Vaření

Pikantní smažená rýže

Znáte to z vlastní kuchyně? Z přebytečných surovin, zbylé přílohy z předchozího dne nebo kousku masa, které zbylo od oběda, vytvoříte skvělé jídlo. U nás se to povedlo se smaženou rýží.

smažená rýže

Věděla jsem, že v orientálních kuchyních se dělá smažená rýže, do které se přidává vejce. Nepátrala jsem však po žádných receptech a se zbytkem uvařené rýže jsem zatočila po svém. Za pomoci potravin, který jsem měla v lednici a ve spíži, vzniklo opravdu povedené jídlo.

Naštěstí si postupy všech jídel pravidelně zapisuji, abych je potom mohla znovu uvařit a taky se o recept rozdělit s vámi. Zelenina, kterou jsem použila, je volitelná. Já jsem měla po ruce pórek, mrkev, řapíkatý celer, jarní cibulku. Přidat můžete také čerstvé bylinky - koriandr, zelenou petrželku. A co je nejdůležitější - čestvé chilli papričky.

Suroviny

  • asi 400 g vařené rýže
  • 400 g mletého masa (směs hovězího a vepřového) - případně kousky kuřecího masa
  • 1 pórek
  • svazek jarní cibulky
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 cibule
  • 2 - 3 chilli papričky - ideálně dvě různé barvy, ať je jídlo hezké
  • 3 vejce
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce sladké pálivé chilli omáčky
  • podle chuti trochu omáčky TABASCO®
  • sůl a čerstvě umletý pepř
  • trocha oleje

Postup

Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a orestujeme dohněda.

smažená rýže

Pórek nakrájíme na plátky, mrkev nahrubo nastrouháme, celer nakrájíme na malé kousky, jarní cibulku na kolečka, chilli papričky na půlkolečka (použijeme je bez semínek, ať tolik nepálí). Všechnu připravenou zeleninu vsypeme do velké pánve nebo hrnce k masu a opékáme asi pět až deset minut.

Dochutíme solí a pepřem, sojovou omáčkou a sladkou chilli omáčkou. Přidáme uvařenou rýží. Promícháme a zapneme plotnu naplno. A teď ke všem surovinám do pánve vyklepneme rozšlehaná vajíčka. Prudce opékáme, až vajíčka ztuhnou.

Ihned podáváme.

Dobrou chuť přeje Elly.

tabascotabascotabasco

Znáte omáčky TABASCO®. Dočtete se o nich v našem článku, který najdete TADY.

Čtěte také

   
23.01.2015 - Těstoviny a rýže - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [14] AmeA [*]

    Mňááámkyyyy Sml16Sml16Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 04.04.2017, 21:20:46
  2. [13] bobani [*]

    to mně zaujalo

    superkarma: 0 04.04.2017, 10:27:53
  3. [12] KamcaPol [*]

    Mám Sencor, je super. Rýžovary recenze je dost důležitá při výběru. Já vařím rýži teď obden, nemůžu se jí nabažit :D

    superkarma: 0 15.06.2016, 09:35:48
  4. avatar
    [11] medulka [*]

    rýži a rizoto na různé způsoby mám ráda, takže vyzkouším, vypadá to dobře Sml67Sml59

    superkarma: 0 27.01.2015, 14:13:16
  5. avatar
    [10] gerda [*]

    Zbyla nám dušená rýže basmati. Zadumala jsem se, vytáhla z mrazáku krabí tyčinky, pokrájela, lehce osmahla. Rýži jsem s nimi promíchala, přidala drobně pokrájenou syrovou červenou kapii, nakládané okurčičky a tatarku (měla jsem malý pytlík a k ničemu se nehodila). Přisolila, kápla citronovou štávu, trošku cukru a mletého pepře. Výborný salátek za pár minut.

    superkarma: 0 25.01.2015, 17:37:27
  6. [9] Trefa [*]

    Trefa:neco podobneho delam casto.

    superkarma: 0 25.01.2015, 17:03:05
  7. avatar
    [8] Dudlajlama [*]

    Jeste lepsi nez rozklepnute vejce je vajecna omoleta rozsekana na kousky a pridana do hotove ryze. Delaji to Japonci.

    superkarma: 0 24.01.2015, 17:16:59
  8. [7] PEPI11 [*]

    Rikina — #4Bez vejce je to i lehce stravitelné Takhle si upravuji rýži docela často, je to lehké a výborné. Vejce tam nedávám nikdy. Máte pravdu bylo by tam nadbytečné. Sml22Sml58

    superkarma: 0 23.01.2015, 18:14:06
  9. [6] Rikina [*]

    elly — #5 OK, už mlčím... Sml30

    superkarma: 0 23.01.2015, 13:54:25
  10. avatar
    [5] elly [*]

    Rikina — #4samozřejmě, že zbytkem se celá rodina nenakrmí Sml58 Tohle je rozpis na celý recept, když se chce najíst celá rodina...

    1. na komentář reaguje Rikina — #6
    superkarma: 0 23.01.2015, 11:24:25
  11. [4] Rikina [*]

    Zbytek rýže - 400 gramů? To teda není žádný zbytek, to je pro čtyři osoby normální porce. Sml80 Zbytky si představuju poněkud jinak. Celkově to vypadá dobře, ale ta vejce bych vynechala, už mi tam přijdou zbytečná, však je tam maso.

    1. na komentář reaguje elly — #5
    2. na komentář reaguje PEPI11 — #7
    superkarma: 0 23.01.2015, 10:38:09
  12. avatar
    [3] elly [*]

    Včera jsme ji měli zase. Neměla jsem porek, tak jsem přidala papriku a vejce jsem osmažila na pánvičce zvlášť a potom do směsi zamíchala...taky dobrý...

    superkarma: 0 23.01.2015, 10:30:30
  13. avatar
    [2] rusalka2008 [*]

    hmm, to vyzkouším...

    superkarma: 0 23.01.2015, 09:15:39
  14. avatar
    [1] rendvo [*]

    mňam už teď mám chutě. Nikdy jsem nic takového nedělala, ale určitě brzy vyzkouším.Sml59

    superkarma: 0 23.01.2015, 00:21:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme