Vaření

Pizza 100 x jinak

V minulém článku jste si mohli vybrat z jakého těsta si připravíte svou domácí pizzu. Dnes vám dáme pár tipů na to, čím pizzu obložit, ozdobit, ochutit.

Připravili jste si těsto na pizzu? Po vykynutí jej rozválejte a dejte na vymazaný plech. Nejlepší je speciální kulatý plech na pizzu, který si určitě kupte, pečete-li pizzu častěji. Jinak vám postačí běžný plech, který vymažete olejem a těsto na něm buď vytvarujete do kulata nebo ji uděláte jako klasický koláč, na celou plochu. Snažte se těsto vyválet co nejtenčí.

Teď nás čeká další důležitý krok. Na pizzu se musí natřít rajčatová omáčka. Někdo domácí pizzu potře kečupem, není to ale to pravé. Já používám na pizzu krájená rajčata z plechovky, ochucená bazalkou nebo česnekem. Pokud použiju česneková, přidám do nich ještě sušenou nebo čerstvou bazalku, pokud použiju bazalková, rozdrtím do plechovky ještě dva nebo tři stroužky česneku. Celá plechovka mi vyjde na dvě až tři pizzy, podle toho jak je dělám velké.

Když je dostatek čerstvých rajčat, dávám na pizzu rajčata nakrájená na tenké plátky, sypu je bazalkou nebo oreganem a česnekem potírám těsto pod rajčaty.

Další suroviny jsou jen na vás, na vaší fantazii, obsahuje ledničky nebo vaší chuti...

Nejjednodušší co může být je pizza pouze s rajčaty a mozzarellou, jmenuje se Pizza Margherita.

Suroviny: 400 g rajčat (nebo krájená rajčata v plechovce), 250 g mozzarelly, sůl a pepř, olivový olej, čerstvá bazalka a oregano, česnek.
Postup: Rajčata nakrájíme na plátky, stejně tak i mozzarellu. Naskládáme obojí rovnoměrně na těsto, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekanou bazalkou a oreganem. Okraje těsta potřeme česnekem.

Stačí když k surovinám na pizzu Margheritu přidáte na kolečka nakrájené dvě cibule a máte pizzu Cipolla.

Nemáte cibuli rádi? Vyzkoušejte tedy místo ní žampiony a tím si připravíte pizzu Funghi.

Pizza Konfetti
Suroviny: 400 g mrkve, 2 cibule, červenou + žlutou  + zelenou papriku, 600 g cukety, 1 konzerva kukuřice, 4 párky, 250 g mozzarelly, sůl, pepř, olivový olej, česnek, oregano.
Postup: Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kousky, párky na kolečka, mozzarellu na plátky. Všechno kromě mozzarelly navršíme na těsto, osolíme, opepříme a okraje těsta potřeme česnekem. Zeleninu zaskládáme kolečky sýra. Posypeme kořením, pokapeme olivovým olejem a upečeme.

Pokud z tohoto receptu odstraníme párky a přidáme třeba ještě další oblíbenou zeleninu, máme pizzu pro vegetariány - Vegetaria.

Na základní pizzu Margheritu můžete také přidat oblíbený suchý salám a máte z ní pizzu Salami. Pro obměnu ještě posypejte červenou, zelenou či žlutou paprikou pokrájenou na kostičky.

Mojí favoritkou v každé pizzerii i při domácí výrobě, je pizza Hawai. A je opět jednoduchá. Stačí k základní Margheritě přidat šunku a kostičky ananasu. V mojí oblíbené pizzerii tuhle pizzu navíc flambují a tak je úplně dokonalá :-).

Další známou pizzou je Pizza Quatro Stagioni, známá také jako pizza Čtvero ročních období. Na rajčatový základ rozložte kolečka šunky, žampiony pokrájené na plátky, červenou (zelenou či žlutou) papriku na kostičky. To celé posypejte strouhaným eidamem či mozzarellou.

Výbornou surovinou na pizzu je kuřecí maso. Opět můžete kombinovat s mnoha dalšími pochoutkami a vytvořit si tak pokaždé jinou.
Kousky kuřecího masa + žampiony + olivy + eidam
Kousky kuřecího masa + žampiony + kukuřice + hermelín
Kousky kuřecího masa + kukuřice + feferonky + eidam
A kombinací je více a více...

Další skvělé kombinace
Pizza Quatro Formaggi
- 4 druhy sýrů (obvykle mozzarella, sýr s modrou plísní, hermelín, balkánský sýr)
Tuňák + šunka + žampiony + olivy + eidam
Plody moře
Játra + cibule + žampiony + paprika + eidam
Brokolice + olivy + mozzarella
Klobása + anglická slanina + cibule + eidam
Lilek + hřiby + mozzarella
Špenát + šunka + vejce + mozzarella

Jakou pizzu máte rádi?

   
26.05.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [23] jithule [*]

    ivory — #22 já též

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:01:36
  2. avatar
    [22] ivory [*]

    dělám pokaždé jinou

    1. na komentář reaguje jithule — #23
    superkarma: 0 14.11.2012, 14:42:49
  3. avatar
    [21] hubajda [*]

    Montana — #20 hm tak to bych si take dala

    superkarma: 0 09.11.2012, 00:02:21
  4. [20] Montana [*]

    Nejraději mám Exelant -šunka,hrášek a kukuřice. A když se na ni dá ještě kuřecí a feferonky tak to nemá chybu

    1. na komentář reaguje hubajda — #21
    superkarma: 0 11.08.2008, 19:36:47
  5. [18] Šíša [*]

    superkarma: 0 25.09.2006, 14:06:35
  6. avatar
    [16] narciska [*]

    Yavanna: jeste ze se nekdo ozval

    superkarma: 0 29.05.2006, 21:12:12
  7. avatar
    [15] Deafina [*]

    Na pizzu já chodím nejradši do takových podniků, kde je pečou u živého ohniště.

    superkarma: 0 29.05.2006, 10:54:13
  8. avatar
    [13] sunnynka [*]

    Vanessa: mražené korpusy a vůbec mražená pizza mi přijde Anonym: jenže málokdo umí těsto právě takhle zpracovat Yavanna: děkuju za připomínky Já třeba taky plech nepotírám olejem, mám koupený takový tenký, kulatý - přímo na pizzu - a ten je z tak kvalitního materiálu, že na něj může přijít rovnou těsto

    superkarma: 0 28.05.2006, 10:38:01
  9. avatar
    [10] aha [*]

    Já mám takovou zkušenost, že když dám na pizzu čerstvá rajčata nebo konzervovaná, tak hodně pustí vodu a pak to z té pizzy sjíždí. Místo rajčat dám rajčatový protlak, který ochutím medem. Zkuste to, je to vynikající, ač se to nezdá. Já taky nevěřila. Popř. ještě česnek do toho.

    superkarma: 0 26.05.2006, 14:48:43
  10. avatar
    [9] Žábina [*]

    hezky napsané

    superkarma: 0 26.05.2006, 14:27:21
  11. avatar
    [8] Yavanna [*]

    Sunnynko, mám pár připomínek: - někdo peče pizzu na pizza kameni, na silikonu nebo na pečícím papíru = není vždy nutné vymazat plech; - na pizzu se MUSÍ natřít rajčatová omáčka? A co takhle pizza bramborová, bílá, se smetanovým základem, se špenátovým základem? - funghi jsou houby obecně, ne jen žampiony... A že málokterý profi-pizzař uznává Hawaii a podobné kombinace s ovocem, to už je samozřejmě věc vkusu. Ale článek je jinak zajímavý

    superkarma: 0 26.05.2006, 10:48:31
  12. avatar
    [7] JK [*]

    V.Nováková: píšeš taky někdy něco jiného?

    superkarma: 0 26.05.2006, 10:34:06
  13. avatar
    [6] Luciš [*]

    italiana: šunková s kapari, olivami a rybičkama

    superkarma: 0 26.05.2006, 10:30:09
  14. avatar
    [5] V.Nováková [*]

    dejte pokoj s pizzou, jen tak jednou za čas, není nad dobře navařenej obídek, moučníček, salátek, a jiné mňamky.....kdo není línej tak to zná !

    superkarma: 0 26.05.2006, 10:06:13
  15. [4] carodejnice [*]

    Posílám Vám jedno "vylepšení" pizzy: - po vyválení dát na okraj těsta hranolky tvrdého sýra, těsto přes ně zarolovat. Dobrou chť!

    superkarma: 0 26.05.2006, 09:31:17
  16. avatar
    [3] Kayty [*]

    U mě je nejoblíbenější pizza Sicilia - tomatový základ (někdy dávají i na těsto česnek), paprikový salám, trocha šunky (není nutná), olivy, sýr. Někdy Hawai, někdy s tuňákem ... prostě podle momentální chuti.

    superkarma: 0 26.05.2006, 09:24:38
  17. avatar
    [1] Linde [*]

    nejsem znalec, spokojím se při hladu s čímkoliv, co má na krabici v mražáku v sámošce nápis pizza. Ale receptíky vytisknu a o víkendu budu tvořit Aspoň poznám změnu

    superkarma: 0 26.05.2006, 07:25:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme