vepřový perkelt

Maďarská specialita z vepřového masa zdomácněla i v českých rodinách. Nejčastěji je přejmenovaný na vepřový guláš a jak už to tak bývá, koluje na jeho přípravu velké množství receptů. Který je ten zaručeně pravý?

Když si uděláte výlet do Maďarska, budeme asi v menu restaurace hledat guláš. Tak nějak totiž máme zafixováno, že maďarský guláš je fakt pecka. Používá se do něj totiž hodně papriky a tu mají v této zemi opravdu špičkovou. Jenže chyba. Hledejme perkelt - psáno pörkölt. To je totiž on!

Stejně jako když u nás chceme najít recept na nejlepší guláš, budou mezi kuchařkami probíhat boje, že právě ten jejich recept (po mamince, po babičce, tetičce či kamarádce) je ten nejlepší. Odchylky u perkeltu i u guláše jsou však většinou drobné, nic zásadního.

V pravém perkeltu nesmí chybět

  • maso
  • paprika
  • rajčata
  • cibule

Volitelně můžete přidat

  • anglickou slaninu
  • česnek
  • chilli papričku

Podle některých zdrojů můžeme mít kolem masa pěknou omáčkou, podle jiných jde spíše o zahuštěné jídlo. Jak má kdo rád.

Co je nezbytně nutné, je čas. Stejně jako dobrý guláš trvá několik hodin, perkelt na tom není jinak. Maso musí být měkké, chutě krásně spojené. Nečekejme, že za hodinku budeme mít jídlo na stole.

Recept mám od kamarádky Jany, která umí perkelt opravdu pekelně dobrý!

Suroviny

  • 800 g vepřové plece
  • 50 g anglické slaniny
  • sladká paprika
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 bílá a 1 červená papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • zakysaná smetana
  • olej
  • sůl, pepř

Postup

Na kapce oleje zpěníme cibuli společně se slaninou nakrájenou na drobné kostičky, poté přidáme maso na nudličky a opečeme. Jakmile bude mít maso zlatavou barvu, přidáme rajčatový protlak a zaprášíme červenou paprikou dle chuti. Podlijeme vývarem (popřípadě vodou) a necháme vařit.

Nakrájíme si červenou a bílou papriku a zhruba v půlce varu přidáme k masu. Osolíme, opepříme a dusíme dokud nebude maso měkké.

Před servírováním přidáme česnek a zakysanou smetanu pro zjemnění

Podáváme například s čerstvým domácím chlebem, tarhoňou nebo bramborovými noky.

Co bude k perkeltu skvělá příloha?

Domácí kváskový jogurtový chléb

jogurtový chléb

Tarhoňa - jak na přípravu + recept na houbovou tarhoňu a kuře

tarhoňa s houbamiDomácí houskové knedlíky, knedlíčky a nokydomácí noky

Reklama