Domácnost

Pochválen buď pan Papin!


Večer 12. dubna 1682 v Londýně okusili členové Královské společnosti jídlo uvařené pozvaným hostem, pětatřicetiletým Denisem Papinem. Pokrm večera byl připraven posledním francouzským zázrakem - takzvaným tlakovým hrncem. "Díky tomu hrnci se to nejstarší a tuhé hovězí mohlo stát měkkým a chutným jako mladé maso první jakosti," napsal architekt Christopher Wren poté, co se zúčastnil této historické večeře.

Hrnec, který byl tehdy vyhrazen pouze pro prominenty, se o tři století později stává běžnou součástí domácnosti. Vaření v papiňáku je zhruba o poloviční dobu kratší než v obyčejném hrnci. Šetříte tak peníze za elektřinu nebo plyn. Díky rychlejšímu vaření zůstává v potravinách také zachováno více vitaminů a dalších stopových látek.


První tlakové hrnce se vyráběly z litiny. A ještě v mnoha domácnostech by se našly papiňáky hliníkové, které se běžně prodávaly před dvaceti třiceti lety. Pokud si dneska pořídíte nový  tlakový hrnec, bude velice pravděpodobně vyroben z nerezové oceli s třívrstvým dnem. Díky němu se teplo mnohem lépe rozvádí po celém hrnci a voda začne rychleji vařit. Stejně tak v hrnci zůstávají  potraviny déle teplé, i když máte sporák vypnutý.

Tlakové hrnce se vyrábějí v mnoha velikostech, nejčastěji od 2,5 až do 12 litrů. Kupujete je buď samostatně, ale je-li vaření vašim koníčkem, pohlédněte se po sadách dvou až tří hrnců různého objemu, na které však pasuje jedna poklice. A právě poklice je na tlakovém hrnci to nejdůležitější a také nejdražší. Přitom sada často bývá jen o málo dražší než jeden hrnec. Má i další výhodu - menší nádobu, která bývá nižší, snadno využijete v kuchyni třeba jako hlubokou pánev. Zatímco jeden hrnec vás přijde na částku od 800 korun výše, za sadu zaplatíte přes tisíc korun.

Některé tlakové hrnce koupíte přímo s pařáčky a můžete je tedy používat ke stále oblíbenějšímu vaření v páře. Při přípravě například zeleniny, brambor nebo masa tímto způsobem, dáváte pouze jeden centimetr vody. Opět tím dosáhnete toho, že v nich zůstane zachováno co nejvíce vitaminů a dalších živin. Pokud však chcete vývar použít na polévku, samozřejmě dovnitř nalijete vody mnohem více.

 

 

 

 

 



Máte k tlakovému hrnci nedůvěru, protože jste slyšeli vyprávět, jak vypadá kuchyně po jeho výbuchu? To už by se dnes nemělo stát, protože tyto nádoby jsou chráněné minimálně dvěma, ale také pěti pojistnými ventily.  Takzvaný pracovní ventil neustále při vaření "odfukuje", upouští páru. Díky tomu nevznikne v nádobě přetlak. Kdyby se s tímto ventilem cokoli stalo, zastoupí ho bezpečnostní ventily. Skrz ně může v případě přetlaku pára odejít. Dokonalejší a dražší hrnce bývají vybaveny ještě havarijním ventilem. V boční části poklice se nachází malý otvor, který je utěsněný gumou. Při havarijním stavu tlak gumu vytlačí a pára odejde tímto otvorem. Proto riziko, že tlakový hrnec bouchne, je opravdu minimální.


ilustrační foto Tescoma a Tefal

   
21.12.2005 - Dům a byt - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [57] breberka [*]

    No přsně takový, jaký je uprostřed článku

    superkarma: 0 25.12.2005, 20:03:54
  2. avatar
    [56] breberka [*]

    Ták "děvčata", včera jsem ten papiňák dostala od manžílka pod stromek.Od TESCOMY za 35000,-,ale je super

    superkarma: 0 25.12.2005, 20:03:08
  3. avatar
    [55] Kelly [*]

    Šupitopresto: ... máš pravdu ... váhám ... jelikož skoro 20 let vařím v kuktách vel. 3 a 5 l, jako např. polévky, maso, brambory, rýži ..., ale pro stále nedožranou rodinku je to málo. Potřebuji zvětšit sortiment.
    Ale nové papiňáky jsou dnes jiné, zavírají se buď zezhora nebo tak, jak kukta - však víte. A to jsem potřebovala vědět ... který z nových výrobků je ten pravý, jedinečný, nenahraditelný ... protože, kurňa, když už za to vyvalím tolik peněz, tak ať mi ta velká kráva potom doma někde jen neleží a nezabírá hodně místa.
    Takže pokud někdo má dobré zkušenosti s novými papiňáky, prosím, napište mi do vzkazíku ... dík.

    superkarma: 0 22.12.2005, 09:12:46
  4. avatar
    [54] Šupitopresto [*]

    Agnes X: no jo, tak to jseš se svým názorem první, já pročítala jen příspěvky a reagovala na ně a nenapadlo mě, že to čte také někdo, komu je to jedno
    Karolina*: z mikrošky mi jídlo také nechutná, v tom jsem zase konzerva já, ale na ohřev skvělá
    Vivian: mimochodem, konzervy nemusím, ale ta úspora času...

    superkarma: 0 22.12.2005, 00:23:58
  5. avatar
    [53] Agnes X [*]

    Šupitopresto 30: Zapoměla jsi ještě na jedno rozdělení... na nás, kterým to je úplně jedno

    superkarma: 0 21.12.2005, 23:13:21
  6. [52] Karolina* [*]

    Mne jidlo z papinaku a mikrovlnky nechutna. Asi ty zachovane ziviny a vitaminy

    superkarma: 0 21.12.2005, 23:12:42
  7. avatar
    [51] Ťapina [*]

    Vivian: No u papiňáku se stát nemusí, jinak mi vždycky všechno vykypí na sporák a mám zas co drhnout

    superkarma: 0 21.12.2005, 22:58:03
  8. avatar
    [50] Vivian [*]

    Šupitopresto: když já jsem prostě konzerva

    superkarma: 0 21.12.2005, 21:27:16
  9. avatar
    [49] Šupitopresto [*]

    Vivian: Mně prostě vyhovuje, že si nastavím minutku na půl hoďky a vím, že tam celou tu dobu nemusím, a ani nemusím přemýšlet, jestli už bych to měla jít podlít nebo míchnout. Já také stíhám plno jiných věcí během vaření, a právě když je uvařeno za několik minut, můžu to vaření vynechat a myslet na další věci, které mám během dne a okolo rodinky stihnout
    Ať si každý vaří jak chce, to už jsem psala. Howgh

    superkarma: 0 21.12.2005, 21:23:17
  10. avatar
    [48] Vivian [*]

    Šupitopresto: podlití je (pro mě) otázkou několika vteřin a načuhování pod pokličku mi kupodivu nevadí během vaření (které probíhá samosebou bez mé asistence ) stihnu udělat spoustu jiných věcí, takže mi prostě nevadí, že není během několika minut uvařeno. Na nedostatek času si zkrátka nemůžu stěžovat (na rozdíl od některých mých známých v přístrojově vybavenějších domácnostech).

    superkarma: 0 21.12.2005, 21:05:05
  11. avatar
    [47] Šupitopresto [*]

    Jeremi: s tím výbuchem mi to také není jasné přece slyším, že syčí, a také má pojistný ventil, a také když v něm vařím nenechávám plotýnku zapnutou na maximum, ale stačí i vařit na "trojku"

    superkarma: 0 21.12.2005, 20:48:24
  12. avatar
    [46] Jeremi [*]

    Šupitopresto: Přesně tak - vařím-li guláš v papiňáku, tak prostě zaklapnu a mám na hoďku klid. Když ho dělám v normálním hrnci, tak abych s tím chodila každou chvíli míchat.

    MMCH - taky patřím k těm, co papiňák používají často, rádi a bez problémů. O tom, že může vybuchnout jsem prvně slyšela asi tak předloni a furt si to nedovedu v praxi moc představit. To jako neupouští přebytečnou páru ventilem a pak buchne anebo upoští a přesto buchne? Tak nějak laicky mám pořád dojem, že když slyším, jak pěkně pára uniká a ventilek se otáčí, tak by mělo být všechno OK.

    superkarma: 0 21.12.2005, 20:39:54
  13. avatar
    [45] Šupitopresto [*]

    Vivian: úspora času např. v tom, že zaklapnu víko, nechám syčet, nemusím podlévat a načuhovat pod pokličku, a také u toho nemusím stát, a místo toho si tady přečtu článeček popř. vyšiluju s vysavačem, či s dítětem nad úkolem. Např. A také když přijdu v sedm večer z práce tak v osm může rodina baštit guláš. Např.

    superkarma: 0 21.12.2005, 20:32:33
  14. avatar
    [44] Šupitopresto [*]

    Vivian: já právě šidím co se dá, abych nějaký získala.Např. teď právě večeřím u PC. A budu asi večeřet hodně dlouho

    superkarma: 0 21.12.2005, 20:26:35
  15. avatar
    [43] Vivian [*]

    Šupitopresto: mimochodem, jakápak úspora času? Copak u vaření se musí stát? Teď zrovna se mi na sporáku vaří večeře a já, světe div se, trávím svůj čas tady

    superkarma: 0 21.12.2005, 20:22:30
  16. avatar
    [42] Vivian [*]

    Šupitopresto: nepotřebuju spořit čas, mám ho spoustu

    superkarma: 0 21.12.2005, 20:20:58
  17. avatar
    [41] dzijana [*]

    tyto skvosty se s mým starým papinem nedají srovnat.Rozhodně si nemůžu papiňák vynachválit.

    superkarma: 0 21.12.2005, 19:53:00
  18. avatar
    [40] Šupitopresto [*]

    No dyk, já věděla proč se stěhuju

    superkarma: 0 21.12.2005, 18:21:49
  19. avatar
    [39] Meander [*]

    Šupitopresto: Myčka je další pekelný stroj, kvůli kterému bych se musela přestěhovat do většího bytu

    superkarma: 0 21.12.2005, 17:58:26
  20. avatar
    [38] Šupitopresto [*]

    Meander: Pekelný stroj strčím do myčky (je-li přismahnut u dna, lehce předmyju) a je to

    superkarma: 0 21.12.2005, 17:50:15
  21. avatar
    [37] Meander [*]

    Krucinál! Já vezmu šroubovák a to proklatý Č z klávesnice vydloubnu a bude po ftákách!

    superkarma: 0 21.12.2005, 17:48:49

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [36] Meander [*]

    Anouk: Šupitopresto: Já radši uspočím tu energii, kterou bych probendila při mytí toho pekelného stroje

    superkarma: 0 21.12.2005, 17:47:49
  2. avatar
    [35] Šupitopresto [*]

    Anouk: Pravda, málem bych zapomněla

    superkarma: 0 21.12.2005, 17:46:21
  3. avatar
    [34] Anouk [*]

    Šupitopresto: Nejenom uspora casu, ale i energie

    superkarma: 0 21.12.2005, 17:42:39
  4. avatar
    [33] Šupitopresto [*]

    Je to zajímavé, jak téma papiňák rozděluje nás všechny na jasné pro a nebo proti, případně na ty co ještě váhají Moje mamka se nedávno chytala za hlavu, když k nim nastoupila do práce paní, která také v papiňáku nevařila, protože se ho bála, což mamce přišlo strašně nepokrokové... A nedávno jsem u nás v práci vyslechla mezi uklízečkami podobnou debatu, všechny horlivě přesvědčovaly nevědoucí ukrajinku, jaké výhody s sebou papiňák nese, a jak se v něm skvěle vaří. Nechci tady agitovat, ať si každý vaří po svém, ale ta úspora času fakt za úvahu stojí

    superkarma: 0 21.12.2005, 17:39:20
  5. avatar
    [32] breberka [*]

    Já jsem v papiňáku nikdy nevařila a možná proto mám z toho strach .
    Viz. centimetr vody na brambory.... to jsem fakt nevěděla.Ale poslední dobou jsem o něm uvažovala...jenže můj milovaný manža mi ho pořád dokola rozmlouvá

    superkarma: 0 21.12.2005, 15:31:05
  6. avatar
    [31] Kelly [*]

    _Lucky: mám ten sám problém ...
    Takový 7 l by byl nejlepší, ale který? Bohužel, slyšela jsem na některé i negativa a myslela jsem, že mi tu v článku víc poradí ...

    superkarma: 0 21.12.2005, 15:29:46
  7. avatar
    [30] Ťapina [*]

    Žábina: Já vařím brambory normálně v hrnci, to zas o tolik dýl netrvá, ale ten papiňák jsem začala používat na maso. Ono je takový nějaký lepší.

    superkarma: 0 21.12.2005, 15:26:49
  8. avatar
    [29] Žábina [*]

    Ťapina: ano, tchán v něm taky vařil brambory...ale zrovna tak jdou uvařit v mikrovlnce, takže jeho výhody prostě neocením

    superkarma: 0 21.12.2005, 15:23:57
  9. avatar
    [28] _Lucky [*]

    Potřebuju TIP! Chci nějaký koupit na Vánoce...
    Poradíte?
    Nejspíš nějakou lehoulince lepší střední třídu...
    Díky!

    superkarma: 0 21.12.2005, 15:22:11
  10. avatar
    [27] Ťapina [*]

    catcat: Moje mamka v něm vařila i brambory, takže prakticky denně a já jsem ho samostatně používala snad od deseti let, takže souhlas.

    superkarma: 0 21.12.2005, 15:18:08
  11. avatar
    [26] Ivana. [*]

    já mám ten uprostřed od Tescomi a nemůžu si stěžovat

    superkarma: 0 21.12.2005, 15:16:34
  12. avatar
    [25] catcat [*]

    Papiňák používám běžně, maminka ho používala ještě běžněji, rovněž tak široké i daleké příbuzenstvo, ale o výbuchu papiňáku jsem dosud jen četla v knize Vejce a já...

    superkarma: 0 21.12.2005, 15:13:40
  13. avatar
    [24] Šupitopresto [*]

    oprava: výbuchu papiňáku...ach, ta mateřština...

    superkarma: 0 21.12.2005, 13:12:25
  14. avatar
    [23] Šupitopresto [*]

    šája: můj smaltovaný papiňák je asi tak stejně starý, mám ho od maminky do výbavy a neumím si představit, že bych vařila bez něj. Gumu na poklici jsem měnila asi už potřetí a pořád slouží. V naší rodině tak vaří všichni a ještě žádná nehoda se nestala, pokud nepočítám připálené roštěnky...
    Pravda je, že nám kdysi na škole promítali o první pomoci, jak může takový úraz po výbuchu papiňákem dopadnout. Ta paní měla znetvořenou půlku obličeje, ale stejně mě to od toho vaření neodradilo. A takový papiňák ve třech velikostech a jednou poklicí, to je sen

    superkarma: 0 21.12.2005, 13:10:15
  15. avatar
    [22] Vivian [*]

    Dík, nechci, já se takových věcí bojím Vařím v pohodě i bez něj, masíčko je jako dech Kdypak tady vyšel ten článek o tom dítěti, co na sebe strhlo friťák? Dětičky po výbuchu papiňáku taky nevypadají moc vábně

    superkarma: 0 21.12.2005, 12:53:20
  16. avatar
    [21] Meander [*]

    Děkuju, nechci. Ráda bych si ponechala všechny údy, oči, zuby a použitelnou kuchyň

    superkarma: 0 21.12.2005, 12:28:00
  17. avatar
    [20] Ťapina [*]

    Já jsem dostala nerezovej asi před třemi lety a až teď mu začínám přicházet na chuť

    superkarma: 0 21.12.2005, 12:26:14
  18. avatar
    [19] Luciš [*]

    Evča: s pojištěním asi nejlíp taky, na ty moje ruce šikovný... levý

    superkarma: 0 21.12.2005, 12:12:53
  19. avatar
    [18] šája [*]

    Taky na něj nedám dopustit, zvlášť, když přilítnu z práce a chci uvařit něco k večeři. Pořád mám 13 let starý smaltovaný, taky bych ráda nový ale nakonec, můj staroušek stále slouží dobře, dokonce i náhradní gumu na poklici jsem na něj sehnala

    superkarma: 0 21.12.2005, 11:11:51
  20. avatar
    [15] alko [*]

    Docela mě překvapilo, že ho pan Papin vymyslel v roce 1682 Jinak v něm taky ráda vařím (mám dokonce 2). Ale chtěla bych nový nerezový. Bohužel jsem vždycky viděla 5 a více litrový. Ale píšou, že je i menší, tak musím pátrat dál

    superkarma: 0 21.12.2005, 10:10:40
  21. avatar
    [14] iljanka [*]

    Budíž vzdán dík panu Papinovi. Bez jeho hrnce si vaření nedovedu představit. Smaltovaný papiňák patřil do mé výbavy před 40 lety a od té doby jsem už měla i různé hliníkové, menší i větší a ještě mi žádný nevybouchnul. Mým snem je nerezový.

    superkarma: 0 21.12.2005, 09:57:14
  22. avatar
    [13] Žábina [*]

    staré tuhé hovězí nekupuju a na vaření brambor nebo zeleniny v pár cm vody mám mikrovlnku
    takže děkuji, ale nechci

    superkarma: 0 21.12.2005, 09:57:11
  23. avatar
    [12] Evča [*]

    Luciš: já četla havarijním a doplnila jsem si pojištěním a ty že ventilem

    superkarma: 0 21.12.2005, 09:45:52
  24. avatar
    [11] Luciš [*]

    Taky jsem viděla úrazy způsobené papiňákem a mama měla jednou štěstí, vařila hovězí polívku a jeli jsme na výlet
    Jestli někdy, tak s tím havarijním ventilem

    superkarma: 0 21.12.2005, 08:32:36
  25. avatar
    [10] Žížala [*]

    Kámoška si koupila nějakej "levnější" a netěsní asi dost dobře, bo jí přes to těsnění mezi hrncem a deklem uniká po několika použitích trochu pěny. Funkční je, ale je to děsnej smrad jak to pak teče po hrnci na rozpálenou plotýnku

    superkarma: 0 21.12.2005, 08:26:23
  26. avatar
    [7] Aja [*]

    Úžasný vynález! Mám dvacet let smaltovaný a naprostá spokojenost Nový se mi líbí....

    superkarma: 0 21.12.2005, 08:05:39
  27. [6] r1911 [*]

    Já se papiňáku tak nějak bojím, takové to bublání se mi nezdá býti příliš důvěryhodným. Ale mamka ho používá a chválí. Ale možná překonám sama sebe a zkusím to, i kolegyně si ho nemůžou vynachválit.

    superkarma: 0 21.12.2005, 07:52:03
  28. avatar
    [3] Májík [*]

    Bez papiňáku bych už neuvařila, zaplať bůh za něj.

    superkarma: 0 21.12.2005, 07:13:29
  29. [2] gobi [*]

    Papiňák mám a často používám, hlavně na polévky a maso. Ovšem teta v něm vaří i brambory s tím, že za 3 minuty jsou hotové

    superkarma: 0 21.12.2005, 07:12:54
  30. avatar
    [1] Žížala [*]

    Na papiňák už si dlouho brousím zuby, soutěž nebude ?

    superkarma: 0 21.12.2005, 06:13:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme