zapečené brambory

Vždycky, když se mi podaří sehnat dostatečně velké brambory, tak je ráda naplním a zapeču. Náplně se dají obměňovat, podle stavu vaší lednice a spíže nebo podle vašich chutí. Výborné jsou brambory s tuňákem a kukuřicí, s hermelínem, s kuřecím masem. Nikdy se vám nepřejí!

Suroviny

4 velké brambory
1 lžíce olivového oleje
100 g anglické slaniny
1 lžíce másla
svazek jarní cibulky i se zelenou natí
1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
sůl podle chuti
čerstvě mletý černý pepř
100 ml kysané smetany
100–150 g goudy

Postup

Troubu předehřejeme na 200 °C. Rošt dáme do středu trouby. Brambory rozřízneme podélně napůl, řeznou stranu potřeme olivovým olejem, lehce posolíme a lehce opepříme. Dáme péct do trouby, na plechu. Pečeme půl hodiny až hodinu, dokud nejsou brambory měkké.

Mezitím, co se brambory pečou, tak na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme kolečka jarní cibulky a tymián. Promícháme a sundáme ze sporáku. Na této horké směsi necháme rozpustit máslo.

Z upečených brambor vydlábneme vnitřek, který přimícháme k anglické slanině s cibulkou. Vydlabáváme opatrně, aby kolem slupky zůstalo kousek vnitřku. K náplni přidáme ještě kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.

Náplň vrátíme do bramborových slupek, bude určitě do kopečku. Povrch můžeme ještě posypat strouhaným sýrem. Zapečeme v předehřáté troubě, nejlépe pod grilem, asi 4 minuty.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama