pivní kolečka

S několika kamarádkami si celkem často vyměňujeme osvědčené recepty na použití domácích pekáren. I když ta naše nejede tak často jako v době, kdy jsme ji koupili, přesto ji využíváme často. Většinou však jen na umíchání a vykynutí těsta a dále pečeme v troubě.

Takhle se ke mně dostal recept na výborné drobné pečivo k pivu i vínu. A když jsme s kamarády pořádali soukromé pivní slavnosti s degustací několika druhů piv, vyzkoušela jsem také pivní pečivo.

Tvarovala jsem jednoduchá kolečka, ale určitě by nevadily ani tyčinky, preclíky či jiné tvary.

Suroviny

  • 230 ml černého piva (použila jsem kvasnicový ležák)
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 1 žloutek
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • mletý pepř

na posypání
mák, kmín, hrubá sůl

Postup

Všechny suroviny dáme do domácí pekárny, kterou nastavíme na program Těsto. Umícháme a necháme vykynout.
Z těsta tvoříme kolečka, která ještě necháme asi deset minut dokynout na plechu, který jsme předem vyložili pečicím papírem. Podle původního receptu se mají tvořit preclíky, ale s těmi se mi nechtělo motat. :-) Kolečka byla super a chutnala opravu úplně stejně. :-)

Hotové tvary potřeme bílkem rozšlehaným s trochou piva a posypeme hrubou solí a kmínem nebo mákem.

Pečeme asi 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama