Vaření

Piškotová roláda - rychlá klasika

Piškotová roláda s marmeládou je klasika, kterou můžete servírovat do půl hodiny. Rychlá, jednoduchá a hlavně chutná. Když zvládnete piškotové těsto, máte vyhráno. Marmeládu můžete vyměnit za jakoukoli náplň a variací je nekonečné množství...

roláda

Piškotová roláda se u nás doma dělala vždy, když se ohlásila návštěva těsně před svým příjezdem. Suroviny na ni totiž má doma každý a maminka ji měla hotovou během dvaceti minut.

 

 

 

 

 

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžíce cukru
  • špetka soli

žloudekVajíčka oddělíme a z bílků a špetky soli ušleháme dostatečně tuhý sníh. Vyzkoušela jsem na šlehání testovací kuchyňský robot ETA Gratus Max. Rychlé a bez práce. Jedna mísa vystřídala druhou. Na řadu přišly žloutky s cukrem. Po ušlehání jsem opatrně vmíchala mouku a na závěr stěrkou opět vmíchala obláčky sněhu.

Poté těsto putovalo na plech s pečícím papírem. Je potřeba ho rovnoměrně rozetřít po celé ploše a poté dát jen na čtyři až šest minut do trouby na 170sníh stupňů a pečlivě hlídat.

Na rolování jsem si vzala k ruce manžela, ale nakonec nebylo jeho rukou téměř potřeba. Těsto jsme přenesli na pečícím papíru z plechu na velké kuchyňské prkénko. Pomocí dlouhého nože jsem těsto opatrně oddělila od papíru, rychle pomazala marmeládou a srolovala. Na závěr můžete roládu pocukrovat.

Kuchyňský robot ETA Gratus MAX

Kuchyňský robot ETA Gratus MAX umí doslova zázraky - mixovat, hníst, šlehat, mísit, strouhat, mlít i plnit uzeniny. Překvapí vás výkonným motorem 1200 W a bohatým příslušenstvím, vč. mlýnku na maso, na mák, skleněného mixéru a struhadel. Robot Gratus jev České republice nejprodávanějším robotem posledních tří let. Více se dozvíte na stránkách eta.cz.

Eta

Co všechno dokáže kuchyňský robot ETA Gratus? Přečtěte si naše testování.

   
26.05.2016 - Mlsání - autor: Vendula Kubalíková

Komentáře:

  1. avatar
    [20] RenataMor [*]

    na rolády si moc nepotrpíme

    superkarma: 0 26.05.2016, 17:35:13
  2. avatar
    [19] kobližka [*]

    Piškotové těsto (některé) je moc suché a dusí,to nemusím.

    superkarma: 0 26.05.2016, 12:58:53
  3. avatar
    [18] delfi.na [*]

    Mno vida, to je rychlovka, vyzkouším Sml22

    superkarma: 0 26.05.2016, 12:26:37
  4. [17] Rikina [*]

    Když já neumím ani ten sníh Sml52 a zatočit těsto do rolády se nikdy nepodařilo ani mé matce, ani babičce, a že to byly nějaké kuchařky, kam já bych se na ně hrabala. Piškotovou roládu, když už, tak výhradně koupenou z cukrárny, to je se zárukou. Sml57 On to u nás stejně nikdo moc nechtěl, my jsme rodina spíš na maso, než na sladkosti, a piškotové těsto je sladké až moc. Sml80

    superkarma: 0 26.05.2016, 12:06:07
  5. [16] olinka55555 [*]

    Dělám často, jen šlehám vejce s cukrem najednou, pak jen lehce vmíchám mouku. Zatočím zahorka v papíru. Rychlé a dobré ....

    superkarma: 1 26.05.2016, 10:42:37
  6. [15] bobulebob [*]

    vyzkouším Sml22

    superkarma: 0 26.05.2016, 09:38:15
  7. avatar
    [14] gerda [*]

    Kadla — #5Tvarová paměť. Dokud nebyly pečící papíry, smotávalo se to do utěrky. Po vytažení z trouby pocukrované.

    superkarma: 0 26.05.2016, 09:05:40
  8. avatar
    [13] gerda [*]

    mamkaJa — #12Možná jsi roládu pekla moc dlouho. Taky záleží, jaká vajíčka - v receptu můžou být 4, ale pokud jsou to S, neodpovídá to. Někdy pomůže lžíce oleje do těsta, není tak suché.

    superkarma: 0 26.05.2016, 09:04:28
  9. [12] mamkaJa [*]

    Můj první pokus o roládu dopadl skvěle, ale pak už se mi nedařilo. Lámala se i když jsem dělala vše správně. Tak už se o ně ani nepokouším.

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 26.05.2016, 08:26:22
  10. [11] bobani [*]

    když byly děti malé tak jsem to pekla

    superkarma: 0 26.05.2016, 08:16:13
  11. avatar
    [10] Kadla [*]

    L_B — #9Aha, díky za info. Mne nikdy nenapadlo se tety na to zeptat Sml16

    superkarma: 0 26.05.2016, 08:13:37
  12. avatar
    [9] L_B [*]

    Kadla — #5 taky to tak delame - smotat jeste horke a nechat "odfouknout" pod uterkou - lip se pak stahne ten pec.papir a hlavne se pri motani testo nelame...

    1. na komentář reaguje Kadla — #10
    superkarma: 0 26.05.2016, 08:08:03
  13. [8] crazycross [*]

    Sem s ní :)

    superkarma: 0 26.05.2016, 07:48:08
  14. [7] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 26.05.2016, 06:56:36
  15. [6] Darmovzalova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 26.05.2016, 06:54:42
  16. avatar
    [5] Kadla [*]

    Já roládu nikdy nezkoušela upéct, ale pamatuji si, že teta po upečení teplé těsto stočila s pomocí papíru, nechala nějakou dobu (už si nepamatuju, jak dlouho) stočené, pak zase rozmotala a pak teprve namazala a stočila.... Nevím, proč se to tak dělalo, ale nějaký důvod to asi mělo...

    1. na komentář reaguje L_B — #9
    2. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 26.05.2016, 06:26:55
  17. avatar
    [4] gerda [*]

    lidicka — #2Je.Sml22

    superkarma: 1 26.05.2016, 06:11:36
  18. avatar
    [3] gerda [*]

    Piškotová roláda je raz dva hotová a není k ní potřeba nic víc, než šikovné ruce a spirálová metla na šlehání sněhu. Když se do potřené rolády zamotá třeba i banán, zas je to něco jiného. Nahoru se může dát krém taky, prostě tutovka.Sml67

    superkarma: 0 26.05.2016, 06:07:33
  19. [2] lidicka [*]

    Není to spíše reklama na robot???Sml80Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    superkarma: 1 26.05.2016, 05:44:57
  20. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Opravdová rychlovka, která neurazí Sml67

    superkarma: 0 26.05.2016, 00:16:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme