Vaření

Petr Havlíček: Když mě honí mlsná, dám si klidně kus uheráku

Předsudky o tom, že jediný zdravý prospěšný jídelníček naplňují pouze nízkotučné potraviny a asketické odříkání si, boří výživový specialista Petr Havlíček úspěšně už několik let. Podle něj je nutná zejména pestře vyvážená a chutná strava. Vynechávání příloh mu přijde jako velmi nešťastné řešení. I nutriční specialista, který stovkám lidí trpících obezitou snížil váhu a zvýšil sebevědomí, má ovšem své malé stravovací hříchy.

Pamatujete si, kdy poprvé a kdy naposledy jste jedl hranolky?
Ještě když jsem byl dítě, ochutnal jsem je poprvé. Pamatuji se, že jsme je dělali ručně doma, připravovali v troubě. Naposledy jsem je před pár dny chystal pro celou rodinu, opět doma, ale tentokrát už moderně, v ActiFry. Domácí hranolky jsou s těmi, které si koupíte v restauraci, neporovnatelně zdravější.    

Petr Havlíček

Mnozí lidé se přílohám brání a mají pocit, že pro štíhlou linii a zdravý styl je lépe je vynechávat. Vy se neobáváte ani tak často proklínaných hranolek?
Pokud si někdo naservíruje hranolky připravené konvečním způsobem, tedy ve fritéze, kde jsou doslova vykoupané v oleji, tak s nimi nelze než souhlasit – bojí se jich právem. Pokud se ale jedná o správně připravené přílohy ve správném množství a podávané ve správných časech, není důvod se jich stranit. Naopak, vzhledem k tomu, že sacharidy jsou pro člověka žijícího západním životním stylem základem energie, tak je jejich vynechávání zcela v nepořádku. Já sám si kromě hranolek s gustem dám i šťouchané brambory, které patří mezi mé nejoblíbenější přílohy.

Petr Havlíček

Vaříte doma často, nebo raději vyrážíte do restaurace?
V kuchyni se u nás doma připravuje jídlo takřka denně. Nevařím jen já, zdravé a chutné menu připravuje i moje přítelkyně. Jsme omáčkoví, rád si v horkovzdušném hrnci připravím třeba drůbeží maso v rajčatové omáčce s bazalkovou omáčkou po italsku. I kdyby přišla nečekaná návštěva, nic nás nepřekvapí – doma máme vždy dobrou šunku, sýr a kvalitní víno. Pokud se stravuji v restauraci, nejsem rigidní. Objednávám si vždy podle chuti, ale ze zásady si nikdy neobjednávám těžká jídla.

Petr Havlíček

Zavítáte někdy i do prodejny rychlého občerstvení?
Na to mám jednoduchou odpověď: myslím si, že v životě jsou situace, kdy není zbytí. Ale jsem přesvědčen, že i v řetězcích s rychlým občerstvením si můžete dobře vybrat. Stačí, když člověk při volbě jídla přemýšlí.

Petr Havlíček

Když si chcete zahřešit, po čem zaručeně sáhnete? 
Dám si kousek uheráku.

   
10.11.2015 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [7] Dudlajlama [*]

    Uherak taky muzu a jeste radsi mam cabajky Sml20

    superkarma: 0 10.11.2015, 19:42:00
  2. [6] maxipes [*]

    Souhlasím,taky mám uherák ráda.Sml59

    superkarma: 0 10.11.2015, 14:26:02
  3. avatar
    [5] SNÍŽEK [*]

    no proč ne že?

    superkarma: 0 10.11.2015, 13:51:32
  4. avatar
    [4] KatenkaSemJa [*]

    Sml79 no dobrý Sml16

    superkarma: 0 10.11.2015, 12:44:39
  5. avatar
    [3] RenataMor [*]

    Sml67

    superkarma: 0 10.11.2015, 10:59:48
  6. [2] bobani [*]

    dobré názory

    superkarma: 1 10.11.2015, 09:33:53
  7. avatar
    [1] margot [*]

    se divim, že i ten kousek uheráku není z horkovzdušného hrnceSml30

    superkarma: 4 10.11.2015, 08:13:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme