Reklama

DSC_0192.jpg (98 KB)

Tuhle polévku jsem se naučila od dvou sympatických holek, které najdete na facebooku jako Vietnamské sousedky. Holky pořádají kurzy vaření, ale také vám připraví autentické vietnamské jídlo na vaši akci. Navíc jsou obě moc milé, prozradí spousta zajímavostí z vietnamské kuchyně a strávíte s nimi hezký den.

Suroviny pro přípravu polévky seženete většinou v obyčejném supermarketu. Problém můžete mít jen s kardamomem, který jsem v běžném obchodě neviděla. 

Suroviny

  • 1 kg hovězí kližky
  • 1 kg morkových kostí
  • 150 g zázvoru
  • 2 - 3 ks kardamomu
  • 4 - 5 ks badyánu
  • 2 celé skořice
  • 1 - 2 velké cibule
  • 1 citronová tráva

na dokončení

  • rýžové nudle - široké, ploché
  • jarní cibulka
  • mungo klíčky
  • chilli papričky 
  • omáčka sriracha
  • čerstvý koriandr (nešetřit)
  • limeta
  • tenké plátky syrové hovězí svíčkové nebo roštěné, případně maso z polévky
  • rybí omáčka

Postup

Připravte si velký hrnec a dejte v něm vařit vodu. Když vaří, vložte do ní maso i kosti. Vařte asi 10 minut, dokud se na povrchu neobjeví pěna.

Odstavte hrnec z plotny a slijte maso přes cedník. „Špinavou“, zakalenou vodu vylijte, maso opláchněte, ať je čisté. Nezapomeňte omýt také hrnec. Naplňte ho studenou vodou, do ní vložte maso i kosti a pomalu přiveďte k varu. 

Mezitím připravte zázvor a cibuli. Ani jednu surovinu neloupejte, jen překrojte napůl. Zahřejte suchou pánev a opečte cibuli i zázvor ze všech stran, nešetřete je, pořádně dotmava.

Cibuli, zázvor, kardamom (zvláštní velké koření, které seženete ve vietnamských obchodech), badyán, skořici a citronovou trávu dejte do hrnce k masu. Osolte. Přikryjte a vařte dál. Občas odkryjte a sesbírejte z hladiny pěnu a další případné nečistoty.

Maso odeberte asi po dvou až třech hodinách vaření. Nechejte ho bokem a nakrájejte na tenké plátky. Kosti vařte ještě další hodinu.

Uvařte si nudle, připravte maso, nasekejte koriadr, chilli papričky, jarní cibulku. Do misek si připravte na co máte chuť. Zalijte vřelou polévkou. Pokud použijete tenké plátky syrového hovězího, tak se vřelou polévkou krásně tepelně upraví. Dochuťte rybí omáčkou, chilli omáčkou, limetou.

Dobrou chuť přeje Elly a Vietnamské sousedky.

Exotické chutě na našem magazínu

Vietnamské nudle s masem a zeleninou

nudel.jpg (105 KB)

Laksa - pikantní pochoutka

laksa.jpg (86 KB)

Pečené kuře na medu a zázvoru

pecenekure.jpg (156 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit