Předsudky o tom, že jediný zdravý prospěšný jídelníček naplňují pouze nízkotučné potraviny a asketické odříkání si, boří výživový specialista Petr Havlíček úspěšně už několik let. Podle něj je nutná zejména pestře vyvážená a chutná strava. Vynechávání příloh mu přijde jako velmi nešťastné řešení. I nutriční specialista, který stovkám lidí trpících obezitou snížil váhu a zvýšil sebevědomí, má ovšem své malé stravovací hříchy.
Pamatujete si, kdy poprvé a kdy naposledy jste jedl hranolky?
Ještě když jsem byl dítě, ochutnal jsem je poprvé. Pamatuji se, že jsme je dělali ručně doma, připravovali v troubě. Naposledy jsem je před pár dny chystal pro celou rodinu, opět doma, ale tentokrát už moderně, v ActiFry. Domácí hranolky jsou s těmi, které si koupíte v restauraci, neporovnatelně zdravější.
Mnozí lidé se přílohám brání a mají pocit, že pro štíhlou linii a zdravý styl je lépe je vynechávat. Vy se neobáváte ani tak často proklínaných hranolek?
Pokud si někdo naservíruje hranolky připravené konvečním způsobem, tedy ve fritéze, kde jsou doslova vykoupané v oleji, tak s nimi nelze než souhlasit – bojí se jich právem. Pokud se ale jedná o správně připravené přílohy ve správném množství a podávané ve správných časech, není důvod se jich stranit. Naopak, vzhledem k tomu, že sacharidy jsou pro člověka žijícího západním životním stylem základem energie, tak je jejich vynechávání zcela v nepořádku. Já sám si kromě hranolek s gustem dám i šťouchané brambory, které patří mezi mé nejoblíbenější přílohy.
Vaříte doma často, nebo raději vyrážíte do restaurace?
V kuchyni se u nás doma připravuje jídlo takřka denně. Nevařím jen já, zdravé a chutné menu připravuje i moje přítelkyně. Jsme omáčkoví, rád si v horkovzdušném hrnci připravím třeba drůbeží maso v rajčatové omáčce s bazalkovou omáčkou po italsku. I kdyby přišla nečekaná návštěva, nic nás nepřekvapí – doma máme vždy dobrou šunku, sýr a kvalitní víno. Pokud se stravuji v restauraci, nejsem rigidní. Objednávám si vždy podle chuti, ale ze zásady si nikdy neobjednávám těžká jídla.
Zavítáte někdy i do prodejny rychlého občerstvení?
Na to mám jednoduchou odpověď: myslím si, že v životě jsou situace, kdy není zbytí. Ale jsem přesvědčen, že i v řetězcích s rychlým občerstvením si můžete dobře vybrat. Stačí, když člověk při volbě jídla přemýšlí.
Když si chcete zahřešit, po čem zaručeně sáhnete?
Dám si kousek uheráku.
Nový komentář
Komentáře
Uherak taky muzu a jeste radsi mam cabajky
Souhlasím,taky mám uherák ráda.
no proč ne že?
dobré názory
se divim, že i ten kousek uheráku není z horkovzdušného hrnce