Reklama

plněné žampiony

Na trhu se mi podařilo koupit krásné velké žampiony. Smály se na mě z košíku a úplně prosily o naplnění. Takové obry prostě bylo škoda krájet na plátky. S rychlým a chutným receptem mi pomohla sestra, která už plněné žampiony připravovala.

Potřebujete

několik velkých žampionů (2 až 3 kousky na osobu)
200 g kvalitní šunky
100-200 g ementálu
2 kelímky smetany (1 kelímek 200 g)
1 velká cibule
sůl a pepř
kousek másla

Postup

Žampiony očistíme, vyloupneme nožičku a můžeme i trošičku vydlabat. Ale jen maličko, aby nám větší část žampionu zůstala vcelku. Nožičky a vydlabané kousky nasekáme najemno.
Zapékací misku nebo hlubší plech vymažeme lehce olejem nebo máslem a naskládáme do ní žampiony, vydlabanou stranou nahoru. Předehřejeme si troubu na 200 °C a připravíme náplň.

plněné žampiony

Cibuli oloupeme a polovinu nakrájíme nadrobno. Osmahneme na trošce másla nebo oleje. Přidáme na malé kostičky nakrájenou šunku a dvě hrsti najemno nasekaných žampionových nožiček. Trošku podusíme a zalijeme asi polovinou jedné smetany. Můžeme dochutit solí a pepřem. Důkladně promícháme a odstavíme z plotny. Nastrouháme sýr a přidáme ho do směsi.
Sýrem nám směs zhoustne a můžeme ji pohodlně plnit do žampionů, nešetříme, pěkně do kopečku. Malinko žampiony podlijeme vodou a strčíme do vyhřáté trouby.
Připravíme si omáčku. Nakrájíme najemno druhou polovinu cibule a opět osmahneme na kousíčku másla. Přidáme zbytek nakrájených žampionových nožiček a podusíme. Dochutíme solí a pepřem. Zalijeme zbylou smetanou, promícháme a touto omáčkou podlijeme asi v polovině pečení žampiony.
Celková doba zapékání je asi 20 až 30 minut.
Podáváme s opečenou bagetou nebo vařenými brambory.

Plnit do žampionů můžete cokoliv. Jako náhradní sýr jsem měla připravenou nivu, použít můžete i hermelín. Šunku můžete podle chuti nahradit anglickou slaninou nebo kuřecím masem. Velice chutná bude směs doplněná kukuřicí nebo hráškem, případně jarní cibulkou či čerstvými bylinkami.

Máte další nápady na plněné žampiony?

Dobrou chuť přeje elly.