Jste žena ve světě piva, tedy světě, který je stále spíše mužský – jak se vám v něm pracuje?
Skvěle. Divila byste se, kolik žen se kolem piva pohybuje! A to samozřejmě nejen v administrativních pozicích. Spousta žen pracuje i ve výrobě a podílí se na vývoji nových druhů piva a jejich vaření. To, že pivo je čistě mužská záležitost už dávno neplatí. Co třeba plno lidí neví je, že u nás v Birellu máme i paní sládkovou! Tedy ženu, která stojí za přípravou receptur a vařením piva.

Jak jste se vůbec k práci s pivem dostala?
Než jsem nastoupila do Prazdroje, starala jsem se několik let o image výrobce nealkoholických nápojů a pak přišla nabídka od Prazdroje. Zda chci pracovat pro firmu, kterou zná celý svět a která je navíc typicky česká, nebylo těžké rozhodování, takže jsem na ni ráda kývla. Nejprve jsem měla na starosti uvádění nových produktů na náš trh, a to především z kategorie ciderů.

Co máte ve své pozici na starosti?
Nyní mám na starost značky Birell, Frisco a Kingswood z pozice marketingové manažerky. Je to hodně pestrá práce. Mému okolí vždycky přišla nejzajímavější část, do které spadá vymýšlení nových produktů a příchutí.

Jak takové vymýšlení probíhá?
Většina lidí si představí, že si sedneme s kolegy někam ke stolu a přemýšlíme, co by nám tak chutnalo a při tom se shodneme na nějaké nové příchuti. Tak to ale není. Je to mnohem složitější práce, do které jsou zapojeny desítky lidí. Musíme sledovat světové i domácí trendy, připravovat, a hlavně vyhodnocovat průzkumy mezi spotřebiteli a na jejich základě potom dojdeme k několika možnostem, které bychom mohli uvést na trh. K nim naši sládkové vymyslí recepty a pak je zkoušíme vařit a ochutnáváme – a opět, nejen s úzkým okruhem zaměstnanců pracujících s Birellem. Samozřejmě zjišťujeme i názory spotřebitelů, které také zohledňujeme.

Jak dlouho celý proces trvá?
Připravit a uvést na trh nový produkt je dlouhodobá práce, která zabere mnoho měsíců. Trochu delší je v případě nápojů, kde je potřeba sladit více ingrediencí, jako byl v poslední době třeba Birell Botanicals – vyladit ten správný poměr je hotová alchymie.

Zmínila jste Birell Botanicals, v čem je jeho chuť unikátní?
Birell Botanicals je typický svou postupně se rozvíjející chutí. Jde o unikátní kombinaci chuti ovoce s jemnou hořkostí a osobitým aroma jednotlivých ingrediencí. Nápoj se připravuje tradičním pivovarnickým postupem za použití unikátních kvasinek a svou charakteristickou chuť získává během 19denního procesu vaření a zrání. Chuť ovlivňuje také specificky namíchaný poměr ingrediencí, které jsou navíc přidávány během procesu vaření v různých skupenstvích – od sušených, přes extrakty až po přírodní aromata. V současné době máme tři příchutě Birell Botanicals – Bezový květ s citronem a tymiánem, Zelený čaj s jasmínem a bergamotem a Jablko se zázvorem a heřmánkem.

Plánujete na léto nějaké akce, kde by se mohli lidé s Birellem blíže seznámit a produkty ochutnat?
Během jara projedeme Českou republiku s Birellem Botanicals. Na pěti výletních místech v Česku budeme stavět květinové mandaly – pod vedením profesionálních floristek se do jejich tvorby budou moci zapojit všichni návštěvníci těchto vybraných turisticky atraktivních míst. Zde budou mít možnost ochutnat všechny tři příchutě Birellu Botanicals a také si v laboratoři smyslů ověřit, kolik bylinek a rostlin dokáží poznat za pomoci čichu. Začínáme už 1. května u hlavního vchodu do Adršpašsko-teplických skal, v sobotu 5. května se pak potkáme s návštěvníky liberecké botanické zahrady, o státním svátku 8. května budeme na Lipně u Stezky v korunách stromů, 15. května u vchodu do Punkevních jeskyní v Moravském krasu a celou roadshow zakončíme 19. května na nádvoří plzeňského pivovaru.

V létě potom bude v rámci našeho charitativního projektu Nezastavitelní, který pomáhá handicapovaným lidem vrátit se zpět do aktivního života, putovat po Česku Birell brána – za každého člověka, který jí projde, proběhne či projede na kole Birell věnuje 5 Kč na konto projektu.

Dáte si v soukromí ráda pivo, nebo je to pro Vás natolik pracovní záležitost, že dáváte přednost jiným nápojům?
Pivo si dám moc ráda i v soukromí.  Když jsme s rodinou na výletě – ať již pěším, nebo třeba na kolech, jsem věrná té „své“ značce a dám si nealkoholický Birell – je ho tolik variant, že si vždycky vyberu tu pravou podle aktuálního rozpoložení, nálady a chuti. Když chci jen tak posedět s přáteli, tak si moc ráda vychutnám půllitr Plzně.

Váš pracovní život je asi poměrně náročný, jak se Vám daří skloubit jej s prací? Je to hodně diskutované téma, každá žena má svůj recept – jaký je ten Váš?
Budu upřímná – je to mazec. Být úspěšná v práci, zároveň zůstat dobrou a milující matkou a manželkou, a ještě vyšetřit čas na nejmilejší koníčky, je často výzva. Hodně mně pomáhá a nabíjí, že miluji nejen svou rodinu, přátele a koníčky, ale právě i práci, kterou dělám. Výhodou je, že i moje rodina ráda tráví volný čas aktivně. Společně tak často cestujeme a vyrážíme na hory, kolo nebo lyže. A když mám některý víkend florbalový zápas, moje rodina sedí na tribuně a fandí celému našemu týmu.
 

Reklama