Vaření

Plumlovský řízek

Plumlovský řízek. Vzpomínka na dětství. Maminka a tatínek si toto jídlo oblíbili, když byl tatínek na vojně v Prostějově, kde je tento „řízek“ velice populární.

plumlovský řízek

Bylo nebylo, před více než čtyřiceti let v Plumlově, krásném městečku nedaleko Prostějova, pracoval v pohostinství Jednoty kuchař a řezník Jan Pácl. A ten jako první nabídl svým hostům specialitu, nazvanou právě po tomto moravském městečku. Plumlovský řízek. Stále tehdy celých 15 Kčs.

Pro tuhle specialitu existují jasná pravidla, od kterých byste se neměli odklonit. Řízek musí být z vepřového masa - z kotlety nebo kýty. V nabídce některých restaurací ho najdete i z kuřecího masa a v nejrůzněji dochucených těstíčkách, ale to je špatně. Jedině vepřové a jednoduché těstíčko z hladké mouky, vajíčka a trochy mléka. Není potřeba vymýšlet žádné vylepšováky.

plumlovský řízek

Podle tradiční receptury patří nahoru nastrouhaný eidam. Jedině v tomhle bodě jsem se odchýlila a řízek posypala goudou. Eidam doma totiž nevedu. :-) Ale když koupíte nějaký kvalitní, budu spokojená. ;-)

Na pravý plumlovský řízek ještě patří kečup, který kápnete přes sýr. Jako příloha jsou ideální vařené nebo pečené brambory, s bramborou kaší určitě také neuděláte chybu.

Suroviny

  • 4 plátky vepřové kotlety nebo kýty
  • 2 vejce na těstíčko
  • trocha mléka
  • trocha hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 4 vejce na ozdobení
  • 150 g Eidamu nebo jiného sýra
  • trocha kečupu

Postup

Vepřové plátky si lehce naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. V hlubokém talíři rozšleháme vejce s trochou mléka, osolíme a přidáme mouku. Vyrobíme hustější těstíčko, které nám bude pěkně zůstávat na masu.

Plátky masa obalíme z obou stran v těstíčku a ihned smažíme v rozpáleném oleji na pánvičce. Těstíčko bude po usmažení krásně zlatavé. Mezitím, co se smaží řízky, tak si v lívanečníku usmažíme sázená vejce, osolená a opepřená.

Usmažený řízek dáme na talíř, na něj sázené vejce a zasypeme nastrouhaným sýrem. Zakápneme kečupem a ihned podáváme.

plumlovský řízek

Já vím, je to nemoderní smažený dinosaurus, ale je to tak moc dobré. :-)

Dobrou chuť přeje Elly.

   
15.08.2014 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [66] Linde [*]

    enka1 — #60 Fakt? A nejsi taky za exota? Já ano Sml26, já jím tatarku ke všemu, hlavně ji miluji ke smaženým vajíčkům, k masu, k rybě, k zelenině, špagetám....Sml58 Nejím ji snad jen ke špenátu, rýži a bramborové kaši Sml52

    superkarma: 0 18.03.2016, 22:38:09
  2. avatar
    [65] kobližka [*]

    gerda — #64 On by stačil obyčejnej eintopf....a jsi za vodou Sml57

    superkarma: 0 17.08.2014, 17:19:36
  3. avatar
    [64] gerda [*]

    To já nevěděla, že se dá jíst politicky! Nu - člověk se stále učí. A co teď já, nebohá, v rozvíjejícím se kapitalismu, s naším oblíbeným letním borščem?Sml80 Ruské jídlo, navíc barvy červené...ach jo. Měla bych se nad sebou zamyslitSml52 Že já nešťastná radši nenaučila rodinu na kaiseršmorn!Sml15Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #65
    superkarma: 1 17.08.2014, 16:41:54
  4. avatar
    [63] kobližka [*]

    Suzanne — #62 Se divím,že ještě teda neumřela hlady,leda by se od rána do večera ládovala kapitalistickým hamburgrem,hotdogem,steakem a jiným echt protisocialistickým jídlem Sml39

    superkarma: 1 17.08.2014, 16:28:49
  5. avatar
    [62] Suzanne [*]

    kobližka — #61 To asi kvůli rudé barvě kečupu Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #63
    superkarma: 1 17.08.2014, 16:24:55
  6. avatar
    [61] kobližka [*]

    zwiki — #59 No a co,ty dělíš jídla na "před revolucí" a "po revoluci"? Já jenom na dobrý a špatný....

    1. na komentář reaguje Suzanne — #62
    superkarma: 2 17.08.2014, 15:46:26

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] enka1 [*]

    Pořád o kečupuSml54

    Já zas můžu tatarku takřka ke fšémuSml57.

    1. na komentář reaguje Linde — #66
    superkarma: 0 17.08.2014, 14:24:39
  2. [59] zwiki [*]

    To je tzv."komunistické jídlo" Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #61
    superkarma: 0 17.08.2014, 11:38:42
  3. avatar
    [58] evelyn [*]

    oprava:zvlastSml24

    superkarma: 0 16.08.2014, 21:53:58
  4. avatar
    [57] evelyn [*]

    Tohle ne, ta kombinace s volskym okem, syrem a kecupem me teda nelaka, ac svlast vsechny ty veci jimSml16

    superkarma: 1 16.08.2014, 14:33:32
  5. avatar
    [56] kobližka [*]

    denkas — #53 Ježíš,promiň,já asi blbě viděla na ty smajlíky,myslela jsem,že přikyvují a oni zatím vrtí hlavičkou Sml16

    superkarma: 1 16.08.2014, 13:15:36
  6. avatar
    [55] gerda [*]

    Já mám na řízku ráda obal křupavý, to je fakt. V těstíčku nesmí dlouho odpočívat, jinak plihne. Docela mi chutná obalit řízek místo ve strouhance v drcených corn flakes, jednak to dělá krásnou barvu a fakt to nádherně křupe.

    superkarma: 0 16.08.2014, 08:43:06
  7. avatar
    [54] AnezkaB [*]

    Vypadá to dobřeSml16

    superkarma: 0 15.08.2014, 23:35:41
  8. avatar
    [53] denkas [*]

    kobližka — #51 No právě řikám,že NÉÉÉ.Kečup k řízku,děs!Kečup jen na špagety . K řízku kašičku,nebo salát a nebo jen tak do rukySml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #56
    superkarma: 0 15.08.2014, 22:11:08
  9. [52] Trefa [*]

    Trefa:vyzkousim.

    superkarma: 0 15.08.2014, 21:01:47
  10. avatar
    [51] kobližka [*]

    denkas — #49 Souhlasím,že řízek má být v trojobalu - mě těstíčko nikdy nelákalo,ale kečup k řízku???? Ty prznitelko dobrot Sml30

    1. na komentář reaguje denkas — #53
    superkarma: 0 15.08.2014, 20:59:16
  11. avatar
    [50] peetrax [*]

    Hezký článek i diskuse! Sml67

    superkarma: 1 15.08.2014, 20:28:16
  12. avatar
    [49] denkas [*]

    Mě to nelákáSml80V těstíčku řízky nedělám a když sme je měli v práci,tak mě to těstíčku vůbec nechutnalo,sem si ho oloupala.Prostě řízek musí být v trojobalu,ňam. A kečup na řízekSml23Sml23Sml23

    1. na komentář reaguje kobližka — #51
    superkarma: 0 15.08.2014, 19:36:35
  13. [48] slávenka [*]

    díky Vám za recept, určitě co nejdříve vyzkoušímSml16

    superkarma: 0 15.08.2014, 17:59:23
  14. [47] vjerka61 [*]

    určitě dobré - vyzkoušímSml79Sml59

    superkarma: 0 15.08.2014, 17:34:29
  15. [46] Kejtynka [*]

    Tak ten název "plumlovský řízek" mě vrátil do mého rodiště,teď jsem v Praze ,ale takový řízek už jíst nemohu!

    superkarma: 0 15.08.2014, 16:45:58
  16. avatar
    [45] Julča [*]

    Rikina — #5 Aby to nebylo pracné, je lepší i na něj zajít do hospody, nebo rovnou k Páclovi.

    superkarma: 0 15.08.2014, 15:27:19
  17. avatar
    [44] paníliška [*]

    Suzanne — #43 Sml60

    superkarma: 0 15.08.2014, 14:26:07
  18. avatar
    [43] Suzanne [*]

    paníliška — #39 Vítám tě! Sml59Sml59Sml59Sml48

    gerda — #40 Ještě že osvětu nečtu, smažák je úžasnej. A tohle jídlo taky může být fajn, úplně vidím, jak se ten žloutek rozteče Sml29

    Já třeba miluju buličí oko s kečupem Sml54

    1. na komentář reaguje paníliška — #44
    superkarma: 0 15.08.2014, 14:18:16
  19. avatar
    [42] paníliška [*]

    gerda — #40 Právě ten táhnoucí se sýr miluji. Sml58

    superkarma: 0 15.08.2014, 14:17:46
  20. avatar
    [41] pajda [*]

    elly — #32většina nízkotučných mléčných výrobků je hrozných, jenže to je dáno ne značkou, ale složením. Ono od obarveného škrobu se toho moc čekat nedá, že? A nic jiného tzv. ligth výrobky nejsou. Ale je to úžasný marketingový tah, když uvážím, že jde v podstatě o sacharidy.

    superkarma: 1 15.08.2014, 14:09:06
  21. avatar
    [40] gerda [*]

    Suzanne — #38na smažený sýr je lepší tučnější. Protože pak jde dobře krájet. Třicítka se táhne a táhne, člověk to pomalu neukrojí a neukoušeSml30 Přes všechnu zdravotní i jinou osvětu je smažený sýr s bramborama a tatarkou jedno z mých nejmilejších jídelSml20.

    1. na komentář reaguje paníliška — #42
    2. na komentář reaguje Suzanne — #43
    superkarma: 0 15.08.2014, 14:07:46
  22. avatar
    [39] paníliška [*]

    Suzanne — #38 30% eidam miluju a smažák je z něj delikatesní. Holt jsem barbar. Sml30 Goudu ale mám ráda taky, cammert i hermelín taky.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #43
    superkarma: 0 15.08.2014, 13:48:02
  23. avatar
    [38] Suzanne [*]

    Rybulka — #34 A já někdy koupím i ten méněprocentní, já to nepoznám Sml30 Když si chci hodně pochutnat, tak koupím drahý camembert. Ale u eidamu je mi to jedno, goudu občas můžu, ale neuchvátila mě.

    1. na komentář reaguje paníliška — #39
    2. na komentář reaguje gerda — #40
    superkarma: 1 15.08.2014, 13:28:33
  24. avatar
    [37] Mam [*]

    Zajímavé, vyzkouším. Jako řadu dalších receptů od Elly Sml67

    superkarma: 0 15.08.2014, 13:28:02
  25. [36] Zuza70 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 15.08.2014, 13:17:09
  26. avatar
    [35] paníliška [*]

    Dobrý tip, určitě udělám, vypadá to lákavě a aspoň bude změna. Jen si dovolím změnu, použiju maso kuřecí. Předsmažovat nebudu, vždyť se to smaží pomalu,takže se to propeče.

    superkarma: 0 15.08.2014, 13:13:58
  27. avatar
    [34] Rybulka [*]

    elly — #32 To je ten 30%, já kupuju jedině 45%.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #38
    superkarma: 0 15.08.2014, 12:46:54
  28. avatar
    [33] Suzanne [*]

    elly — #32 sýrové koutky jsou dnes všude, alespoň u nás Sml16 Já už chodím najisto Sml22

    superkarma: 0 15.08.2014, 12:06:12
  29. avatar
    [32] elly [*]

    Suzanne — #17 s tím Eidamem je to bohužel tak, že ten, který se dá koupit ve většině marketů je hrozný. Gumový, bílý, bez chuti. Proto píšu kvalitní ;-) A ten se zase tak všude sehnat nedá. Ale pokud kvalitní je, tak je to stejně dobrý sýr jako třeba ementál nebo gouda... Proto se vyplatí vybírat...

    1. na komentář reaguje Suzanne — #33
    2. na komentář reaguje Rybulka — #34
    3. na komentář reaguje pajda — #41
    superkarma: 0 15.08.2014, 11:57:09
  30. avatar
    [31] Suzanne [*]

    gerda — #30 Tak nějak Sml30

    Nikar — #25 No jo, tak někdo žere sladké, někdo se napije koly. Kofein mi nevadil, spala jsem jak mimino. A moje mimino později taky Sml16 A stejně si myslím, že člověk má poslouchat svoje tělo a jíst, na co má chuť (tedy samozřejmě v míře rozumné, ne všeho vagon). Sml16

    superkarma: 0 15.08.2014, 11:53:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme