Reklama

Máte rádi arašídy a žijete v domnění, že si dopřáváte oříšky? Jste na omylu! Stejně tak jako v případě, pokud si myslíte, že si je nemůžete vypěstovat na své vlastní buráky zahrádce nebo v květináči.

Podzemnice olejná, jak se jednoletá rostlina plodící lusky s arašídy správně nazývá, je luštěnina podobná hrachu. Pěstovat ji můžete jako pokojovku v květináči, nebo ji vysadit v sezóně na zahrádku. Existují dvě odrůdy - ta s plazivou lodyhou, které se lépe daří v teplejších oblastech, a ta se vzpřímenou lodyhou, která se spokojí i s oblastmi chladnějšími. Pokud ovšem máte skleník či fóliovník a dopřejete i té odolnější stálou teplotu nad 20 °C, bude sklizeň o to bohatší.

arašídy

Jak začít?

Z důvodu chladného jarního počasí u nás uděláte lépe, když si sazeničky předpěstujete doma, kde je neohrozí poslední mrazíky. V dubnu tak máte nejvyšší čas vysít semena!

Název arašídy je odvozen od latinského jména podzemnice olejné - arachis hypogea.

Výsev podzemnice olejné

Zahradníci radí nejprve namočit semena na celé dva dny do teplé vody, abyste nastartovali jejich klíčení. Po vysetí do kypré, humózní a vápníkem dobře zásobené půdy vám vyklíčí po 3 až 6 týdnech. Ideální teplota je kolem 12 – 15 °C. Jakmile rostlinky dosáhnou alespoň 10 centimetrů (celkem vyrostou až do 50 cm) a venku je pro to příhodné klima, můžete je vysadit do záhonku na teplé a slunné stanoviště. Nezapomeňte jim nechat prostor pro kýženou úrodu. Ideální je sázet je alespoň 25 cm od sebe. Dbejte také na to, aby podzemnici nedusil kolem rostoucí plevel.

peanuts

Co až vykvete?

Pokud ji budete pečlivě zavlažovat, potěší vás brzy nádhernými žlutými květy tvarem podobnými těm hrachovým. Jakmile se ale objeví, zálivku přerušte, aby mohlo dojít k dostatečnému opylení. Jakmile se tak stane, květní stopka se semeníkem začne bujně růst, ale směrem dolů. To aby se mohla zavrtat až 6 centimetrů pod zem, kde se vyvine tvrdý lusk s burskými oříšky. Pokud chcete podzemnici pomoci k lepší a včasnější úrodě, přihrňte sami lodyhu po odkvětu zeminou a vydatně zavlažujte.

Kdy sklízet?

arašídy

Rostlina vám dá sama na vědomí, že nadešel ten správný čas. Na podzim její vrchní část zežloutne a zaschne. Pak můžete rýčem podrýt lodyhy a konečně vytáhnout úrodu na světlo. Se sklizní ale rozhodně neotálejte, aby vám ji nepokazila plíseň. Začněte s ní ještě před příchodem deštivého počasí.

Jak se pěstuje a sklízí ve velkém?

Je tu úroda

Čerstvé buráky chutnají podobně, jako náš hrášek. Pokud ale máte rádi jejich chuť tak, jak jsme zvyklí, můžete je usušit a opražit. Jsou nejen chutné, ale také zdravé. Obsahují velké množství resveratrolu, látky s antioxidačními a antibakteriálními účinky, nenasycené tuky, proteiny, sacharidy, bílkoviny, hořčík, vápník, zinek, fosfor i vitaminy skupiny B.

Čtěte také: