Reklama

Do zdravého jídelníčku patří celozrnné pečivo. A bílé housky či rohlíky nikoli. Tyto dvě věty jsme v různých modifikacích asi už slyšeli všichni milionkrát. Víme ale přesně proč? Opravdu nám bílé pečivo nedá nic kromě kil navíc, a celozrnné ano? A není moc kalorické, vždyť nutně obsahuje tuky?

Na tyto otázky nám podrobněji odpoví nutriční poradkyně projektu Odlehčeme zeměkouli!® Lenka Svobodová.

1. celonárodní zábavný a vzdělávací projekt Odlehčeme zeměkouli!® mění životní styl obyvatel České republiky. Účastníci, kteří jsou v něm zdarma registrováni, zhubli k dnešnímu dni více než 1 400 kilogramů. Před sebou mají ještě další měsíce, kdy mohou v rámci projektu snižovat váhu nebo formovat svou postavu.

První kvůli čemu bychom měli jíst celozrnný chleba a pečivo, je vláknina. Podstatný je však i nižší glykemický index. To znamená, že glukóza ze sacharidů, které tyto výrobky obsahují, se do krve vstřebávají pomaleji než u potravin z bílé mouky. A pravidlo „čím nižší glykemický index, tím lépe“ stále platí, a to jak pro prevenci obezity, tak dalších civilizačních chorob včetně metabolického syndromu či rakoviny. Strach nemusíte mít ani z tuku, který celozrnné pečivo a chléb obsahuje. „Většinou je obohaceno olejninami, které přirozeně obsahují rostlinné oleje. Ty jsou však pro nás prospěšné – např. v prevenci kardiovaskulárních chorob. A zdaleka neplatí, že při hubnutí nesmíme jíst tuky. Naopak jíst je musíme, ale ty zdravé – a ty v olejninách jsou,“ vysvětluje Lenka Svobodová.

pecivo

Jak poznáme, že kupujeme celozrnnou housku?
Nabízí se jasná odpověď: Podle barvy přece! Čím je pečivo tmavší, tím lepší! Katastrofální omyl! První pohled totiž může silně klamat. Že dáváme do košíku skutečně celozrnný výrobek, poznáme pouze podle složení. A to ještě musíme dávat dobrý pozor. Nestačí totiž jen samotný nápis na etiketě, podle něhož vidíme, že jde o žitný nebo pšeničný výrovek. Musí zde být také jasně řečeno, že produkt obsahuje minimálně 80 procent podílu celozrnných mouk. Někteří výrobci bohužel uvádějí na obalech „celozrnný žitný chléb“, přestože jejich výrobek obsahuje celozrnné žitné mouky pouze 50 procent. Ale i tak je takový chléb zdraví mnohem prospěšnější než obyčejný konzumní chléb. Volně prodejné celozrnné pečivo, tedy nebalené, v supermarketech většinou nenalezneme.

A co pečivo plné nejrůznějších semínek, drobných kousků a zrníček?
Bohužel, zklameme vás. Jde o vícezrnné pečivo, kde je minimálně 5 procent jiných zrn, než je pšenice a žito. S celozrnným produktem tedy nemá nic společného. Při hubnutí i prevenci obezity jsou podle Lenky Svobodové nejlepší potraviny z žitné mouky. „Žito má totiž silný sytící efekt, tudíž ho sníme mnohem méně na jednu porci než pečiva pšeničného,“ tvrdí nutriční poradkyně. Doporučuje i špaldový, pohankový či jiný chléb z dnes populárních biopekáren.

Je obyčejný rohlík cesta skutečně do pekla?

A jak je to obyčejným bílým rohlíkem? Je skutečně ve zdravé výživě zapovězenou stravou?
Tak to opravdu ne. Malým dětem a sportovcům, kteří potřebují přibírat na svalové hmotě a váze, je naopak bílé pečivo doporučováno. V prvním případě jde o to, že děti do 3 tří let by neměly konzumovat příliš mnoho vlákniny. Sportovci zase potřebují, zejména před a po výkonu potraviny, s vyšším glykemickým indexem. Pro ostatní dospělé je však pravidelně podávaný rohlík k snídani z hlediska prevence obezity, nadváhy a civilizačních chorob nevhodný. Jednou za čas si na něm ale samozřejmě pochutnat můžeme. „Co bych však zcela z trhu odebrala, je trvanlivé sladké pečivo, ale i napečené čerstvé koblihy, croissanty apod.,“ konstatuje Lenka Svobodová a pokračuje: „Sladké pečivo ve většině případů obsahuje nekvalitní ztužené rostlinné tuky s vyšším podílem nezdravých trans – mastných kyselin.“

Máme jíst knäckebroty a rýžové chlebíčky?
Kdysi věděla každý žena, že když chce zhubnout, má jíst knäckebrot. A platí to dodnes. Jinak je to však s rýžovými chlebíčky, suchary či oblíbenými ciabattami. Při nákupu sucharů je třeba dát pozor na řadu věcí. Vhodné nejsou příliš slané nebo ty, které obsahují pro zvýraznění chuti glutaman sodný. Také je třeba dát pozor na zbytečně přidaný tuk, který nemusí být zrovna nejkvalitnější. Proto lze suchary volit spíše jen sem tam pro zpestření jídelníčku. Ciabatty bývají z bílé mouky a hodně tučné. A rýžový chléb coby dietní svačinka? Absolutně špatně! Má vysoký glykemický index.

Věříme, že jsme vám udělali ve světě pečiva alespoň trochu jasno, a přejeme vám dobrou a samozřejmě i zdravou chuť.

Druh pečiva
100 g
Žitný chléb Žitný chléb Pšeničný chléb Pšeničný chléb Bílé pečivo Bílé pečivo Knackebrot Wasa fibre
celozrnný normální celozrnný bílý houska rohlík  
Energetická hodnota (kJ) 995   1024 984   1272 1250
Tuk ( g) 1,2   2,02 1,63   8,53 6,5
Bílkoviny (g) 7,55   8,85 8,26          9,78 13
Sacharidy (g) 48,3   46,93 50,77   57,47 48
Vláknina (g) 10   8,23 4,29   4,45 24

Související články