Zdraví

Plísně? Stop okrajování!


Také zbožňujete plísně na sýru i v něm? Je však třeba rozlišovat plísně pro nás neškodné a plísně zlé. Kulturní plísně, které patří mezi ty pro nás neškodné, se používají k výrobě některých potravin. 

V přírodě mají plísně pozitivní význam.  

Napomáhají koloběhu látek v přírodě tím, že je rozkládají. Občas najdu plísně i doma a podle toho, jak se na ně okolí tváří, asi nepůjde o ty kulturní…

I když noviny jim denně předčítám, poslouchají s námi zprávy v rádiu a myslím, že s hudební kulturou na tom také u nás doma špatně nebudou.

Nejčastěji najdu plíseň v hrnku od čaje nebo v lednici na zelenině. Kolikrát bych si chtěla ještě kousek dát, jen to ošklivé odkrojit...
Ale hygiena a lékaři jsou proti. Plíseň na potravinách je jednoznačný signál k vyhození potraviny celé.
Proč, ptám se?
Protože mohou v našem organismu způsobit řadu méně i více vážných onemocnění.  

Co způsobuje plíseň na potravinách?

Především je rozkládá. Plísně (včetně toxinogenních – pro náš organismus toxické), díky svým enzymům, způsobují rozklad a kažení potravin. Proto zkaženou potravinu poznám nejen tím, že jsou na ní různé barevné chomáčky, ale také tím, že prostě smrdí.

Plísně snižují biologickou hodnotu potravin tím, že spotřebovávají v potravinách vitaminy, minerály i další živiny.

Produkují mykotoxiny a další metabolity (látky vzniklé metabolismem organismu). Mykotoxiny patří mezi významné přírodní toxiny v potravinách a mohou způsobovat řadu onemocnění a mykotoxikóz u člověka a hospodářských zvířat. Patří mezi ně různé otravy, degenerace a rakovina jater, rakovina ledvin, třesy, duševní onemocnění, houbová onemocnění (tzv. mykózy).

Mezi některými houbami (a řadíme mezi ně právě i toxikogenní plísně) existuje vztah zvaný metabióza (kdy jeden mikroorganismus upraví životní podmínky v prostředí tak, že umožňují růst a rozmnožování jiného mikroorganismu). Plísně svou metabolickou činností rozkládají v konzervované potravině organické kyseliny (kyselinu mléčnou nebo octovou). Tím se sníží kyselost potraviny a může dojít v konkrétních případech k produkování nebezpečného botulotoxinu.

Ne všechny kmeny plísní jsou však toxinogenní. Vzhledem k tomu, že vyšetření potraviny na mykotoxiny je pro občana jako já velmi nákladné (tisíce korun), je vhodnější volit při sebemenší známce zkaženosti strategii – ihned celé vyhodit. Což mě mrzí, zvlášť u některých dobrot…

Abychom se lépe zorientovali, uvedu seznam potravin, u kterých hrozí největší nebezpečí onemocnění z toxikogenních plísní: chléb, pečivo, trvanlivé salámy,  tvrdé a tavené sýry, plísňové sýry, ovoce, zelenina, konzervované ovocné a zeleninové potraviny, koření, sušené plody (např. fíky, hrozinky), rýže, kojenecká výživa.

Správný výběr potravin a následně jejich vhodné skladování významně ovlivňuje kvalitu pořízeného zboží.

Plísně na povrchu potraviny jsou jen známkou toho, že jsou v ní rozkladné procesy již nastartovány, měli bychom vše, co nevyhovuje vizuální kontrole, ihned zlikvidovat.

Okrajováním se nezbavíme rizika onemocnění.  

   
22.12.2005 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. avatar
    [22] Vivian [*]

    ušlechtilou mi-lu-ju

    superkarma: 0 22.12.2005, 21:21:23
  2. avatar
    [21] Deafina [*]

    Žábina: Moje kolegyně vyprávěla v době, kdy se smělo chodit na návštěvy do nemocnice jen dvakrát týdně, že její maminka měla plíseň v hrnečku s čajem na stolku.

    superkarma: 0 22.12.2005, 15:40:35
  3. avatar
    [20] Ťapina [*]

    Ušlechtilou můžu, ostatní vyhazuju

    superkarma: 0 22.12.2005, 14:53:50
  4. avatar
    [19] gwen [*]

    Plíseň nemám ráda ani ušlechtilou.
    Já jsem zas alergická na mojeho souseda, to je takovej starej, plesnivej dědek.

    superkarma: 0 22.12.2005, 14:51:26
  5. avatar
    [18] Vivian [*]

    No občas se stane, že mi potravina vyběhne sama naproti, většinou chleba... skoro ho nejíme, tak ho kupuju málo, ale občas na něj prostě zapomeneme a tak začne kvést .
    Nic neokrajuju ani neobírám, plesnivé věci nejíme .

    Párkrát jsem se ale setkala s tím, že někdo plesnivé nebo jinak zkažené potraviny zkrmuje zvířatům

    superkarma: 0 22.12.2005, 11:33:31
  6. avatar
    [17] Odemětobě [*]

    Když dnes pozoruji svoji mamku,jak vykrajuje z jablek nahnilá místa a pak ta jablka s chutí sní,tak raději odcházím.Přitom jich mají plný sklep,šetřit nemusí.A nenechá si vysvětlit,co dělá špatně.Dcera je zase opak,jogurt o 1 den prošlý putoval k psovi.Tomu to bylo šumafuk,olizoval se až za ušima.Kunínské měl obzvláště rád.

    superkarma: 0 22.12.2005, 11:31:45
  7. avatar
    [16] Ivana. [*]

    Luciš: dobrý slogan to začnu asi taky používat

    superkarma: 0 22.12.2005, 11:21:00
  8. avatar
    [15] Luciš [*]

    taková uheráková plíseň je prý zdravější než jogurt

    A jsem též poznamenaná až chorobným šetřením rodiny z maminy strany, stačí neurčitý ďobínek a letí to do koše.
    Tata používal slogan, chudera babička
    "Jsme hrozná jabka, made in babka"

    superkarma: 0 22.12.2005, 11:02:01
  9. avatar
    [14] Bobša [*]

    Taky jsem alergická na plísně a to i na zdech, prostě všude kolem mě. Jsem detektor plísní

    superkarma: 0 22.12.2005, 10:56:17
  10. avatar
    [13] sigi [*]

    Ty smajlíci na konci se mi tam objevili jaksi omylem.

    superkarma: 0 22.12.2005, 10:34:53
  11. avatar
    [12] sigi [*]

    Když jsem kdysi chodila na přednášky z mykologie, tak nám naše profesorka vyprávěla, jak chodí do obchodů, pozoruje ty potraviny, které nám připadají normální, a určuje si jaké plísně na nich vidí

    superkarma: 0 22.12.2005, 10:33:58
  12. avatar
    [11] Ťapina [*]

    Žábina: Takových už jsem viděla, teda hlavně na lógru od kafe

    superkarma: 0 22.12.2005, 10:06:04
  13. avatar
    [10] RenataP [*]

    A co taková superplesnivá kombinace - Vltavín ?
    Niva plíseň uvnitř, hermelín plíseň na povrchu....

    superkarma: 0 22.12.2005, 09:54:26
  14. avatar
    [8] JanaVi [*]

    Žábina: To mi také v článku zaujalo .Jako jediné.

    superkarma: 0 22.12.2005, 09:48:07
  15. avatar
    [6] Žábina [*]

    jak může mít někdo plíseň v hrnečku od čaje ?

    superkarma: 0 22.12.2005, 08:51:02
  16. avatar
    [4] Aja [*]

    Ta má ale znalosti!

    superkarma: 0 22.12.2005, 08:37:47
  17. avatar
    [3] Ivana. [*]

    No to jsem takhle jednou po prázdninách našla bráchovy v tašce starou svačinu, ta byla samí květ a běhala

    superkarma: 0 22.12.2005, 08:24:24
  18. avatar
    [2] Šupitopresto [*]

    NiKina: U nás platí to samé, už proto, že mladší syn je na plísně alergický, ale i jinak - penicilin zobu jen při nemoci
    Ovšem jiná kapitolka je Hermelín, ten můžu na kila a na všechny způsoby - "syrový", naložený, smažený, kořeněný...mňam

    superkarma: 0 22.12.2005, 08:04:23
  19. avatar
    [1] RenataP [*]

    Co je naplesnivělý - letí nemilosrdně do koše

    Asi pozůstatek z dětství, kdy se u nás doma všechno "obíralo" a "odkrojovalo" Kupodivu, ale všichni žijou

    superkarma: 0 22.12.2005, 06:59:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme