Tohle téma je mi velmi blízké.
Pečení mě bavilo snad odjakživa, asi jako každá z nás jsem začínala bábovkami někde na pískovišti.
Pak někdy po matuře jsem zatoužila umět péct perníky, tehdy to ještě nebylo tak módní jako dneska. Tak jsem našla kdesi v časopise nějaký recept, upatlala těsto a dál to pokračovalo takto: vykrájet různé tvary, nechat přes noc uležet a druhý den péci.
Uležené a druhý den upečené to bylo tvrdé jak beton, tak si říkám, snad to časem změkne, no nezměklo a putovalo to do popelnice...
Další nadšení k pečení perníků mě přepadlo, když bylo prvnímu z potomstva asi rok.
V kuchařce (původně německé) jsem našla recept i s obrázkem perníkové chaloupky a po hlavě se vrhla do pečení. Hrála jsem si s ní asi týden, než stála v celé své kráse.
Barevné perníčky, spusta cukrátek, plot, poházené klacky a kameny kolem ní...
Pustila jsem se i do perníčků, např. každou jmenovku na dárek jsem doplnila perníčkem.
Chaloupku jsem rok od roku vylepšovala, když začalo dítko chodit do školky, upekla jsem jednu i pro děti do školky, kde většinou pár dní před Vánocemi posloužila jako svačinka...
Časem jsem se pustila také do pečení perníkových stromků, nejdřív cvičně jeden, pak dětem do pokojů, pro babičky k Mikuláši, pro kamarádku, jeden do kanceláře, a byl z toho málem les... Z časových důvodů (a taky potomstvo poněkud odrůstalo) jsem časem místo chalup dělala menší chaloupky a pár stromků a letos jsem to dopracovala (vzhledem k zdravotním důvodům) k počtu nula chaloupek, nula stromků. Ale potomstvo se o jednu malou chaloupku pokusilo a musím říct, že celkem úspěšně...
Co se cukroví týče, u toho se taky dosyta vyřádím... Bývaly doby, kdy jsem zvládla napéct 15-20 druhů a ještě se vyblbnout u zdobení, takže cukroví z jednoho těsta díky různým tvarům a různému zdobení vypadalo jako několik druhů. Mám plnou bednu různých formiček a vykrajovátek a většinou peču ty nejmenší a nejtitěrnější, někdy pak to zdobení je opravdu pro silné nervy, ale výsledek stojí za to.
Letos jsem na počtu devět (máslové linecké, oříškové koláčky, oříškové dortíčky, zdravotní kuličky, úlky, roláda a kuličky z esíček, tatrankové koule, oříškové košíčky, čokoládové hrudky) a asi tam i skončím, no uvidíme...
Tak dost povídání, posílám recept na jedno trochu zdravější cukroví a pár obrázků mého snažení.

Zdravotní hrudky ( kuličky )

2 hodně zralé banány
2 lžíce Ramy
2 lžíce medu
pom. kůra
¼ šálku kokosu
1 šálek mandlí nebo ořechů
1 šálek sušených meruněk
3 šálky ovesných vloček

V míse rozmačkat banány, smíchat s Ramou a medem. Přidávat pokrájené meruňky, mleté ořechy nebo mandle, kokos a vločky. Upatlat do hmoty, z ní klást na plech na pečící papír. Hrudky upéci dozlatova.

Vánoční obměna:
Vločky rozemlít najemno, z hmoty tvořit kuličky, obalovat v mletých oříšcích a upéci dozlatova.

Poměr dobrot lze měnit podle oka a podle chutě, např. jsem místo suš. meruněk
dávala nadrobno pokrájená jablka.
Hezký den.


Jatunka


Milá Jatunko,
doufám, že vaše zdravotní problémy nejsou vážné a že se budete o Vánocích cítit zase dobře. To vám přeji především a děkuji za příspěvek s receptem.

Reklama