Vaření

Pho bo

IMG_1880

Konečně jsem ji vyzkoušela uvařit doma! Skvělý navoněný vietnamský vývar. Silný, plný čerstvých surovin, známých i méně známých. Vařila jsem podle receptu kamarádky Lenky, který je osvědčený a mnohokrát vyzkoušený.

Naše rodina si ji zamilovala – jak ti nejmenší členové, kteří se stále dožadují „více nudliček a klíčků “, tak ti dospělí, kteří se dožadují „více chilli “.

Pro nás netradičně „navoněný“ vývar je tradičním vietnamským jídlem. Není to ale ta glutamátová břečka, na kterou narazíte v různých rychlých restauracích v supermarketech.
Původ jídla je v provincii Nam Dinh, ale posléze se stalo populární v hlavním městě Hanoji a v celé severní části Vietnamu. Protože vývar má hodně dlouho „bublat“ obvykle se ve Vietnamu podává k snídani.

Pokud chcete ochutnat pravou chuť této polévky máte jen čtyři možnosti...

1. odjet do Vietnamu
Tam pochopitelně narazíte na tu nejlepší.

2. navštívit některou z vietnamských tržnic
V České republice vím jen o dvou místech, kde mimo ochutnání vietnamských jídel nakoupíte také ty správné suroviny. Osobně už rýži nekupuji jinde. 
Jedna z tržnic je v Brně na Olomoucké ulici a druhá více medializovaná SAPA v Praze.

3. uvařit si pho doma sami 
Zkuste se pro jednou oprostit od standardního (i když skvělého) hovězího vývaru a pojďte zkusit nové chutě. Stejným způsobem jen za použití kachního či kuřecího masa (a skeletů) si můžete připravit Pho gà. 

pho bo

Suroviny

  • 500 g hovězích morkových kostí
  • 500 g hovězích žeber
  • 3 litry vody
  • 2 cibule
  • 7 cm kus zázvoru
  • 5 cm skořice
  • 4 ks kardamonu
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 2 lžičky soli

K dochucení libovolně

  • rýžové nudle
  • vietnamská rybí omáčka
  • Sriracha (chilli omáčka)
  • pálivé papričky
  • jarní cibulka
  • koriandr
  • perila
  • limetka (nebo citron)
  • pepř
  • klíčky mungo

Kosti a žebra dejte do hrnce, zalijte vodou a postavte na sporák. Chvíli nechejte vařit, až se na povrchu vytvoří pěna. Poté vodu slijte, kosti i hrnec opláchněte a postavte s vodou znovu na plotnu. V případě, že se vytvoří zase pěna tak opakujte.
Mezitím oloupejte zázvor a nakrájejte ho na plátky, oloupejte cibuli a překrojte ji na půl. Cibuli, zázvor a všechno ostatní koření dejte nasucho opéct na pánev. Jakmile cibulka na řezné straně zhnědne a koření se krásně rozvoní, přidejte vše k vařícím se kostem. Osolte a jděte od toho.   

Čím déle se vývar dělá tím lépe (ve Vietnamu jej vaří přes noc) Já vařím obvykle tak 3 hodiny. Vývar sceďte.

Servírování

Na talíř dejte nudle, bylinky, klíčky a zalijte horkým vývarem. U stolu si pak každý strávník může doladit limetou a rybí nebo chilli omáčkou.

Skvělá je úprava phơ bò tái – na tu budete potřebovat ještě hovězí svíčkovou nakrájenou na tenké plátky. Tyto pak položte na talíř a zalejte skutečně vařícím vývarem. Maso se zatáhne, na středu zůstane růžové a skvěle chutná.

Bylinky, které se nejčastěji používají:

perila – vypadá trochu jako naše hluchavka, ale chutná naprosto jinak. Kdybych měla říci k čemu se její chuť nejvíce blíží, tak bych řekla, že je to jako když zkřížíte bazalku s koriandrem – koupíte ji obvykle jen ve vietnamských tržnicích. A co se mě týká, klidně se bez ní obejdu.

IMG_1885

koriandr – klasický nebo mexický – obvykle právě ten dělí skupinu strávníků na miluje / nemiluje – pro naše děti jej nahrazuji petrželkou – říkejte klidně, že jsem jak babica, ale mě stačí že holky jsou ochotné netradiční jídla vůbec konzumovat 

jarní cibulka – tu zná snad každý

chilli papričky – a to nejlépe čerstvé – bacha na ně – dávkujte raději po troškách, zejména pokud neznáte konkrétní pálivost papriček.

Dobrou chuť přeje Lenka.

Na našem magazínu najde i další exotické chutě a vůně

kuřecí karbanátky

Laksa Jamie Oliver

koriandrový naan se sýrem a tuňákem

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a Lenka Mastešová

   
07.06.2016 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. [15] esunad [*]

    Miluji pho bo i pho ga. Vařím vždy ten největší hrnec , občas dávám černý kardamom a skořici to chce dávat čínskou, ne cejlonskou. Dá se koupit i kostka na vývar pho, ale ta není dobrá, lepší vývar z masa a koření.

    superkarma: 1 07.06.2016, 23:52:24
  2. avatar
    [14] RenataMor [*]

    Sml67

    superkarma: 0 07.06.2016, 23:52:23
  3. avatar
    [13] Kadla [*]

    Já bych ji zkusila, jenže jsem si jistá, že ti moji konzervativci doma by to nevzali do huby Sml30. Tak si ji holt dám jen ve vietnamské restauraci :-)

    superkarma: 0 07.06.2016, 12:51:11
  4. avatar
    [12] elly [*]

    Kristina Vodičková — #10 to zvladnes...vari se to samo :-)

    superkarma: 0 07.06.2016, 12:21:23
  5. avatar
    [11] elly [*]

    lenka.ms — #6jen tri Sml52trubka jsem...

    superkarma: 0 07.06.2016, 12:19:28
  6. avatar
    [10] Kristina Vodičková [*]

    Miluju Pho bo!! Ale nejsem tak šikovná jako ty elly, takže budu muset zůstat u kupované. :)) Hned mám na ni chuť!

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 07.06.2016, 11:46:21
  7. avatar
    [9] kareta [*]

    tu polévku můžu, je jí kýbl, je dobrá a nepotřebuju pak druhé jídloSml67

    superkarma: 0 07.06.2016, 11:45:24
  8. [8] bobulebob [*]

    Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 07.06.2016, 11:22:32
  9. [7] janavys [*]

    Jako zpestření proč ne, ale základ je u mě česká kuchyně.Sml22

    superkarma: 2 07.06.2016, 09:30:14
  10. avatar
    [6] lenka.ms [*]

    4.možnost ?

    1. na komentář reaguje elly — #11
    superkarma: 0 07.06.2016, 08:56:01
  11. [5] bobani [*]

    karbanátky a laksa

    superkarma: 0 07.06.2016, 08:46:31
  12. [4] Pavla_b [*]

    Radši poctivý český hovězí vývar. Sml80 A skořici a badyán do perníku.

    superkarma: 1 07.06.2016, 08:22:47
  13. [3] kantor10 [*]

    neznám

    superkarma: 0 07.06.2016, 08:20:54
  14. avatar
    [2] renda4141 [*]

    V úpravě Bó-tái patří mezi nejchutnější polévky, co jsem kdy jedla. Sml16Sml67

    superkarma: 0 07.06.2016, 06:42:16
  15. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 07.06.2016, 06:36:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme