Vaření

Pestrobarevné velikonoční donuty – jarní novinka, která potěší nejen mlsné koledníky

Velikonoce jsou tradičně spojeny s mazancem, beránkem a samozřejmě také s klasickými i čokoládovými vajíčky. Protože se však jedná o svátky jara, které přinášejí vše nové, hýřící barvami a překvapením, je ten pravý čas zpestřit si velikonoční stůl i něčím méně tradičním - pestrobarevnými velikonočními donuty od La Lorraine. Jistě zachutnají nejen u vás doma, ale potěší i příchozí koledníky během Velikonočního pondělí. No řekněte sami, kdo by odolal donutu plněnému čokoládovou náplní a ozdobenému tmavou polevou se žlutými velikonočními králíčky...

Vznikly už v 16. století a dávno už je nemlsají jen američtí detektivové

Víte, jaké je nejoblíbenější pečivo amerických policistů? Podle filmových detektivek je to donut (z anglického Doughnut), placatá kobliha s dírou uprostřed. U nás jsme tuhle dobrotu začali vídat po sametové revoluci právě v amerických kriminálkách a seriálech. Sehnat donuty v devadesátých letech nebylo vůbec snadné a mnozí z nás dlouho netušili, ani jak se jmenují, ani jak chutnají. Od té doby ale i u nás donuty získávají na popularitě a také jsou čím dál kreativnější.
Donuty se stejně jako koblihy nebo vdolky vyrábějí z kynutého těsta a po vytvarování se smaží. Ostatně předchůdci donutů jsou právě vdolky. Na rozdíl od nadýchaných koblih je však pro donuty typické hutnější těsto, které dává vyniknout nápadité polevě, náplni nebo zdobení. Donuty se dají vystopovat až do Nizozemska šestnáctého století. Nizozemští osadníci je přivezli do Ameriky. Záhadou je, kde donut přišel ke své typické díře uprostřed. Nikdo se nedokáže přesně dopídit toho, kdo a proč ji do donutu udělal. Připisuje se to samotným Američanům, ale i Rusům nebo Polákům. Důvod mohl být ten, že se střed koblížků špatně propékal.

Donuty v jarním kabátku - s velikonočními králíčky, motýlky a kytičkami

Společnost La Lorraine, která je osvědčeným výrobcem a dodavatelem pečiva, nabízí kromě klasických druhů sladkého a slaného pečiva také stále více oblíbené donuty. Pro letošní jaro si společnost připravila hned pět donutových novinek, které na první pohled upoutají všechny mlsné jazýčky.

Plněný donut s čokoládovou náplní ozdobený tmavou polevou se žlutými velikonočními králíčky a plněný donut s voňavou jahodovou náplní ozdobený bílou polevou s křupavými barevnými motýlky. Obě novinky je možné zakoupit exkluzivně v prodejnách Tesco od 22. února za běžnou prodejní cenu 14,90 Kč.
Donuty

Mini donut politý bílou polevou a mini donut politý růžovou polevou, oba ozdobené něžně barevnými kytičkami. I tyto novinky je možné zakoupit exkluzivně v prodejnách Tesco od 22. února za běžnou prodejní cenu 6,90 Kč.
Donuty

Donut politý žlutou polevou a ozdobený barevnými velikonočními vajíčky. Novinku je možné zakoupit exkluzivně v prodejnách Billa od poloviny března za běžnou prodejní cenu 12,90 Kč.
Donuty

Další sladkou i slanou velikonoční kulinární inspiraci naleznete na novém vypečeném blogu nejen o pečivu DOKŘUPAVA.CZ. Blog je určen jak úplným začátečníkům v kuchyni, tak i všem pokročilým gurmetům, kteří se nechají zlákat novým pohledem na pečivo a jeho využití v gastronomii. Blog obsahuje několik pravidelných rubrik, díky kterým mají jeho čtenáři nejčerstvější inspiraci pro zkoušení nových receptů i přísun zajímavých informací z oblasti výživy a pečivových novinek.
Donuty

   
26.02.2016 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [12] Rikina [*]

    Jinak ty plněné mě nelákají, ale ty malé bílé a růžové, to bych si i koupila, z čiré zvědavosti. Do velikonoc je daleko, mazance se ještě nepečou, tak proč si nedat koblížek. Sml80

    superkarma: 0 28.02.2016, 10:43:40
  2. [11] Rikina [*]

    Tomu říkám konzervativně koblížky, a nadšeně si je kupuju na všemožných jarmarcích do kornoutu, ještě horké, bez polevy, zato sypané oříšky nebo skořicí, nebo vanilkovým cukrem... moc dobré a určitě moc nezdravé. Sml57 Navíc mě baví koukat se na ten stroj, co je na tom jarmarku vyrábí přímo před očima zákazníka, a jak tam ty kolečka jedou, překlápí se a vůčihledě smaží, než dorazí na konec a padnou do toho kornoutu. Sml20

    superkarma: 0 28.02.2016, 10:36:37
  3. [10] 1anicka [*]

    zase něco z Ameriky.

    přeslazené brrrr

    superkarma: 0 26.02.2016, 21:09:16
  4. avatar
    [9] marianaant [*]

    Nechápu proč se nám pořád něco vnucuje , české zvyky jsou určitě lepší.Sml15Sml15

    superkarma: 0 26.02.2016, 17:23:01
  5. avatar
    [8] satanBelzebub [*]

    Pro mne odporné barvy k pozření....a velikonoce budou tradiční a ČESKÉ....s vajíčky a zajíčky.Sml58

    superkarma: 1 26.02.2016, 16:44:59
  6. [7] doginka [*]

    manislava — #2 Sml22 u nás se kluk po nich také může přetrhnout. Já je zatím neochutnalaSml16

    superkarma: 0 26.02.2016, 11:19:56
  7. avatar
    [6] 135evik [*]

    Ne děkuji, raději klasické koblihySml22

    superkarma: 0 26.02.2016, 11:05:50
  8. [5] bobani [*]

    ochutnám

    superkarma: 0 26.02.2016, 09:18:02
  9. [4] prototype [*]

    Je to takové typicky české velikonoční pečivo, rozšířené od Aše až po Ostravu!Sml30

    superkarma: 2 26.02.2016, 07:50:23
  10. avatar
    [3] Žofie [*]

    A já nemoderní doteď myslela, že za koledu se dává vajíčko Sml80

    superkarma: 0 26.02.2016, 07:21:27
  11. [2] manislava [*]

    Syn je miluje, ja na sladké moc nejsem

    1. na komentář reaguje doginka — #7
    superkarma: 0 26.02.2016, 02:43:37
  12. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Tohle jsem opravdu nikdy neochutnala a díky své pestrosti, pro potravu divnou mě to ani neláká Sml23

    superkarma: 3 26.02.2016, 00:47:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme