Domácnost

Pít, přitom se neopít


Šampaňské. Kořalka. Vínko bílé i červené. A samozřejmě pivečko!


Oslavy Silvestra a příchodu nového roku tradičně doprovází zvýšená konzumace vybraných lahůdek, a především dobrých, povětšinou nikoliv lihuprostých nápojů.

Ale jak minimalizovat katastrofální následky často nezřízeného pití a kombinování různých druhů alkoholických nápojů?

 

I když jsme národem pivařů a i v kořalce dobýváme přední příčky nelichotivých žebříčků, tu a tam se vyskytnou i abstinenti, nebo jen občasní konzumenti.

Co nejlepšího doporučit těm posledně zmiňovaným, aby si i oni mohli parádně užít oslavy konce roku?

 

Pomineme-li, že vepřovou s knedlíkem a se zelím musíme zapít dobrým pivem, dopřejeme si v závěru roku i jiné, stejně oblíbené produkty kvašení.

 

Jdeme do vína!


Aby nás pohoda provázela celý večer, je dobré vědět, co k čemu pít. Jaké pití se hodí k tomu kterému jídlu a co je naprosto nevhodné.

 

Víno například vůbec „nepasuje“ k jídlům okyseleným octem, nesnáší se se zmrzlinou, zavařeninou (i tou ve vánočním cukroví) a s čokoládovými polevami, není vhodné ani k vajíčkům. Červené víno si „nerozumí“ s pokrmy z darů moře, atd. atd.

 

S teploměrem po ruce

 

Aby mělo pití vín ten správný efekt, musí mít také správnou teplotu. Šumivá vína se zásadně podávají velmi chladná, mezi 5–7 ºC, vínům bílým odpovídá teplotní rozmezí 7–10 ºC, pro vína mladá je nejvhodnější teplota 10–12 ºC, stejně jako pro klarety a vína růžová.

Lehká červená vína servírujeme při teplotě 12 – 15 ºC, vyzrálá červená musejí mít teplotu vyšší, okolo 14–18 ºC. Vína dezertní (Portské nebo Madeira) mají mít kolem 13–14 ºC.

 

Láhev chladíme pod tekoucí vodou nebo v ledničce, nikdy v mrazničce, protože náhlé teplotní změny mohou způsobit vínu tepelný šok. Oteplení vína provádíme v teplé vodě.

 

Předkrmy

Společné stolování bychom měli zahájit aperitivem a chuťovkou. Slaná je nejvhodnější ke sklence suchého sektu označovaného na etiketě „brut“, v toleranci je i mírně nasládlý „sec“.

Sladší chuťovky podáváme k nasládlejšímu Tramínu, Rýnskému Ryzlinku či slavnostnějšímu francouzskému Sautern z oblasti Bordeaux.

 

Předkrm bez výraznější chuti, například rybu, také můžeme doprovodit bílým, dobře vychlazeným vínem s výraznějšími kyselinami, nejlépe s přívlastkem kabinet (Vlašský či Rýnský Ryzlink).

 

Pokrm výraznější chuti zapijeme lehkým vínem s aromatickými či kořenitými látkami (suchý Müller-Thurgau nebo sucjé Sylvánské), dobře se uplatní i bílé nebo jemně růžové klarety.

 

Polévky

Po něčem malém k zakousnutí je na řadě polévka. K zeleninovým se opět hodí suchý Müller-Thurgau nebo víno růžové, k hovězí polévce je nejvhodnější vyzrálé bílé víno (Neuburské), k hustší pak kořenité Sylvánské nebo suché Rulandské. K sytému boršči je dobré plnější červené nebo růžové víno.

 

Hlavní jídla
Pro hlavní chod se řídíme podle osvědčených pravidel, podle kterých pak volíme kombinace: K lehkým jídlům se hodí lehká bílá vína.

Rybu, která podle rčení musí plavat, smáčíme lehkým suchým bílým vínem s nižším obsahem alkoholu (kabinet), smaženého obalovaného kapra, který nám zbyl od Štědrého večera, zapijeme vínem zralejším (Rulandské, Chardonnay, Rýnský Ryzlink).

 

Podobně vína k drůbeži (ovšem pozor – na Nový rok se drůbež nesmí jíst, protože by nám uletělo štěstí!). Pouze ke krocanovi, který má maso světlé i tmavé, můžeme servírovat bílé i červené víno.

 

K vydatným jídlům – k telecímu a hovězímu masu – jsou vhodnější plná či vyzrálá vína bílá nebo lehčí červená (Sylvánské, Rulandské či Neuburské, Veltlínské bílé i červené).

Tmavá masa – zvěřinu, ale i husu a kachnu či pernatou zvěř (bažant, koroptev, perlička) zapíjíme vyzrálým červeným vínem (Frankovka, Svatovavřinecké, francouzské Bordeaux, italské Barolo nebo Barbera).

 

Sýry

Na závěr po jídle, kdy se ještě servírují sýry, se výběr vín různí: k čerstvým mladým bílým sýrům se hodí bílá svěží vína (Müller-Thurgau, Neuburské, Veltlínské zelené), k máslovým a zeleninovým sýrům jsou vhodná vína růžová.

 

Sýry s bílou plísní zapíjíme Rulandským, Neuburským nebo Sylvánským vínem, k tvrdým se podávají vína červená.

 

Moučníky

Ke sladkému vánočnímu cukroví, které nám ještě zbylo na stole od Štědrého dne, se dobře uplatní sladká šumivá vína (Tramín, Sauvignon, Rýnský Ryzlink, Suternské nebo Tokajské).

 

Přejeme dobrou chuť a co nejmenší kocovinu!

   
30.12.2008 - Dům a byt - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. avatar
    [3] wich [*]

    Lotka: Někteří třeba pijí na chuť

    superkarma: 0 01.01.2009, 20:57:23
  2. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Lotka: nepiju, takze se neopiju.

    superkarma: 0 30.12.2008, 20:22:57
  3. avatar
    [1] Lotka [*]

    Piju, abych se opila, jinak bych mohla pít vodu, ne?

    superkarma: 0 30.12.2008, 15:14:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme