Rodina

Pizza = Staletá pečená placka, kterou miluje celý svět!

Jak známo, pizza se narodila v báječné neapolské kuchyni. Název pizza již znala středověká latina, měla jej za „ chléb chudých“, připravovaný v Neapoli. Původní pizza by milovníky jejích dnešních pestrobarevných chutí a vůní nejspíš zaskočila. Byl to jen vyválený kus těsta, kterým pekař zkoušel teplotu své rozpálené chlebové pece. Na tento „odpad“ nedočkavě před pekárnou čekával zástup chudáků a žebráků. V časech hojnosti se placka pomazala olivovým olejem a později se začaly navrch přidávat další ingredience, třeba sušené ryby nebo sýr.

oetker

Ovšem, vezmeme-li do úvahy, že pizza je pouhou pečenou plackou z nekvašeného těsta, pak její tradice sahá mnohem dál. Takový pokrm připravovali již lidé v neolitu, znali jej i staří Egypťané, Řekové a Římané (ti si jej oblíbili s česnekem nebo s cibulí a také ochucený bobkovým listem). Tento druh chleba měli za každodenní příděl své stravy perští vojáci a sušili si jej na svých štítech.

Slovo „pizza“ nejspíše pochází z řeckého „pita“, které si středověká neapolština přetvořila do výrazu „picea“. Jak šel čas, začala se prostá chlebová placka „krášlit“ dalšími přísadami. Nejčastěji sýrem, rajskými jablíčky, plátky slaniny nebo nejrůznějším kořením. Král Ferdinand I. podle legendy tajně vyrážel v přestrojení za měšťana do ulic, aby si pochutnal na pizze. Dvůr totiž považoval toto jídlo za příliš sprosté.

Za skutečný svátek a kulinářské „nanebevzetí“ pizzy se považuje 12. června 1889. Tehdy neapolský kuchař Raffaele Esposito vytvořil na počest královny Markéty Savojské, která přijela na návštěvu města, pizzu v italských národních barvách (červená - rajský protlak, bílá - sýr mozzarella a zelená - bazalka). A nazval ji jednoduše po Jejím Veličenstvu - Margerita. Ovšem rozličné druhy pizzy se pekly již dříve. Klasik Alexandre Dumas popisuje roku 1843 hned tři známé druhy této slavné placky.

oetker

S trochou nadsázky by se dalo říci, že pizza byla prvním „fast-foodem“ na světě! Na začátku její slávy se totiž prodávala výhradně u pouličních stánků nebo v pekárnách „přes ulici“. První restaurace, v nichž se při její konzumaci sedělo v poklidu u stolku, začaly vznikat na počátku 19. století. A dostaly název po oblíbené placce - „pizzeria“.

Dnes si již můžete vychutnávat čerstvě upečenou pizzu v pohodlí domova kdykoliv chcete. Díky jedinečné pizze Dr.Oetker Casa di Mama dokonce zcela bez práce. Pizza Casa di Mama je první mražená pizza na čerstvém nepředpečeném těstě. Jedinečná technologie umožňuje zamražení syrové pizzy, takže je u Vás doma poprvé a zcela čerstvě upečená. Pizza se vyznačuje tenkým těstem, nadýchanými a křupavými okraji a bohatou oblohou z čerstvých kvalitních surovin.

Pokaždé Vás nadchne svojí nezaměnitelnou chutí.

Více informací na stránkách Casadimama ZDE

   
21.04.2010 - Rodina - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [10] Klára Křížová [*]

    ToraToraTora — #3 To je jasné, že domácí věci jsou vždycky lepší. Ale když máme nedostatek času a naše velké děti mají permanentní HLAD , tak se pizzy v mrazáku vždycky hodí. (klidně si jí udělaj když přijdou ze školy) Tady ta Diavolo a 4 sýry je fakt dobrá - tyhle jim chutnají, tak je kupujeme. tenké těsto akorát, žádná guma a ingredience jsou taky v pohodě. jednu dobu jedli furt zalejvací polívky a ty čínský hnusy, jsem ráda, že si teď dělají pizzy. Myslím v čase, když jsou sami doma. Jinak u nás se vaří teplé večeře skoro každý den...

    superkarma: 0 21.04.2010, 18:49:21
  2. avatar
    [9] mio [*]

    ToraToraTora — #5 tak gnocchi.. Sml52Sml52 

    no víš jak, jelikož brácha má pizzerku právě s tou pecí, pro mě bylo jaksi zbytečné si ji připravovat doma, že.. když jsme ji měli kdykoliv u něho, ale já už bych si ji docela dala, tak ji zkusím udělat z bezlepkové mouky, tak jsem zvědavá, jak se podaří, jestli se teda vybičujuSml30

    superkarma: 0 21.04.2010, 17:49:44
  3. avatar
    [8] wich [*]

    Z těchto jsme zkoušeli salámovou a byla opravdu dobrá.

    superkarma: 0 21.04.2010, 16:07:41
  4. avatar
    [7] wich [*]

    Když dělám pizzu doma, tak z listového těsta, je krásně křehké a chutná jak na sladko, tak na slano, čili jej vyložím na plech, pokladu tím, nač je zrovna chuť a dobrá víkendová večeře je hotova Sml59Na pizzu do pizzerie už jsme si nezašli dlouho, dík za tip, napravíme Sml33 Z kupovaných mi nejvíce chutná Ristorante Hawai Sml67

    superkarma: 0 21.04.2010, 15:51:00
  5. avatar
    [6] sanvean [*]

    ToraToraTora — #3 popravdě..já se o to jednou pokusila a výsledkem byla tenká, jako šutr tvrdá pizza. Já a kynuté těsto nejsme kamarádi Sml23 Tuhle jsem zkusila a na polotovar chutnala dobře, žádný kečup a eidam. Ale té z pece se nic nevyrovná, o tom žádná.

    superkarma: 0 21.04.2010, 14:35:19
  6. avatar
    [5] ToraToraTora [*]

    mio — #4 Překonat lenost se vyplatí. To víš, že si ji čas od času necháme dovézt, ale domácí je domácí Sml58 Dneska se chystám na domácí gnocchi se sýrovou omáčkou...v kupované verzi to je hnus, ale v té domácí...jak jsem to řekla muži, hned si myslel, že něco slavíme a bude sex Sml54

    1. na komentář reaguje mio — #9
    superkarma: 0 21.04.2010, 14:18:45
  7. avatar
    [4] mio [*]

    ToraToraTora — #3 a úplně nejlepší pizza je v dobré pizzerii upečená v peci na dřevoSml67 akorát já už nemůžu, bééé, tak musím doma. Zaručený recept mám, ale zatím jsem byla líná.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #5
    superkarma: 0 21.04.2010, 13:47:18
  8. avatar
    [3] ToraToraTora [*]

    Klára Křížová — #2 Já dělala vždycky domácí, pak jsme si pořídili mikrotroubu a jednou jsem z lenosti pizzu koupila. Sml23 Ne ne, kupované nám nechutnají. Zkuste si vygůglit nějaký zaručený recept a dětem ji jednou upéct. Pořádně obloženou tím, co milují, bez kečupu zato s rajčaty, mozzarelou.... Budou považovat Oetker za sprosté slovo

    1. na komentář reaguje mio — #4
    2. na komentář reaguje sanvean — #6
    3. na komentář reaguje Klára Křížová — #10
    superkarma: 0 21.04.2010, 13:32:47
  9. [2] Klára Křížová [*]

    ToraToraTora — #1 tyhle jsou dobré, naše děti jí mají rádi.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #3
    superkarma: 0 21.04.2010, 12:30:37
  10. avatar
    [1] ToraToraTora [*]

    Když pizzu, tak domácí, ale ne to, co se prodává na kámen ztvrdlé v marketech a po písknutí mikrovlnky se to tváří jako jídlo.

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #2
    superkarma: 0 21.04.2010, 11:54:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme