím a nacpu si pupek

    superkarma: 0 31.01.2012, 14:22:36
  22. avatar
    [9] Altamora [*]

    Suzanne — #8 Taky marně koukám, co je na tom obrázku nechutného. Sml80 A vůbec, já mám sekanou a karbanátky a máslové a holandské řízky a masové kuličky v rajské omáčce ráda.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #12
    superkarma: 1 31.01.2012, 13:55:44
  23. avatar
    [8] Suzanne [*]

    Tak jsem asi z Marsu, ale ten obrázek mi přijde velmi lákavý. Nic špatného v něm taky není, takže když budu mít chuť na hambrurger, udělám si tenhle. Nemám to jídlo zas tak často, takže občas si ho klidně užiju.

    1. na komentář reaguje Altamora — #9
    superkarma: 4 31.01.2012, 11:09:49
  24. avatar
    [7] Gloria [*]

    átéčko — #5 Mas pravdu, zde  na fotce to nevypada to moc dobre, ale dobry hamburger v restauraci je opravdu dobry, ale musi to byt pravy hamburger!

    superkarma: 0 31.01.2012, 10:47:30
  25. avatar
    [6] Gloria [*]

    Dobry a chutny hamburger se dela pouze z kvalitniho hoveziho masa a hamburger se griluje! Zadne veprove maso, cibule a cesnek a ostatni prisady, co je zde uvedene je zrejme asi recept na karbanatek!

    superkarma: 0 31.01.2012, 10:45:16
  26. avatar
    [5] átéčko [*]

    Navíc vypadá strašně nechutněSml68

    1. na komentář reaguje Gloria — #7
    superkarma: 0 31.01.2012, 09:10:52
  27. avatar
    [4] átéčko [*]

    Eva_Fl — #1 Přesně tak! Nevím oč je zdravější, než ten z mekáče...

    superkarma: 0 31.01.2012, 09:10:30
  28. [3] kantor10 [*]

    dal bych si,ale sýrovej

    superkarma: 0 31.01.2012, 08:56:44
  29. avatar
    [2] řinka [*]

    Když chutná,proč neSml80Já mleté maso nemusím.

    superkarma: 0 31.01.2012, 08:30:43
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Ale furt je to jen hnusnej hambac. Blby mlety hovezi v housce.

    1. na komentář reaguje átéčko — #4
    superkarma: 0 31.01.2012, 00:32:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme