Zdraví

Pochutnejte si bez výčitek – zařaďte do svého menu ryby

Také jste o vánočních svátcích hřešili? Dáváte si každý rok novoroční předsevzetí, že zhubnete, začnete pravidelně cvičit a budete se krotit v jídle? Lehce se slibuje, těžko se plní. I když se donutíte a začnete navštěvovat třeba fitness centrum nebo chodit na pravidelné procházky, pokud neupravíte také svůj jídelníček a stravovací návyky, nemusíte dojít k úspěchu. Máme pro vás tip, zařaďte do svého menu alespoň dvakrát týdně ryby. Ryby jsou zdravé a navíc při správném výběru neohrozíte svoji linii a ještě si pochutnáte.

O tom, že bychom měli ryby pravidelně zařadit do svého jídelníčku, sice nepochybujeme, jaká je ale realita? Ryb se v Čechách jí stále málo, k Vánocům si dáme kapra, v létě možná pstruha a tím to pomalu končí. V jídelníčku by se přitom ryby měly objevovat častěji, a to zejména ty mořské. Přestože 60 % obyvatel uvádí, že jí mořské ryby několikrát měsíčně, spotřeba mořských ryb v České republice je v porovnání se zeměmi západní Evropy stále nízká. 6,4 % Čechů dokonce mořské ryby nejí vůbec.

My, co máme lososi, sardinky a tuňáky rádi, na nich oceňujeme hlavně jejich specifickou chuť a zdravotní benefity. A protože jsme národ suchozemský, nezbývá nám než sáhnout po konzervě. Což může být ale velmi často lepší volba než tzv. ryba čerstvá, která leží na ledové tříšti v supermarketu a o jejím původu, transportu k nám a skladování se můžete jen dohadovat. Rybí konzerva přitom může plnohodnotně nahradit výživové hodnoty čerstvých ryb, pokud je maso kvalitní a šetrně zpracované.

Jak to vidí výživový poradce

Petr Havlíček vysvětluje: „Mořské ryby bychom měli konzumovat několikrát do týdne, protože jejich maso obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, vitaminy A a D, vápník, železo, fosfor a především jód. Navíc je bohaté na „zdravé“ tuky, které obsahují n-3 nenasycené mastné kyseliny, které získávají mořské ryby do těla z planktonu. Je ale třeba pečlivě vybírat. Domnívám se, že je často lepší vybrat opravdu kvalitní konzervované rybí maso, než zvolit čerstvé ryby z farmového chovu, kde jsou ryby krmeny nekvalitní potravou. Stejně tak není dobré konzumovat mražené ryby s přidanou vodou, která tvoří až 30 % hmotnosti. V některých případech tyto mražené ryby obsahují dokonce aditiva, která vodu v rybě udržují.“

tunak

Tuňák Rio Mare Natura - pravá chuť moře s méně než 1 % tuku
Pochutnejte si bez výčitek!

Maso z tuňáka je báječným pomocníkem při cestě ke štíhlé linii, tuňák Rio Mare ve vlastní šťávě má pouze jedno procento tuku! Přitom nabízí maso té nejvyšší kvality. Steaky z tuňáka Rio Mare jsou připraveny zcela bez konzervačních látek - pouze přidáním vody se zrnky mořské soli. Díky úpravě v páře si maso zachovává svou charakteristickou jemnou chuť, výživové hodnoty i vysoký obsah minerálů a vitamínů.

Tuňák ve vlastní šťávě Natura je lehce stravitelné a chutné jídlo, které vám dovolí jíst zdravě, aniž byste museli slevit z výtečné chuti. Právě u varianty ve vlastní šťávě totiž vynikne autentická chuť vybraného tuňákového masa. Kromě jiného vám ušetří i spoustu času, který byste jinak strávili v kuchyni. Můžete si ho dopřát jen tak, skvěle chutná třeba pokapaný citronem, připravíte z něj i výborný zeleninový salát nebo omáčku na těstoviny.

Tuňák Rio Mare Natura ve vlastní šťávě je bohatý na bílkoviny, které jsou ideální pro vyváženou, lehkou a správnou stravu. Je zvlášť vhodný pro malé děti a seniory, protože se velice snadno tráví. V porovnání s ostatními rybami je maso z tuňáka nejbohatší na fosfor, který hraje významnou roli v udržování rovnováhy nervového systému, a současně má i zásadní význam pro zdraví zubů a kostí. Tuňák je i je významným zdrojem vitamínů. 100 g tohoto masa obsahuje polovinu denní dávky vitamínu PP (niacin), který řídí metabolismus nasycených kyselin a cholesterolu. Zároveň pokrývá více než 100% denní dávky vitamínu B12, který napomáhá růstu buněk.

Tuňák Rio Mare Natura

Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny:
ENERGETICKÁ HODNOTA 107 kcal
BÍLKOVINY 25,00 g
SACHARIDY 0,00 g
TUKY 0,80 g
Z TOHO NASYCENÉ 0 g

Rodina Rio Mare

Rybí produkty Rio Mare, které nabízejí širokou nabídku kvalitních konzervovaných ryb - tuňáka, sardinky a lososa. Značka Rio Mare si zakládá na výběru nejkvalitnějšího masa, které šetrně zpracovává. Stejně přísný je výběr i ostatních surovin (rostlinné oleje, obilniny, luštěniny, zelenina) používaných při výrobě konzerv Rio Mare.

V portfoliu Rio Mare najdete klasické steaky v oleji, vlastní šťávě či tomatě. Skvělou svačinkou či malým obědem mohou být rybí saláty Insalatissime v obalu s jednoduchým otvíráním. Hlavně děti si oblíbily rybí krémy v tubě tzv. Paté. Uzávěr je navíc ve tvaru hvězdičky, takže funguje i jako „zdobítko", což oceníte při přípravě party pohoštění. Rio Mare má chytré řešení i pro všechny notorické nestíhače nebo ty, které vaření moc nebaví. S výrobkem Per Pasta (it. Na těstoviny) připravíte večeři velmi snadno. Tato chytrá konzerva kombinuje chuť tuňáka s typickými ingrediencemi středomořské kuchyně. Obsah stačí zamíchat do oblíbených čerstvě uvařených těstovin, získáte rychlé a zdravé jídlo s autentickou chutí pravé Itálie.

Skvělé jsou také filety z lososa. Jemné lososové maso bez kostí a kůže je určeno k přípravě rychlých a zdravých delikates studené i teplé kuchyně, aniž bychom museli rybu rozmrazovat, čistit nebo vykosťovat. Sardinky Rio Mare jsou mimořádné svou velikostí a kvalitou masa. Olivový olej přispívá k výraznému zjemnění chuti i vůně a současně zvyšuje obsah zdravých Omega 3 nenasycených mastných kyselin. Sardinky Rio Mare jsou baleny do konzerv s praktickým rychlootevíráním. Každé balení obsahuje 3 velké kusy kompaktních ryb nejvyšší kvality.

Více inspirace najdete na stránkách www.riomare.cz.

tunak

   
17.01.2011 - Zdraví - autor: Věra Forejtová

Komentáře:

  1. [6] Simona Fialová [*]

    ryby mám ráda, takže problém nemám, ale často to doma nevařím, protože to nemusí manžel, občas něco bez kostí

    superkarma: 0 27.01.2011, 14:08:23
  2. [5] helešicová [*]

    Ryby miluji  mohu jíst  každý .Sml16

    superkarma: 0 26.01.2011, 10:30:17
  3. avatar
    [4] bonda [*]

    Mám takový problém, že když jím ryby, tak mi pak výtok hrozně páchne rybinou, někdy je mi z toho pachu zle a připadám si, že to musí každý ucítit. Proto jím ryby jen když vím, že nepůjdu druhý den mezi lidi. Máte některá stejný problém?

    superkarma: 0 23.01.2011, 23:02:56
  4. avatar
    [3] SNÍŽEK [*]

    ryby to my můžem,máme je rádi,jen ne ty kosti tak místo kapra raději lososa Sml67

    superkarma: 0 17.01.2011, 16:21:56
  5. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Myškomedvídek — #1 Sml67 já taky, denně můžu jíst ryby Sml67

    superkarma: 0 17.01.2011, 07:23:44
  6. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    jakékoli ryby mám rádaSml22Sml22Sml22

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #2
    superkarma: 0 17.01.2011, 01:24:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme