Rodina

PetraR1977 peče prý dobré dorty

Krásný den milé ženy-in a celá redakce.
    Máme oblíbený rodinný recept a to jsou kluzky s upečeným kuřátkem do zlatova a vařené zelíčko. Každý kdo ochutnal, chce recept na *kluzky*.Bohužel nemám poměry, vše se dává od oka. Uvaříme brambory ve slupce-čím víc škrobovaté,tím líp.Oloupeme a ještě horké promačkáme pasírovačem na brambory-lze i nastrouhat, ale když mají dost škrobu, jde to těžko a pálí ruce.Pak se nechají vychladnout a do studených přidáme pokud neděláme pro vojenský regiment, tak jedno vejce.Já vařím brambory v takovém tom 5ti litrovém hrnci a máme je 2 dospělí a 2 žravé děti na dva obědy-někdy. Přidáme sůl a podle hustoty solamyl-pravý bramborový škrob,s jiným nejsou dobré a nejni to ono.Musí těsto být takové knedlíkové hustotou, ale vzhledem ke škrobu se pořád lepí-potom vezmeme škrob a ,,patláme" si s ním ruce, aby se těsto nelepilo, pak kousek těsta, z kterého uděláme v dlaních kuličku a násleně mezi dlaněmi splácneme, tak, že to vypadá jako UFO-uprostřed silnější, kraje slabé a veliikost asi tak +- 5cm.Házíme do vroucí vody a vaříme, jakmile vyplavou, ještě +-10-15 sekund a vyndaváme na misku.Každý opatláme, obalíme v předem rozpuštěném, lehce zkaramelizovaném másle a k tomu to kuřátko a zelíčko a po obědě nedopneme ani knoflík na gatích.

Jinak peču ráda a pořád-prý dobré dorty-takže základní recept:

dort

* Korpus *

na jedno vejce 50g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice(krystal), 1 lžíce horké vody - celá vejce, ohřatá ve skořápce v horké vodě, rozklepneme a začneme šlehat, přidáme tolik lžic horké vody kolik je vajec a vyšleháme, dost dlouho, hodně nabyde, přidáme cukr a šleháme dál, pak zašleháme mouku a vyléváme do formy, kterou nemoučním, jen vymažu olejem a pokud má dno, položím pečící papír ve tvaru dna na něj a pak teprve těsto.Dám péct na 200-220 °C a neotvírám nejméně 15 minut troubu.Zda je upečené zkouším špejlí, nesmí se lepit.Upečený dám schladnout ven, mám výhodu balkon je dost vysoko, pes nedosáhne a kocoura si pohlídám doma-jinak mi piškot sežere.Ještě teplý korpus vyklopíme-ostrým nožem uvolníme strany a pak už jde sám.Necháme úplně schladnout, pak do lednice stuhnout a teprve potom prokrojím a promažu-jde to lépea nebortí se, a jde pak i vykrajovat.  

*Krém*

250ml mléka, 1 pudinkový prášek, jeden vanilkový cukr, 120g moučkového cukru, 200g másla a trocha rumu.Do mléka vmícháme pudink a vanilkový cukr a svyříme-pořád mícháme, jinak se připálí,ale tento postup se mi osvědčil lépe než ohřívat mléko a pak přidávat studenou trošku s pudinkem-tím že je pudinku hodně na málo mléka, dělá hrudky.Takže do studeného mléka pudink a vanilkový cukr,svařit, pořád míchat až zhoustne a jakose krásně srovná, je hladký a hustý, je to během chvilky,takže pozor.Pak necháme úplně vychladnout ve studené vodě.Vedle si vyšleháme zteplalé máslo s cukrem a rumem a zašleháme vychladlý pudink.   A korpus vždy prokrojím a namažu marmeládou-pokud možno rybízovou a pak teprve krémem.

www.sladky-raj.webnode.cz

Za všechny jeden .Přeji dobrou chuť PetraR1977

Tak ten dort vypadá úžasně. Kdybych na to měla tak trpělivost! :)

pozn. red.: text nebyl redakčně upraven


Dnešním tématem jsou

VAŠE OBLÍBENÁ JÍDLA, KTERÁ DOMA PŘIPRAVUJETE!

Pište, posílejte recepty, diskutujte, perte se za vaši nejlepší svíčkovou!

Které je u vás to nejoblíbenější jídlo? Co milujete vy, přítel, manžel, děti, tchyně, soused? Jak probíhá příprava, jste pečlivka, nebo máte za půl hodiny navařeno? Dneska se pořádně nadlábnem! Tak pište, jaký je koloběh jídel právě u vás! Inspirujte ostatní...

Pište mi na redakce@zena-in.cz

předmět JÍIDLO

Nejlepší příspěvek odměním hezkou sadou bambusového prostírání na stůl. Těšte se!

prostirani

 

   
22.06.2010 - Rodina - autor: Linda Wimmerová

Komentáře:

  1. [9] musilovahana [*]

    Nádherný dort.

    superkarma: 0 15.12.2012, 16:36:24
  2. avatar
    [8] PetraR1977 [*]

    Všem moc děkuji za chválu, ale jsou i o moc šikovnější cukrařinky.Nejsem vyučená cukrářka, ale moc mě to baví i punčáky, žloudkové věnečky, kremrole, pod sklo aj.Pořád je jich víc a víc, co týden tak 3-5 sladkých či slyných dortíků.Alespoň se mezi nočními nenudímSml52, a kluci mají pořád co ,,užírat".Moc a moc děkuji, chvála moc potěší.

    superkarma: 0 22.06.2010, 17:58:52
  3. [7] dadma [*]

    Tak nyní jsem si prohlédla sladký -ráj a holka ,ty jsi umělkyně.

    superkarma: 0 22.06.2010, 15:52:23
  4. [6] dadma [*]

    Obdivuji je to krása.Peču a dost,ale dorty neumím.Ještě korpus a něčím namazat,ale to zdobení to není nic pro mě.

    superkarma: 0 22.06.2010, 15:47:19
  5. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Sml67 dort je krásnýýýýýýýýýýSml67

    superkarma: 0 22.06.2010, 15:03:23
  6. avatar
    [4] gerda [*]

    PetraR1977 — #3 tohle určitě zkusím, protože je to pro mě naprostá novinka a nevypadá to těžké. Lidová jídla máme rádi, manžel je taky z východu a dnes je to už druhé jídlo z lidové kuchyně, díky.

    superkarma: 0 22.06.2010, 15:01:02
  7. avatar
    [3] PetraR1977 [*]

    gerda — #1Ani troška mouky. Proto se to jmenuje kluzky-to od konzistence.Je to chuťově takové trochu jako patlavé, ale dobré.Je to prostě úplně něco jiného-manželovi prarodiče byli Volinští češi a recept je od tam tud.Nám tak chutnají,i když, když jsem je jedla poprvé tak jsem říkala v duchu to je nějaké divné, u druhého knedlíčku- ale zvláštní a u třetího už jsem jedla jak nezavřená.A druhý den jsou dobré nakrájet na kousky a i s tím máslíčkem, které je okolo nich na míse dát na pánev a osmahnout a zase je to úplně jiné jídlo.Děláme je často, kluci si o ně sami říkají.

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    superkarma: 0 22.06.2010, 14:50:53
  8. avatar
    [2] enka1 [*]

    Tak na to trpělivost nemám,chuť tu jo.

    superkarma: 0 22.06.2010, 14:49:16
  9. avatar
    [1] gerda [*]

    do těch kluzků fakt nepřijde ani trocha hrubé mouky?? Měla bych strach, jestli to nebude blemcavé?

    1. na komentář reaguje PetraR1977 — #3
    superkarma: 0 22.06.2010, 14:36:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme