Vaření

Piškotový velikonoční beránek

velikonoční beránek

Přípravy na Velikonoce jsou v plném proudu. Máme upečeny jidáše, připravujeme se na mazanec, známe recept na velikonoční nádivku. Co nemůže na stole chybět? Přece beránek! Inspirujte se naším jednoduchým receptem a pošlete svůj výtvor do velikonoční výzvy.

Beránka peču každý rok. A nikdy se na stole nestihne moc ohřát, nebo spíše oschnout. Děti začnou ukrajovat pěkně zadeček, až je beránek poloviční. U hlavy se trochu zarazí, protože ukrojit chudáčkovi roztomilému hlavu, to je přece jen drsné. Ale když už někdo zakrojí...

Nejraději peču beránka piškotového. Po upečení a vychladnutí ho jen pocukruji, dostane krásnou mašli, oči a nos z hřebíčku. Líbí se mi však i beránci zabalení do sněhového kabátku z bílků. Jsou sice trochu přeslazení, ale moc krásní.

Jakého beránka pečete vy? Budeme rádi, když se s námi podělíte o recept a pošlete ho i s fotografií do naší velikonoční výzvy. Její uzávěrka je 8. dubna. Až do té doby můžete své soutěžní příspěvky posílat na mail

elly@bohynekuchyne.cz

Více podrobností o soutěži najdete TADY.

Suroviny

  • 5 vajec
  • 25 dkg cukru krupice
  • 25 dkg mouky - používám půl napůl polohrubou a hladkou
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120 ml slunečnicového oleje

Postup

Na začátku pečení si zapneme troubu, kterou nastavíme na 200 °C. Vejce si vcelku vyklepneme do šlehače a vyšleháme do světle žluté, nadýchané pěny. Poté přidáme cukr a dále šleháme asi tři až čtyři minuty. Vlijeme olej a ještě chvíli šleháme.

Mouky a prášek do pečiva promícháme a po částech vmícháme do sladké vaječné směsi. Důkladně promíchanou směs nalijeme do formy na beránka, kterou jsme předtím velice důkladně vymazali olejem, sádlem nebo (jako já) vystříkali olejem ve spreji. Poté vysypeme polohrubou moukou. Dáváme si opravdu záležet, protože i sebemenší místo, které při tomto kroku vynecháme, se nám může pomstít tím, že díky němu beránek nepůjde z formy vyklopit.

Těsto tedy nalijeme do předního beránčího dílu a přiklopíme zadním dílem. Kdo má beránka jednodílného, tak samozřejmě nepřiklápí ničím.

Formu vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme ještě dalších 30 minut. Zkusíme opatrně odklopit horní díl formy a do beránka zapíchneme špejli, abychom zjistili, zda už je upečený. Špejle by měla vyjít ven neušpiněná od těsta, maximálně s několika drobečky.

Už máme upečeno? Výborně. Vytáhneme formu ven z trouby a zabalíme ji do vlhké utěrky. Necháme ÚPLNĚ vychladnout a dříve se ani nepokoušíme beránka vyklopit. Trvá to asi hodinku, dvě. Poté opatrně vyklopíme.

Krásného beránka pocukrujeme, ozdobíme mašličkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
03.04.2015 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [15] danca79 [*]

    to vypada docela jednoduse Sml67

    superkarma: 0 06.04.2015, 17:56:02
  2. avatar
    [14] monkee [*]

    Elly, co kdybyste už přestala v receptech psát o šlehači, každá máme svobodnou volbu, jak suroviny zpracovat, a v článku to působí tendenčně. Já třeba nejvíc používám robot a mám se kvůli tomu cítit ukřivděná? Kuchyňské přístroje si každý vybírá a volí sám. Mě třeba nedonutíte dělat něco v mikrovlnce, a to ji mám (ve sklepě). A šlehač mám úplně jiný než vy (taky značkový) a jsem s ním navýsost spokojena.

    Ona ani M.D. Rettigová ("...udělej sníh z 15 bílků...") nepsala, jestli k míchání vzít kovovou metlu soudkovou nebo spirálovou nebo klasickou dřevěnou kvedlačku.

    superkarma: 1 03.04.2015, 20:26:37
  3. avatar
    [13] Ferdas [*]

    upeču šlehačkovýho

    superkarma: 0 03.04.2015, 12:32:19
  4. [12] Pavla_b [*]

    FAXÍK — #11 tak to moc děkuji

    superkarma: 0 03.04.2015, 10:52:34
  5. [11] FAXÍK [*]

    Pavla_b — #9 je to jedna velká krása, nádhera Sml67

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #12
    superkarma: 0 03.04.2015, 10:50:34
  6. [10] Pavla_b [*]

    jedna starší fotka z Velikonoc

    superkarma: 0 03.04.2015, 10:03:12
  7. [9] Pavla_b [*]

    1. na komentář reaguje FAXÍK — #11
    superkarma: 5 03.04.2015, 10:02:25
  8. avatar
    [8] elly [*]

    danouch84 — #6tak se nám potom pochlubte fotkou :-)

    superkarma: 0 03.04.2015, 09:43:48
  9. [7] ZdenaZ [*]

    beránka jsem právě dopekla až vychladne ještě ho potřu citronovou polevou dostane červenou mašličku,oči z hřebíčku a do pusinky kousek zelené snítky

    superkarma: 0 03.04.2015, 09:25:38
  10. [6] danouch84 [*]

    taaak a už se peče, děkuji za recept, doufám, že bude vypadat jako ten váš Sml67

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 03.04.2015, 09:25:21
  11. avatar
    [5] kuželka [*]

    Koupila jsem novou formu - tradiční, jakou jsem mívala před léty. A chtěla jsem jednoho beránka jen tak na zkoušku - v nové formě, v nové troubě. Na kolik stupňů, jak dlouho?

    Tak jsem jen tak z legrace našla na internetu beránka od Ládi Hrušky. S pudinkem. Jenže já jsem se přehmátla a místo vanilkového pudinku jsem vzala banánový!!!!! Mám asi nejvoňavějšího beránka na světě Sml52

    Ale je pravda, že dětem strašně chutná!!!

    superkarma: 0 03.04.2015, 08:55:31
  12. [4] Pavla_b [*]

    Beránka pečeme taky, z třeného těsta. Máme tři formy - velký a malý beránek a zajíček, tak hned tak nezmizí.Sml30

    superkarma: 0 03.04.2015, 08:23:23
  13. [3] Lenda26 [*]

    krásnej taky se na něj chystám Sml59

    superkarma: 0 03.04.2015, 07:19:53
  14. [2] Breberka456 [*]

    k nakousnutí Sml59

    superkarma: 0 03.04.2015, 06:43:07
  15. [1] manislava [*]

    chci ho mnamSml67

    superkarma: 0 03.04.2015, 06:19:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme