Vaření

Perfektní maďarský vepřový perkelt

vepřový perkelt

Maďarská specialita z vepřového masa zdomácněla i v českých rodinách. Nejčastěji je přejmenovaný na vepřový guláš a jak už to tak bývá, koluje na jeho přípravu velké množství receptů. Který je ten zaručeně pravý?

Když si uděláte výlet do Maďarska, budeme asi v menu restaurace hledat guláš. Tak nějak totiž máme zafixováno, že maďarský guláš je fakt pecka. Používá se do něj totiž hodně papriky a tu mají v této zemi opravdu špičkovou. Jenže chyba. Hledejme perkelt - psáno pörkölt. To je totiž on!

Stejně jako když u nás chceme najít recept na nejlepší guláš, budou mezi kuchařkami probíhat boje, že právě ten jejich recept (po mamince, po babičce, tetičce či kamarádce) je ten nejlepší. Odchylky u perkeltu i u guláše jsou však většinou drobné, nic zásadního.

V pravém perkeltu nesmí chybět

  • maso
  • paprika
  • rajčata
  • cibule

Volitelně můžete přidat

  • anglickou slaninu
  • česnek
  • chilli papričku

Podle některých zdrojů můžeme mít kolem masa pěknou omáčkou, podle jiných jde spíše o zahuštěné jídlo. Jak má kdo rád.

Co je nezbytně nutné, je čas. Stejně jako dobrý guláš trvá několik hodin, perkelt na tom není jinak. Maso musí být měkké, chutě krásně spojené. Nečekejme, že za hodinku budeme mít jídlo na stole.

Recept mám od kamarádky Jany, která umí perkelt opravdu pekelně dobrý!

Suroviny

  • 800 g vepřové plece
  • 50 g anglické slaniny
  • sladká paprika
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 bílá a 1 červená papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • zakysaná smetana
  • olej
  • sůl, pepř

Postup

Na kapce oleje zpěníme cibuli společně se slaninou nakrájenou na drobné kostičky, poté přidáme maso na nudličky a opečeme. Jakmile bude mít maso zlatavou barvu, přidáme rajčatový protlak a zaprášíme červenou paprikou dle chuti. Podlijeme vývarem (popřípadě vodou) a necháme vařit.

Nakrájíme si červenou a bílou papriku a zhruba v půlce varu přidáme k masu. Osolíme, opepříme a dusíme dokud nebude maso měkké.

Před servírováním přidáme česnek a zakysanou smetanu pro zjemnění

Podáváme například s čerstvým domácím chlebem, tarhoňou nebo bramborovými noky.

Co bude k perkeltu skvělá příloha?

Domácí kváskový jogurtový chléb

jogurtový chléb

Tarhoňa - jak na přípravu + recept na houbovou tarhoňu a kuře

tarhoňa s houbamiDomácí houskové knedlíky, knedlíčky a nokydomácí noky

   
26.02.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [27] gerda [*]

    denkas — #22tak to je potom kapání - to dělávám jako zavářku do rajské polévky, např., ale drobení nastrouhané a potom usušené těsto.

    superkarma: 0 28.02.2016, 11:01:50
  2. [26] Rikina [*]

    To bych teda netvrdila, že perkelt je guláš... natož vepřový. Sml80 Právě proto, že se do toho dávají syrová rajčata a papriky. A smetana. Když paprika převažuje a perkelt je pikantní až ostrý, nic proti, když převažují rajčata (nebo protlak Sml15 ), tak je výsledek spíš podobný rajské a moc se to nedá jíst. Sml80

    superkarma: 0 28.02.2016, 10:31:18
  3. avatar
    [25] Kadla [*]

    elly — #20Díííky, vyzkouším :-)

    superkarma: 0 28.02.2016, 09:14:37
  4. avatar
    [24] Kadla [*]

    gerda — #19Taky mám ráda domácí, tak kupovaná je o ničem - je to něco úplně jiného...

    superkarma: 0 28.02.2016, 09:14:17
  5. avatar
    [23] Kadla [*]

    lalica — #21Tarhoňa je opravdu typ drobení - dělá se, jak píše Gerda níže. Moje maďarská teta to vždycky dává do kuřecího vývaru místo nudlí.

    superkarma: 0 28.02.2016, 09:13:56
  6. avatar
    [22] denkas [*]

    gerda — #19aha,to sem nevěděla. Něco takovyho sme měli v lázních,mě to chutnalo. Drobení davam jen do polévky. Ale dělám řídší těsto a jen tak vidlickou hažu do polévky. Mame radi velky kusance.

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    superkarma: 0 27.02.2016, 20:49:29
  7. avatar
    [21] lalica [*]

    gerda — #19 My doma říkali tarhoni drobení, maminka jej dělávala dost často.

    1. na komentář reaguje Kadla — #23
    superkarma: 0 26.02.2016, 19:31:19
  8. avatar
    [20] elly [*]

    gerda — #19já si vozím tarhoňu z Maďarska a ta je super Sml67

    Kadla — #17Jak píše gerda. Taky kupuji v Lidlu. Ideálně když je italský týden, tak si kupuji do zásoby velké sklenice s rajčatovou passatou. Na polévky, omáčky, atd. je úplně super. Balení tak akorát :-) A v těch malých skleničkách jsou taky super. A dá se taky udělat domácí, když mám velkou úrodu rajčat :-)

    1. na komentář reaguje Kadla — #25
    superkarma: 0 26.02.2016, 19:11:54
  9. avatar
    [19] gerda [*]

    denkas — #16tarhoňa je moc dobrá, nejlepší je ale ta, co si uděláš doma. Jako když se dělá strouhání do polévky - vezmeš hrubou mouku, 1 vajíčko do toho vyklepneš, napřed promícháš vidličkou, pak mačkáš v ruce a mouku přidáváš, až máš tvrdou hroudu. Necháš cca 15 minut odpočinout a pak na hrubším slzičkovém struhadle těsto nastrouháš. Nejlepší je to pak nechat osušit v troubě, ale stačí i jen tak na vzduchu, za stálého načechrávání a převracení (jak když se suší senoSml30). No, a pak se s tím zachází jako s kupovanou. Rozdíl je ale nebetyčný.Sml20

    1. na komentář reaguje elly — #20
    2. na komentář reaguje lalica — #21
    3. na komentář reaguje denkas — #22
    4. na komentář reaguje Kadla — #24
    superkarma: 0 26.02.2016, 18:33:08
  10. avatar
    [18] gerda [*]

    Kadla — #17Já už dlouho brávám jenom ten z Lidlu - bez konzervantů, je ve skleničce a stojí asi 12 korun. Mikado. Lidl se hodně zlepšil oproti podivným začátkůmSml30

    superkarma: 0 26.02.2016, 18:27:00
  11. avatar
    [17] Kadla [*]

    elly — #14Prosím, který protlak je kvalitní? Já ať koupím, co koupím, je to hnusně chemicky sladkokyselé... A přitom třeba do plněných zelných listů (teda do té šťávy okolo) protlak používám... Máš nějakou značku, kterou kupuješ a o které víš, že je slušná?

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    2. na komentář reaguje elly — #20
    superkarma: 0 26.02.2016, 14:16:57
  12. avatar
    [16] denkas [*]

    A ja myslela,že gulaš- perkelt je hovězího masa Sml80 sanvean — #11taky mám rada s bramborama,muž chce kolínka,nebo knedlik. Ja můžu cokoliv,i rýži nebo chleba. Ale tarhoňu sem nikdy nejedla.

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 26.02.2016, 14:00:18
  13. avatar
    [15] lalica [*]

    Perkelt bych si dala...Sml67

    superkarma: 0 26.02.2016, 13:38:03
  14. avatar
    [14] elly [*]

    Radek Kříž — #13 Kadla — #9v zimě asi lepší kvalitní protlak (třeba i domácí) nebo rajčata z konzervy, které mají chuť, než rajčata z marketu bez chuti :-)

    1. na komentář reaguje Kadla — #17
    superkarma: 1 26.02.2016, 13:23:45
  15. avatar
    [13] Radek Kříž [*]

    Viděl jsem na TV Paprika maďarského kuchaře, který tvrdil, že perkelt bez čerstvých rajských a čerstvé papriky neexistuje :)

    1. na komentář reaguje elly — #14
    superkarma: 0 26.02.2016, 12:21:21
  16. avatar
    [12] hyenka [*]

    sanvean — #11 Guláš s branborama mi taky jede, ke guláši můžu všechny přílohy, jako dítě jsem k němu milovala těstoviny, hlavně špagety Sml30.

    superkarma: 0 26.02.2016, 09:56:56
  17. avatar
    [11] sanvean [*]

    Nikar — #10 Babi s dědou také jedli k perkeltu tarhoňu, vozívali si ji ze Slovenska. My ho jíme dost netradičně s brambory, rozmačkají se až na talíři a smíchají se šťávou. Jsem tak zvyklá z dětství a je to dobrota.

    1. na komentář reaguje hyenka — #12
    2. na komentář reaguje denkas — #16
    superkarma: 0 26.02.2016, 09:35:33
  18. [10] Nikar [*]

    Pocházím ze Slovenka, otec předky z Maďarka a dle nich je guláš něco jiného než guláš v Česku. Český guláš je perkelt, k tomu jde příloha, slovenský guláš je hustá polévka z masa a dalších surovin,ale nejí se k tomu příloha. Jinak tarhoňa je dnes i u nás :-)

    1. na komentář reaguje sanvean — #11
    superkarma: 0 26.02.2016, 09:26:04
  19. avatar
    [9] Kadla [*]

    Moje maminka je Maďarka a v Maďarsku máme část příbuzenstva. Nikdo z n ich nedává do perkeltu rajčatový protlak, vždycky jen rajčata...Já dělávám perkelt z kuřecího masa, je fakt výborný... A k němu děláváme nočky...

    1. na komentář reaguje elly — #14
    superkarma: 0 26.02.2016, 08:50:20
  20. avatar
    [8] hyenka [*]

    Perkelt, nebo guláš, recept se mi líbí, příští týden vyzkouším, udělám k tomu buďto halušky, nebo špecle a Sml77.

    superkarma: 0 26.02.2016, 08:44:04
  21. [7] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 26.02.2016, 08:30:06
  22. avatar
    [6] sanvean [*]

    Asi to bude kraj od kraje, babička byla rodilá Maďarka a do perkeltu nesmělo přijít nic kromě oleje, velkého množství cibule, mleté papriky a masa (domácí kuře), soli a pepře, vody jen lehce na podlití. Já si ho občas vylepším čerstvou paprikou a rajčetem, ale i ta jednoduchá verze je fajn.

    superkarma: 0 26.02.2016, 08:08:46
  23. [5] prototype [*]

    Mňamka, tedy ten perkelt. Sml16

    superkarma: 0 26.02.2016, 07:43:29
  24. [4] Darmovzalova [*]

    Sml59

    superkarma: 0 26.02.2016, 07:37:58
  25. [3] anina4 [*]

    maso by si dali u nás spíš pánové, já tu tarhoňu,tu děláme doma docela často i jako přílohu k omáčkám

    superkarma: 0 26.02.2016, 05:54:54
  26. avatar
    [2] gerda [*]

    Jsem zmatená - tak perkelt anebo guláš? Protože guláš je spíš polévkové konzistence a ničím se správně nezahušťuje, ovšem perkelt jo. Recept je na guláš - a dobrýSml16

    superkarma: 0 26.02.2016, 05:45:51
  27. [1] manislava [*]

    Mňam Sml67

    superkarma: 0 26.02.2016, 02:18:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme