Vaření

Pochutnejte si na specialitách na festivalu MilkParade

Bez mléka to v kuchyni nejde. O tom vás přesvědčí špičkoví kuchaři během foodfestivalu MilkParade pořádaného v rámci projektu Bílé plus, který je zaměřen na propagaci mléka a mléčných výrobků. Festival navazuje na tradici již dvou uskutečněných ročníků. Letos proběhne v červnu, a to v termínu od 9. 6. do 30. 6. 2014.

mlékoVe vybraných restauracích po celé ČR ochutnáte speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích (sýry, máslo, podmáslí, smetana, tvarohy, jogurty apod.). Kuchaři popustili uzdu své fantazie a připravili si pro vás skutečné delikatesy.

 

„Výběr restaurací, kde festival probíhá, je opravdu pestrý. Bylo pro nás důležité, aby se festivalu MilkParade zúčastnily podniky z celé republiky, nejenom z Prahy. Tříchodové menu vás vyjde na 250, 350 nebo 550 korun. Záleží na tom, do jaké cenové kategorie daná restaurace spadá,“ vysvětluje Jiří Holub za projekt Bílé plus, organizátora festivalu.

Mléko a mléčné výrobky? V jakékoliv kuchyni

mlékoVelkým milovníkem mléka a mléčných výrobků je i Michal Nikodém - šéfkuchař prvotřídní restaurace Ola kala, která se zapojila do festivalu MilkParade. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte.“ Michal Nikodém má mj. zkušenosti s francouzskou kuchyní. Nabízí se srovnání, v čem se liší sortiment a využívání mléčných výrobků u nás a ve Francii. „Nejen ve Francii, ale v západní Evropě obecně, je daleko širší nabídka. Mají k dispozici mnoho druhů másel (solená, bylinková, čistá) a také smetany jsou tučnější a chutnější. Tyto mléčné produkty - tedy tučnou smetanu a hodně másla - často využívají i při vaření. Ve Francii jsem se nesetkal s vařením ze ztužených tuků, ale pouze s oleji,“ zmiňuje šéfkuchař.

Indický recept na domácí iontový nápoj

Snad v každé zemi se při vaření používá nějaký produkt z mléka. „V Indii si sami doma vyrábějí tvaroh, kterému říkají Paneer. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Do vařícího se mléka přidáte šťávu z citronu, necháte odstát a scedíte. Tím vznikne tvaroh, jenž se zatíží a nechá okapat. Syrovátka, která zbude, se vychladí, lehce osolí a popíjí se jako vynikající iontový přírodní nápoj,“ seznamuje nás Michal Nikodém s místní specialitou.

Jak se festivalu zúčastnit?

Podmínkou návštěvy restaurace zapojené do festivalu je jednoduchá rezervace. „Na stránkách milkparade.eu si zájemce vybere restauraci a podle uvedených pokynů provede jednoduchou rezervaci,“ dodává Jiří Holub.

Festivalová menu:

Praha – Ola kala – 350 Kč

mléko

  • Amuse bouche – chuťovka na úvod večeře
  • Quiche se salátkem a francouzským dresinkem
  • Kachní prso s gratinovanými brambory, restovaná zelenina, burgundská šťáva
  • Čokoládová tartaletka s crème fraîche
  • Petit fours (pralinka na závěr)

 Praha – Ambroisie – menu 350 Kč

  • Čerstvý kozí sýr na rukolovém lůžku s fíkovým chutney a medovým coulis
  • Medailonky z vepřové panenky pečené „sous vide“ na šalvěji a kapary servírované na hnízdě čerstvých fettucine se smetanovou omáčkou
  • Panna cotta s čerstvými jahodami

Luhačovice – Alexandria – menu 350 Kč

mléko

  • Terinka z kozího sýru s chřestem a sušenými rajčaty zdobená růžičkami z červené řepy
  • Grilované telecí medailonky, jemná smetanová omáčka z pravých hříbků, pečené brambory ovinuté slaninou
  • Domácí jahodový knedlíček sypaný tvarohem pohlazený zakysanou smetanou a máslem

Ostružná Jeseníky – Skiland – 350 Kč

  • Rozpečená bagetka se sýrem z Bělé a lehkým salátem /sýr vyroben z kravského a kozího mléka/, rukola, polníček
  • Vepřové špalíčky s jeřabinovou omáčkou a jogurtovými placičkami / jeřabiny, jeřabinová šťáva, smetana, jogurt/
  • Mandlový trhanec s ostružinovým přelivem /mandle, smetana,vanilková omáčka, ostružiny/

Praha - Hotel Adria – menu 550 Kčmléko

  • Marinovaný losos podávaný s koprovým jogurtem a dvoubarevným sezamem
  • Artyčoková polévka s opečenou houskou
  • Tradiční hovězí svíčková na smetaně s brusinkovým terčem a karlovarským knedlíkem
  • Vanilkové Crème Brûlée

Termín: 9.–30. 6. 2014

Cena menu: 250, 350 nebo 550 Kč

Zúčastněné restaurace: kompletní seznam na www.milkparade.eu

mléko

Více informací včetně seznamu restaurací a jejich nabídek najdete na www.milkparade.eu

   
09.06.2014 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme